Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

22 de administratii locale din Romania se alatura Zilelor Diasporei, initiate de proiectul RePatriot 10-08-2017

În cadrul întâlnirii organizate de RePatriot azi, 10 august 2017, s-au reunit membri mai vechi și mai noi ai proiectului, dar și români întorși în țară pentru a deschide afaceri. Aceștia au discutat cu presa despre deficitul de forță de muncă, care e tot mai accentuat din cauza emigrației masive și despre repatriere ca posibilă soluție.

Alte teme discutate au fost:

- Propuneri concrete pentru a construi un mediu de afaceri mai bun și o Românie capabilă să atragă Diaspora înapoi în țară;

- Strategia Națională a Guvernului privind Românii de Pretutindeni;
 
- Ce nevoi au românii din Diaspora pentru a se întoarce în România prin antreprenoriat și investiții, iar în acest scop, RePatriot și Open-I Research au realizat un sondaj ce poate fi disponibil aici: http://repatriot.ro/studiu/;
 
- Zilele Diasporei 2017 și Summit-ul RePatriot 4-8 octombrie 2017.
 
La întâlnirea cu presa au participat liderii proiectului RePatriot: Marius Bostan (inițiatorul proiectului), Felix Pătrășcanu (co-fondator Fan Courier), Hildegard Brandl (fondator Unith2b Architects), Emil Munteanu (managing partner Power Net), Lucian Neacșu (fondator Senator Wines), Cristian Chițu (fondator Patiseria Tineretului), Radu Rughiniș (repatriat, fondator La Bottega Del Tartufo) și Claudiu Vrînceanu (consultant și antreprenor).
 
Marius Bostan a declarat în deschidere că ”Zilele Diasporei deja au debutat cu succes la Suceava și Timișoara. Anul acesta au o intensitate de trei ori mai mare decât anul precedent. În 2018, de Centenar, vrem ca acest mesaj să fie transmis din cel puțin 100 de localități din România către conaționalii noștri aflați peste tot în lume. Noi vrem să eliminăm și cauza plecării și a înstrăinării. Ne dorim ca românii să plece în vizită, la studii, experiențe, să cucerească lumea, să se dezvolte, dar să rămână cu sufletul acasă și să vadă oportunitățile din țară”.
 

În cadrul Zilelelor Diasporei, concept lansat de RePatriot anul trecut, se organizează o serie de programe, seminarii și acțiuni diverse pentru românii din diaspora în 22 de administrații locale din România. Scopul acestora este de a aduce românii din afara granițelor mai aproape de comunitătile în care s-au născut, ca prin experiența acumulată peste hotare și prin viziunea lor occidentală, să aducă plus valoare comunității în care s-au născut.

RePatriot a adresat încă de anul trecut un apel către autoritățile locale pentru a acorda o atenție mai mare Diasporei ca parte a României, ca o bogăție importantă care poate susține dezvoltarea locală (http://repatriot.ro/administratia-locala/).

În urma conceptului lansat de RePatriot în 2016, anul acesta s-a triplat numărul de localități din România care sărbătoresc Zilele Diasporei printr-o serie de evenimente pentru românii de peste hotare (http://repatriot.ro/zilele-diasporei-2017/).

Scopul lor este să aducă românii de pretutindeni mai aproape de comunitățile locale, să ofere oportunități de afaceri, să-i facă să se simtă doriți acasă și să-i cheme efectiv să se implice în viața comunităților natale. Cunoștințele, relațiile, capitalul și experiența acumulată în țările de adopție, alături de bagajul civic important pot aduce un mare plus de valoare comunității din care au plecat.

RePatriot Business Summit va avea loc anul acesta între 4-8 octombrie la București și Poiana Brașov, unde sunt așteptați peste 300 de oameni de afaceri români din toată lumea.

Obiectivele majore ale Summit-ului sunt fructificarea oportunităților de investiții oferite de România în acest moment, facilitarea dialogului dintre cele două grupuri de investitori și lansarea de parteneriate strategice și de noi afaceri. România oferă oportunităţi de afaceri și acestea pot fi folosite mai bine prin puntea făcută între mediul de afaceri local și cel din Diaspora. Anul trecut au fost prezenți peste 100 de oameni de afaceri din străinătate alături de peste 150 din țară,  au fost inițiate parteneriate în high-tech, turism, energie, servicii, au fost evaluate investiții și s-au legat prietenii prin petrecerea împreună a unui timp valoros în Delta Dunării. Membrii Echipei RePatriot au declarat în mai multe rânduri că își doresc acasă vecini la fel ca ei și au invitat pe cei plecați să vină cât mai aproape de țară.

Valoarea economică adusă de Summit-ul RePatriot din 4-8 octombrie este foarte mare și din perspectiva investițiilor private noi, românești sau străine. “RePatriot îi va implica pe românii din Diaspora să ajute firmele românești să se internaționalizeze și să atragem investitori străini pe piața locală. Românii din diaspora cu experiență în mediul de business sunt cel mai potrivit catalizator pentru atragerea de investiții străine noi. Avem deja în comunitatea RePatriot povești de succes cu români din străinătate, atașați emoțional de patrie și cu puternice legături personale și profesionale, care investesc în țară sau care recomandă firmelor străine să își mute producția în România. Aceste povești pot fi multiplicate prin extinderea comunității noastre”, a declarat consultantul și antreprenorul Claudiu Vrînceanu, care s-a alăturat Echipei RePatriot.

Deficitul forței de muncă se află pe primul loc în ierarhia problemelor identificate de antreprenorii din cadrul Fundației României Business Leaders ca piedică în dezvoltarea afacerilor.

Echipa RePatriot consideră că atragerea antreprenorilor din Diaspora este primul pas pentru consolidarea economică a României și pentru asta ar trebui eliminate barierele legate de încrederea în clasa politică și administrativă, de birocrație și corupție și o cât mai mare predictibilitate a cadrului fiscal.

Pe termen scurt, soluția la criza de forță de muncă stă în deschiderea pieței muncii pentru țările din jur, mai ales pentru românii din Serbia, Ucraina și Republica Moldova, iar pe termen mediu și lung, soluția este atragerea profesioniștilor și a meseriașilor români din Diaspora înapoi în țară. Mărirea numărului de burse pentru liceenii și studenții de origine română din afara granițelor ar fi o măsură necesară în următorul an.

“Românii din Diaspora au etica muncii din societățile vestice, au dor de țară, dar pun în balanță calitatea vieții de azi din România cu cea din țara adoptivă, mai ales legat de educația copiilor, serviciile de sănătate, iar politicile statului român pentru Diaspora trebuie gândite în sensul  de a încuraja repatrierea și nu de a încuraja acomodarea definitivă în țările de adopție, de a îmbunătăți vizibil educația și sănătatea în România, cu efecte benefice pentru absolut toți românii”, a declarat Felix Pătrășcanu, co-fondator al companiei FAN Courier și unul dintre liderii proiectului RePatriot.  

Despre RePatriot și RBL

RePatriot, un proiect al Fundației Romanian Business Leaders, este o platformă de inspirație, consiliere și informație, care își propune să faciliteze accesul românilor din străinătate la oportunitățile  din țară.

Prin conferințele RePatriot din toată Europa, la care au participat deja peste 3000 de români, dar și prin cele din țară, prin platforma www.repatriot.ro, românii din Diaspora pot accesa informații utile, exemple, educație antreprenorială, parteneriate, consultanță și oportunități din țară pentru a deveni antreprenori acasă sau pentru a sprijini România din tara de unde se află.

Unul din mesajele RePatriot este Diaspora-Prioritate Națională și toate forțele responsabile din societatea românească să acționeze în consecință.

Fundația Romanian Business Leaders-RBL este o organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit care asigură o platformă de acțiune și implicare socială pentru liderii din mediul privat. Misiunea RBL este ca România să devină o țară mai bună pentru afacerile responsabile și, în felul acesta, pentru toți românii.

Direcţiile de acţiune ale fundaţiei sunt: Educaţia, Cultura Antreprenorială şi Buna Guvernare.