Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Analiza: Cursurile online au o crestere fenomenala, invatamantul traditional trebuie sa se adapteze 30-09-2014

Topul celor mai cautate universitati de catre utilizatorii Google din toata lumea, in 2014, arata o modificare importanta de comportament la publicul interesat de educatie: furnizorii de cursuri online au cunoscut o crestere "fenomenala" si ameninta universitatile traditionale, scrie hontnew.ro. BBC publica acest clasament, dar si avertismentul analistilor Google: "Institutiile de invatamant superior trebuie sa decida daca se adapteaza sau risca sa fie lasate in urma".

 

Hotnews citeaza un studiu realizat de BBC care spune ca oamenii cauta din ce in ce mai mult cursuri online, in defavoarea universitatilor traditionale. 

In primele trei pozitii ale clasamentului Google se afla o universitate americana cunoscuta pentru cursurile sale online (MIT) si o institutie de invatamant superior din Marea Britanie cu vechime in invatamantul la distanta


Exista deja companii ce recunosc diplome oferite de unii furnizori de cursuri online.

De asemenea, Comisia Europeana a lansat, in urma cu un an, un avertisment: Invatamantul se schimba in mod dramatic. Invatamantul deschis bazat pe tehnologie va fi in curand 'imperativ', nu doar 'binevenit'. CE spune ca in contextul in care numarul studentilor din UE va creste in mod semnificativ in urmatorul deceniu, universitatile trebuie sa-si adapteze metodele traditionale de predare si sa ofere o combinatie de posibilitati de invatare, fata-in-fata si online, cum ar fi MOOCs (Massive Open Online Courses - cursuri online deschise si in masa), care permit oricarei persoane sa aiba acces la educatie oriunde, oricand si prin intermediul oricarui dispozitiv, relateaza hotnews.ro. 

Comisarul european pentru educatie Androulla Vassiliou a declarat ca "invatamantul se schimba in mod dramatic, de la scoala la universitate si dincolo de aceasta: invatamantul deschis bazat pe tehnologie va fi in curand 'imperativ', nu doar 'binevenit', pentru toate varstele. Trebuie sa depunem mai multe eforturi pentru a asigura faptul ca in special tinerii detin competentele informatice de care au nevoie pentru viitorul lor".

Comisia Europeana citeaza studii care sustin ca in urmatorii 10 ani piata de e-learning va creste de cincisprezece ori, reprezentand 30% din intreaga piata a invatamantului. 

Cititi mai mult pe hotnews.ro