Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Antreprenoresti - Adopta un Sat! si-a desemnat prima comuna finalista 22-08-2016

FNTM este partener în inițiativa Antreprenorești - Adoptă un sat! a RBL

 

Comunicat de presă

București, 22 august 2016

 

Comuna Corbi din județul Argeș a fost desemnată prima finalistă în urma primului tur de vizite în comunele preselectate în cadrul proiectului Antreprenorești - Adoptă un Sat.

 

Turul, organizat în perioada 25 - 27 iulie, a constat în vizitarea a 6 comune și a fost dedicat analizei potențialului local și seriei de probleme ce a împiedicat valorificarea acestuia până acum.

 

Cele 6 comune au fost selectate în urma conferinței regionale de la Pitești, din 14 iunie, în funcție de potențialul descris și gradul de implicare al grupului de inițiativă locală. La eveniment au fost peste 100 de participanți din 33 de comune din judeéle Argeș, Dâmbovița, Prahova și Vâlcea.
Mai multe despre Conferința de la Pitești AICI.

 

Decizia asupra finalistei a ținut cont de criteriile avute în vedere și în faza preselecției și anume: curba demografică (numărul tinerilor să fie în media demografică a țării), potențialul economic local și interesul liderilor locali.

 

În faza pilot a proiectului, vor fi desemnate alte 3 comune finaliste, câte una aferentă fiecărei conferințe regionale, pentru care Romanian Business Leaders va crea împreună cu gospodarii din comună strategii și modele de dezvoltare economică. Echipa Antreprenorești este alcătuită din profesioniști de top din diverse domenii: antreprenoriat, financiar, marketing, administrativ, social.
 

Proiectul Antreprenorești - Adoptă un Sat s-a născut din dorul de viață la țară al celor care se întristează atunci când văd România rurală pustiită și se adresează celor 17 județe sudice ale țării pentru care se organizează 4 conferințe regionale.
 

Fundația Națională a Tinerilor Manageri - FNTM este partener în cadrul acestei inițiative a RBL.
 

Comunele vizitate în primul tur Antreprenorești:

 

Priboieni (Argeș)

Para de Priboieni are un gust special datorită solului și apei bogate care umple oamenii și fructele de sănătate.

Situat la 90 de minute de București și 35 de minute de Pitești, Priboieni este un loc de unde ne putem culege fructele și colecta laptele.

Și totuși, de ce încă nu se întâmplă așa? Fostele plantații au fost fărâmițate, asocierea este văzută din prisma anilor de colectivizare și frica de eșec primează în lipsa cunoștințelor antreprenoriale de bază.

Echipa Antreprenorești - Adoptă un Sat a vizitat Priboieni și a rămas încântat de para specifică locului, stinsă cu un pahar de apă țâșnită din solul bogat al regiunii argeșene.

 

Odăi (Vâlcea)

Sus la Odăi are loc nedeia (sărbătoare câmpenească) vâlceană, vegheată de bolta stelară, iar pădurea te așteaptă să o explorezi călare.

Odăițe ca pe vremuri însuflețite de un dor nebun de haiducie al celor ce pășesc într-un ținut de poveste. Astăzi, doar o odăiță din zece  este salvată, iubită și gătită de oaspeți. Vrem ca în viitor și celelalte odăițe de pe platou să fie îngrijite cu același entuziasm.

Echipa Antreprenorești a fost fermecată de poveste și vrea ca buciumul nedeii să se audă de departe.

 

Boteni (Argeș)

“A însemnat să fim noi înșine“ spunea fiul de vază al Boteniului, Petre Țuțea (filosof).

La Boteni, brâul se strânge armonios pe trupurile sătenilor și îi face falnici pentru sărbătoarea Brâului de Boteni ce adună peste 6000 de oameni de prin împrejurimi. Și dacă tot este sărbătoare, atunci avem parte și de bucate alese, iar cașul capătă o savoare intensă când este afumat după o rețetă tradițională. Și nu doar tradiția se conservă bine în zona musceleană, ci și fosilele marine, dovadă a trainiciei solului local.

De ce vin oameni doar la Festivalul Brâului din Boteni și de ce nu găsesc caș afumat când merg la piață? Cadastrarea loturilor de pământ, revigorarea producției pomicole, încurajarea crescătorilor de animale și promovarea produselor cu specific local, astfel încât să pot gusta la micul dejun caș afumat de Boteni.

Tradiția are gust, iar muscelenii o știu bine!

 

Corbi (Argeș)

În Corbi, păstrezi încă aroma murelor în timp ce urci pietrele străvechi ale schitului rupestru Corbii de Piatră. Legende și frumuseți naturale se întâlnesc pe cursul Râului Doamnei ce străbate localitatea.

Fie că mergi în Livada Bunicului să înveți cum culegi mura și o pui la borcane să te lingi pe degete și după îngheț, fie că te lași purtat în povestea de secole a schitului rupestru Corbii de Piatră, comuna asta are un iz special. Este acel iz ce adună tradiția străveche și îi dă o mireasmă de modern sub atenta ghidare a grupului de inițiativă locală dedicat trup și suflet comunității din care fac parte.

 

Schitu Golești (Argeș)

Un fort militar transformat în bază de agrement? Traseu de biciclete cu porțiuni ce par decupate din vestitul tur francez? Toate acestea și alte surprize sunt cantonate în Schitu Golești.

Încet, inițiativa locală prinde contur în acestă comună de pe Râul Târgului și vedem investiții mari precum fabrica Fontana și baza de agrement din fostul fort militar, dar și posibilități de investiții precum fostul spital minier, clădire în stil arhitectural neoromânesc sau spații potrivite pentru dezvoltarea de servicii agricole.

Prima localitate dintre cele vizitate în care cadastrarea era efactuată total, Schitu Golești se confruntă totuși cu lipsa inițiativei antreprenoriale la nivel general, reticență în ce privește asocierea și lipsa forței de muncă calificată.

Startul a fost luat însă și echipa Antreprenorești sprijină inițiativa locală!

 

Cocorăștii Mislii (Prahova)

Pădurea de stejari îmbrățișează Cocorăștii Mislii conservă tradiția locală. Oamenii iau din seva acestor puternici copaci și se clădesc asemenea cu un spirit puternic și trainic de se aude departe în zări de ei.

Atât de tare s-a auzit de ei că au și fost chemați, rânduri-rânduri, în localitățile vecine, pustiind frumoasa dumbravă de lângă comună. Inițiativa nu s-a lăsat dusă de tot, ci s-a adaptat situației actuale astfel că aici avem un exemplu de bună practică în accesarea finanțărilor nerambursabile și există o dorință de schimbare pe termen mediu și lung.

Noi, la Antreprenorești, ne întrebăm pe ce goarnă să strigăm pentru reîntoarcerea burețarilor la glie? Vrem să îi vedem cum pun var pe casele cu specific țărănesc de pe la sfârșitul lui 1800 și vrem să trimitem oameni la cules de bureți în pădurile din jur.

 

În septembrie, echipa Antreprenorești - Adoptă un sat, va organiza alte 3 conferințe regionale: 

• Craiova, 7 septembrie (județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Teleorman), 

• Brăila, 13 septembrie (județele Brăila, Buzău, Galați, Tulcea, Vrancea)

• Slobozia, 14 septembrie (județele Călărași, Constanța, Giurgiu, Ialomița).

În urma acestora, vor fi selectate comunele pentru turul de vizite dedicate analizei potențialului local, în urma căruia va fi desemnată câte o comună finalistă.

 

Fundația Națională a Tinerilor Manageri - FNTM este partener în cadrul acestei inițiative a RBL.

 

Foto: Conferință Pitesti, 14 iunie 2016.

 

Despre Antreprenorești - Adoptă un Sat

 

Proiectul Antreprenorești, inițiativă apărută spontan la Summit-ul RBL din 2016, își propune să creeze strategii de dezvoltare viabile pentru perioada 2017- 2020 pentru minim zece comune selectate. Concret, proiectul urmărește să producă rezultate palpabile și replicabile în comunitățile rurale din România, prin transfer de know-how specific (fonduri europene, management, schimb de experiență etc.), mentorat pentru antreprenori și administrație locală și prin identificarea potențialului local de dezvoltare economică. Pentru detalii, vă invităm pe antreprenoresti.ro.

 

Echipa Antreprenorești - Adoptă un Sat: Felix Daniliuc - Raiffeisen Leasing, Mihai Marcu - MedLife, Sorin Ignat - Banca Transilvania, Felix Tătaru - GMP Grup, Alexandru Potor - FNGAL, Felix Pătrășcanu - FAN Courier,  Ioana Traistă - Fundația PACT, Gabriel Istoc - B-team Consult and Services, Laura Popa - FNTM și alți antreprenori de succes.

 

 

Foto: Conferință Pitesti, 14 iunie 2016.

 

Despre Romanian Business Leaders

Romanian Business Leaders este o organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit, înființată în iulie 2011. Obiectivul său este să dezvolte o platformă de acţiune şi implicare socială pentru liderii din mediul privat. Scopul este ca România să devină o ţară mai bună pentru business-ul responsabil şi, în felul acesta, pentru toţi românii. Pentru detalii, accesați www.rbls.ro.