Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Conferinta de lansare proiect strategic RURAL-Antreprenor 29-09-2010

In data de 29 septembrie 2010, Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri - FNTM a organizat o conferinta de presa pentru a marca oficial lansarea proiectului strategic „RURAL - Antreprenor”, cofinantat din Fondul Social European.

Proiectul strategic „RURAL-Antreprenor” este implementat de Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri - FNTM (www.fntm.ro), in calitate de lider al consortiului, in parteneriat cu organizatiile S.C. SIVECO Romania SA (www.siveco.ro), PROJOB GmbH din Germania (www.projob-weiden.de), Formastur SA din Spania (www.formastur.es) si Asociatia Euro<26 (www.euro26.ro).

In cadrul conferintei, domnul Marius Bostan, Presedinte FNTM si Manager de proiect, a apreciat importanta nevoii de educatie si consultanta manageriala, declarand: „Antreprenorii simt nevoia de a invata sa-si faca un plan de afaceri. Inceputul crizei a acutizat aceasta nevoie, finantatorii si investitorii punand mai mult accent pe capacitatea de management si micsorarea riscului. Micsorarea oportunitatilor poate fi compensata de ridicarea nivelului de cunostinte pentru ca antreprenorul sa incerce sa se mentina pe o curba de succes constanta. In cadrul proiectului participa un numar insemnat de tineri din mediul rural, antreprenori si viitori antreprenori ce detin sau vor sa initieze afaceri in domenii diverse de activitate. Pe parcursul proiectului vom incerca sa sprijinim beneficiarii sa scrie si sa depuna o cerere de finantare sau sa isi solutioneze o problema in intierea sau dezvoltarea unei afaceri.”

Toti membrii consortiului de implementare a proiectului sunt dedicati scopului si obiectivelor proiectului. In acest sens, Presedintele Formastur, domnul Luis Valdes Garcia, a declarat: “Crearea unei noi generatii de antreprenori, imbunatatirea standardelor de viata si luptei impotriva depopularii zonelor rurale reprezinta obiectivele pentru care Formastur a lucrat in  diverse programe, in ultimii 15 ani in Spania, crescand sansele populatiei de a duce o viata mai buna. Acesta este si motivul pentru care ne-am alaturat initiativei Fundatiei Nationale a Tinerilor Manageri, in cadrul proiectului RURAL-Antreprenor”.

Doamna Cornelia Rother, director general al ProJob Germania, a subliniat importanta existentei unor parteneri transnationali in cadrul consortiului de implementare a proiectului RURAL-Antreprenor: „Exemplul Germaniei poate fi folosit pentru Romania ca model de buna practica. Dorim sa folosim pentru Romania lectii invatate din dezvoltarea rurala a Germaniei. Anual, in Germania consiliem numeroase persoane. Vom folosi experienta acumulata de-a lungul anilor pentru a stimula si in Romania dezvoltarea resurselor umane in zona rurala.”

Catalin Stefan, manager de proiect al partenerului SIVECO Romania apreciaza ca: „am ajuns in momentul in care IT-ul ne este mai mult ca niciodata un aliat si un suport puternic pentru formare, dezvoltare personala si a mediului de afaceri. „e-Learning”, „e-Business”, „e-Commerce” sunt parte din activitatea noastra zilnica fie ca suntem din mediul rural sau urban, din Romania sau din alta tara. Prin acest proiect facilitam accesul intreprinzatorilor din mediul rural, la astfel de instrumente”.

Din partea Asociatiei Euro<26, coordonatorul de proiecte Natalia Porubin, a subliniat: „In contextul actual al dezechilibrului economic si social din Romania, consideram ca antreprenoriatul este o solutia reala pentru diminuarea efectelor acestor provocari. De aceea, Euro26 saluta acest proiect si va fi parte integranta.”   

RURAL-Antreprenor este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, „Investeste in oameni!”, avand Contractul de finantare POSDRU/83/5.2/S/59596 si valoarea de ~ 19.153.000 RON.

 

Proiectul are ca obiectiv general dezvoltarea culturii antreprenoriale si cresterea expertizei in vederea imbunatatirii abilitatilor, cunostintelor si comportamentului managerial pentru actuali si viitori intreprinzatori, in special tineri, din mediul rural, din cele 23 de judete din regiunile de dezvoltare: Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Sud Muntenia, Bucuresti-Ilfov. Durata de implementare a proiectului este de 2 ani, in perioada iunie 2010 – mai 2012.

Printre activitatile specifice proiectului, mentionam urmatoarele componente:

1. Educatie manageriala personalizata pentru 400 intreprinzatori in vederea initierii unei afaceri sau dezvoltarii afacerii existente, dar si in vederea cresterii competitivitatii lor pe piata si cresterea economiei locale, prin crearea a 12 Help-Desk-uri (HD), cu 24 experti locali. Locatiile birourilor de consultanta: Bistrita, Satu-Mare, Salaj, Arad, Drobeta-Turnu Severin, Craiova, Targu-Jiu, Alexandria, Slobozia, Pitesti, Targoviste si Bucuresti.

2. Atragerea a 1400 mici sau viitori intreprinzatori din mediul rural din 23 de judete din regiunile tinta (60/judet), in cadrul a 23 Conferinte; motivare educatie antreprenoriala si cunostinte de cultura manageriala; promovare spirit antreprenorial si bune practici nationale si internationale, cu scopul imbunatatirii performantei si dezvoltarii afacerii lor; coopentruare la conferinte a 100 decidenti din APL, CCIA, patronate.

3. Conceperea si realizarea unei cercetari cantitative si calitative asupra nevoilor de formare si consultanta ale intreprinzatorilor si a celor care doresc sa initieze o afacere, din mediul rural din regiunile tinta.

4. Instruire, consiliere pentru 300 manageri, mici sau viitori intreprinzatori, printr-un portal-instrument integrat, ce va contine: o platforma e-Learning, de consultanta si networking, upgradata si extinsa, cu 7 module de curs (Plan de afacere, Management Financiar, Management strategic, Management de proiect, Marketing, Initiere IT pentru afaceri, Etica in afaceri), o sesiune de pregatire in format traditional, timp de doua zile, in perioada iunie– august 2011,o platforma e-Business upgradata pentru beneficiarii selectati din toate regiunile, o platforma e-Commerce (solutie completa de magazin online)  si un site al proiectului, disponibil din luna octumbrie: www.ruralantreprenor.ro.

5. Analiza-diagnostic, pentru 20% din afacerile participantilor la cursurile e-Learning, consultanta personalizata si realizarea unor solutii IT-software integrat pentru managementul afacerii si suportul deciziei, pentrut 30 de afaceri selectate.

6. Diseminarea rezultatelor proiectului in cadrul unei conferinte finale, cu 300 persoane, la Bucuresti, in vederea diseminarii rezultatelor si premierii beneficiarilor, in mai 2012. 

Beneficiile majore ale proiectului pentru intreprenizatorii din mediul rurual sunt instruirea si consultanta personalizata, crearea unei retele de cooperare si networking intre intreprinzatori din toata tara, urmarind transferul de bune practici, initierea de parteneriate si generand dezvoltare locala, cu efecte pe termen lung.

Proiectul va duce la imbunatatirea cunostintelor si abilitatilor manageriale si de marketing ale actualilor si viitorilor intreprinzatori precum si ale angajatilor lor din mediul rural, sustinand tinerii, pentru adaptarea la mediul economic in schimbare si la provocarile globalizarii.

Proiectul RURAL-Antreprenor este complementar proiectului strategic Rural-Manager, www.ruralmanager.ro, cofinantat din FSE, desfasurat in perioada ianuarie 2009 – aprilie 2010, in regiunile Nord-Est, Centru si Sud-Est.

Marius Bostan – Presedinte FNTM


Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri – FNTM
Str. Dumbrava Rosie nr. 2, Sector 2, Bucuresti
Tel: (004) 021 318 38 73
Fax: (004) 0318 145 925
E-mail: info@fntm.ro 
Web: www.fntm.ro