Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Conferinta si Workshop-ul Invata CUM sa Inveti: Un alt mod de a face educatie este fundamental pentru formarea generatiilor viitoare 18-05-2015

Sambata, 16 mai, s-a desfasurat, la Bucuresti, Conferinta si Workshop-ul ‘’Invata CUM sa Inveti’’, organizata de Concord Communication, cu sprijinul Fundatiei Nationale a Tinerilor Manageri. Evenimentul s-a adresat parintilor, studentilor, profesorilor, persoanelor implicate in procesul de dezvoltare personala si de invatare continua pe parcursul vietii, dar si tuturor celor interesati.

 

Angajatii SES-urilor infiintate de FNTM prin proiectul SUCCES - Sustinem cresterea competitivitatii economiei sociale, Magazin online de educatie - Edusa si Agentia de turism turoperatoare - TRIPDor, au participat la eveniment, unde au aflat cum sa devina mai performanti, sa invete mai usor, sa isi aleaga o cariera si cum sa treaca mai bine peste provocarile noii societati informationale. De la Tripdor au participat Alexandra Badicioiu, Carmen Lefter si Gisela Moldoveanu, iar de la Edusa, managerul Bogdan Popescu si reprezentantii de vanzari, Irina Ciobanu si Lavinia Ignat. 

 

Agentia de turism TRIPDor este o structura de economie sociala (SES), care sprijina angajarea sau reintegrarea pe piata muncii a persoanelor aflate in situatii de risc social. Scopul agentiei de turism turoperatoare TRIPDor este de a dezvolta si oferi servicii turistice de calitate clientilor romani si straini, de a promova turismul romanesc, de a promova si vinde pachete turistice ale altor agentii, de a organiza evenimente turistice si conexe.

Magazinul de educatie Edusa este de asemenea o structura de economie sociala (SES), iar scopul ei este de a conecta persoanele interesate de invatare continua, non-formala, multidisciplinara cu furnizori de formare sau organizatori de evenimente de educatie sau dezvoltare personala, adica de a crea un spatiu de intalnire a cererii cu oferta de educatie.

Proiectul SUCCES este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, „Investeste in oameni!”.

 

In cadrul evenimentului "Invata CUM sa inveti", participantii au aflat despre:

 

• Redefinirea relatiei profesor-elev si parinte-copil in contextul unui invatamânt continuu, specific societatii cunoasterii

• Managementul cunostintelor, asimilarea si utilizarea lor la scara intregii societati, intr-o maniera creativ-inovativa

• Competenta a invata sa inveti si obisnuinte de gandire

• Consiliere in alegerea carierei, cum sa alegi sa te bucuri si sa devii prieten cu drumul tau profesional

• Educatia - ca dezvoltare individuala, curaj, incredere, zambet, onoare, opinie, frumusete

• Multe alte lucruri interesante despre cum ar trebui sa se desfasoare educatia noastra a tuturor

 

Prima partea evenimentului a fost incheiata de interventia antreprenorului in educatie, Marius Bostan, carea vorbit despre educatia antreprenoriala si de management prin platforme de e-learning, aratand posibilitatea invatarii si perfectionarii de-a lungul intregii vieti profesionale si importanta schimbarii de mentalitati in ceea ce priveste necesitatea acesteia: “Una dintre barierele invatarii este supraaprecierea. Cand consideri ca stii, nu mai inveti.”

 

 

Dr. ing. mat. Marian Stas, MPA, a oferit in cadrul interventiei sale, numeroase sfaturi participantilor, evidentiind o componenta fundamentala a invatarii continue, mintea capabila sa sintetizeze: “Dati titluri, treceti apoi dincolo de ele si priviti in profunzime. Intelepciunea este simpla, insa nu simplista. A da titluri este un proces complex care presupune capacitatea de a sintetiza si invitatia de a vedea ca intelepciunea este simpla. Un lucru important  este capacitatea de a va dezvata; dezvatati-va de a mai folosi “trebuie” si “este important” in relatia parinte-copil.”

 

 

In debutul Conferintei, dr. ing. Florin Munteanu a aratat importanta unui nou stil de viata, in care invatatul sa nu insemne doar acumularea de informatii: Este nevoie de un nou stil de viata, cu dezvoltare personala, educatie continua, creativitate si inovatie, activitati cultural-spirituale cu si pentru societate. A invata nu inseamna a reproduce informatii. Pentru a evolua, trebuie sa permitem copiilor sa cunoasca lumea, sa vada lucruri noi, sa iasa din zona cunoscuta si sa experimenteze lucruri noi. Doar asa, ei pot sistematiza informatiile, transforma in cunostinte, apoi in cunoastere si in final, in intelepciune.”

 

 

Un alt invitat al evenimentului, Nicoleta Bercu, cercetator stiintific, a precizat ca preocuparea de a invata sa inveti este una majora pentru politicile europene in domeniul educatiei, subliniind insa si rolul atitudinilor in formarea si deprinderea capacitatii de a invata pentru noile generatii: “O componenta importanta a procesului de invatare sunt atitudinile – orientarea catre un scop, acceptarea si valorificarea erorii, rezolvarea de probleme, orientarea catre claritate si precizie, dorinta de a exploata experientele de viata, curiozitatea, motivatia si increderea de a continua procesul pe parcursul intregii vieti.

 

 

Prima parte a evenimentului a inclus de asemenea si discursul lect. univ. dr. Petru Ionescu-Caibulea, care a subliniat diferenta dintre educatia formala si cea care are in vedere dezvoltarea individuala: “Eu fac distinctia intre educatie si instruire. Instruirea este sa-l inveti cum sa castige o paine, cum sa fie functional pentru societate. Educatia este sa creezi un om valoros pentru societate.”

 

 

In a doua parte a evenimentului, reprezentat de Workshop, participantii au beneficiat de sfaturi punctuale si au avut posibilitatea de a pune numeroase intrebari invitatelor. Psihologul Sabina Dumitrescu, a vorbit despre un aspect foarte popular, insa nu foarte bine cunoscut, si anume inteligenta emotionala, acordand sfaturi practice parintilor si profesorilor aflati in sala:“Exista activitati care pot dezvolta inteligenta emotionala, incepand de la gradinita si recomand includerea acestor activitati in cadrul lectiilor. Nu trebuie neglijat rolul jocului, acesta fiind cel mai bun si simplu mod de a invata.”

 

 

Evenimentul a fost incheiat de interventia psihologului Delia Lungu, care a vorbit despre aspecte fundamentale in relatia profesor-copil sau parinte-copil, aratand ce sa faci si ce sa nu faci pentru construirea unei relatii benefice, in vederea dezvoltarii armonioase a copilului, cum crestem motivatia pentru invatare, cum incurajam copiii sa citeasca, precum si relatia dintre stima de sine si invatare.

 

Evenimentul a fost organizat de Concord Communication, cu sprijinul Universitatii Romano-Americane, Fundatiei Nationale a Tinerilor Manageri si Pro Design Innovations.

La eveniment a fost invitat si Academicianul Solomon Marcus dar, in ultimul moment, acesta nu a mai putut participa.

 


De pe site-ul concordcom.ro puteti descarca prezentarile speakerilor.