Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Desfasurarea cu succes a celor 18 Conferinte Regionale din cadrul proiectului Rural-Manager 07-05-2009

In perioada martie - aprilie 2009, in cadrul proiectului strategic Rural-Manager (www.ruralmanager.ro), selectat in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - POSDRU, cofinantat din Fondul Social European, al carui motto este „Investeste in oameni!”, au fost organizate cele 18 Conferinte Regionale de promovare a culturii manageriale si de motivare pentru micii si viitorii intreprinzatori din mediul rural in vederea inceperii unui proces de educatie antreprenoriala, in fiecare judet din cele 3 Regiuni grup tinta ale proiectului. 

In cadrul conferintelor au participat peste 1300 de persoane: mici sau viitori intreprinzatori, manageri din mediul rural sau care au initiat afaceri in mediul rural, dar si oficialitati de la nivel local. In fiecare judet proiectul a fost sustinut de catre administratie publica, institutii publice, de catre mediul universitar si de catre institutii bancare. La Conferinte au participat experti nationali si internationali, profesori, invitati de la nivel local, manageri cu povesti de succes, care au dezbatut tematici despre managementul afacerii, accesarea fondurilor europene pentru mediul rural si au prezentat obiectivele si beneficiile proiectului Rural-Manager. 


Pentru mai multe detalii despre cele 18 Conferinte Regionale si pentru a vizualiza comunicatele de presa aferente fiecarui eveniment in parte, va invitam sa accesati sectiunea Evenimente de pe site-ul proiectului dand 
click aiciIn paralel cu desfasurarea Conferintelor regionale s-a realizat Cercetarea cantitativa si calitativa asupra nevoilor de formare si consultanta ale intreprinzatorilor si a celor care doresc sa initieze o afacere, in mediul rural din cele trei regiuni de dezvoltare. Pentru realizarea cercetarii cantitative s-au aplicat chestionare la peste 1000 de intreprinzatori, manageri, circa 100 reprezentanti ai administratiei publice, iar pentru realizarea cercetarii calitative a-au organizat 3 focus-group-uri (1/regiune), 3 brainstorming-uri (1/regiune) si peste 30 de interviuri structurate.
Astfel, prin proiect se cerceteaza specificul culturii anteprenoriale rurale, diagnoza starii de fapt, explicatiile acestei stari, predictii cu privire la evolutia culturii manageriale rurale, solutii pentru dezvoltarea ei, strategiile de actiune necesare, evaluarea efectelor unor actiuni de training, masurarea schimbarilor produse etc. In concluzie, nevoile de educatie si asistenta personalizata ale micilor sau viitorilor intreprinzatori vor fi cercetate profesionist, iar programul va fi adaptat continuu pe necesitati punctuale specifice.


Incepand cu luna martie 2009 s-au infiintat 9 birouri Rural-Manager de consultanta initiala, de tip Help-Desk, cate un birou la 2 judete, pentru acordarea de educatie si consiliere manageriala personalizata intreprinzatorilor, in vederea initierii unei afaceri sau dezvoltarii afacerii existente, cresterii competitivitatii lor pe piata si, implicit, cresterii economiei locale. Orasele unde functioneaza aceste birouri si unde intreprinzatorii si viitorii intreprinzatori pot solicita sprijin si consultanta gratuite, sunt: Alba Iulia (judetele Alba-Sibiu), Tirgu Mures (Mures-Harghita), Predeal (Brasov-Covasna), Bacau (Bacau-Neamt), Suceava (Suceava-Botosani), Iasi (Iasi-Vaslui), Focsani (Vrancea-Braila), Buzau (Buzau-Galati), Constanta (Constanta -Tulcea).


Totdata, in aceasta perioada, intreprinzatorii din cele 18 judete se pot inscrie in vederea selectiei pentru Programul de consultanta si instruire manageriala Rural-Manager, care se va desfasura in perioada august 2009 - aprilie 2010
Pentru acest Program vor fi selectati circa 200 de manageri, mici sau viitori intreprinzatori, pentru care vom furniza servicii de instruire, consiliere si sprijin, printr-un portal inovativ - instrument integrat. 
Portalul contine o platforma de e-Learning, consultanta si networking, care va fi operabila din luna august 2009, o platforma e-business, care va promova produsele si serviciile tuturor beneficiarilor si un site al proiectului ce se constituie in centru de resurse la dispozitia participantilor si primarilor din mediul rural.
O consecinta a dezvoltarii acestui instrument integrat este crearea unei retele de cooperare intre beneficiarii proiectului, pentru facilitarea transferului de bune practici si initierea de parteneriate intre acestia.


Pentru mai multe detalii despre proiect, dar si despre Programul de consultanta si instruire descarcati prezentarile disponibile pe site-ul proiectului dand click aici.

Rural-Manager este implementat de FNTM (www.fntm.ro), in calitate de lider al consortiului, in parteneriat cu organizatiile Centrul de Training si Dezvoltare al Asociaţtilor Angajatorilor din Bavaria - bfz gGmbh (www.bfz.de), S.C. Siveco Romania SA (www.siveco.ro) si Asociatia Euro<26 (www.euro26.ro).

Rural-Manager are ca obiectiv dezvoltarea cunostintelor, abilitatilor si comportamentului antreprenorial si managerial modern pentru mici sau viitori intreprinzatori din mediul rural, in special tineri, care, prin dezvoltarea propriilor afaceri, pot genera dezvoltare locala si oportunitati de ocupare in cele 18 judete ale regiunilor de dezvoltare Nord-Est, Centru si Sud-Est. Rural-Manager este un proiect inovativ, de pregatire non-formala pentru mici sau viitori intreprinzatori din mediul rural. 
Proiectul este structurat in patru mari componente: organizarea a 18 conferinte locale de promovare si motivare, realizarea unei cercetari calitative si cantitative, consiliere manageriala personalizata prin intermediul birourilor de tip help-desk si desfasurarea Programului de consultanta si instruire manageriala Rural-Manager prin intermediul unui portal integrat. 

 

Contact: FNTM
E-mail: 
info@fntm.rorural@fntm.ro 
Web: 
www.ruralmanager.ro