Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Diana Voicu: Doar 8% din populația României cumpără prin internet 30-10-2014

Diana VoicuSecretar de stat Ministerul pentru Societatea Informationala, a declarat la conferinta Agenda Digitala 2014-2020, Politici europene privind sectorul IT&C ca „42% din populatia Romaniei nu intelege beneficiile utilizarii Internetului. Acest procentaj este o provocare foarte mare pentru noi pana in 2020, prin Agenda Digitala.
 

Romania Digitala isi propune ca pana in anul 2020 sa avem o acoperire cu broadband peste 30 Mpbs de 80%, in anul 2013 avand un procentaj de 66%. De asemenea, acoperirea cu broadband fix de peste 100 Mbs va avea o crestere de pana la 45% fata de anul 2013 unde avem un procent de 25%.

In ceea ce priveste cumparaturile online, va exista o crestere cu 22 de procente fata de anul 2013 (8%). Utilizatorii de internet (saptamanal), din totalul populatiei, indicau un procent 45%, urmand o crestere cu 15 procente in urmatorii ani iar populatia care nu a utilizat niciodata internetul in Romania este in procentaj de 42%, urmand o scadere usoara, de 12 puncte procentuale pentru perioada urmatoare, a spus Diana Voicu.

 

In ceea ce priveste securitatea cibernetica, romanii se tem sa cumpere produse si servicii online deoarece nu au incredere in securitatea site-urilor, in procesul de cumpararea si protejarea datelor personale.
Cyber Security a raportat, in anul 2013, o grila de analiza comparativa intre Romania si UE.

 

Online Banking (Ro – 10%, EU- 87%)

Cumparaturi online/ individ (Ro - 8%, EU- 47%)

Cetateni informati, cyber security (RO- 25%, EU- 73%)
Furturi de identitate/ cetateni (RO- 16%, EU- 8%).
 


Peste 7 milioane de romani sunt activi in retelele sociale, sunt colaborativi, si ar fi o mare greseala sa ignoram aceasta capacitate de contributori la initiative guvernamentale. La nivel international exista un ecosistem in care cetatenii sa poata sa preia initiativele guvernamentale si ulterior sa vina cu o reactie”.
 

Un impact estimat al acestei Strategii (2014-2020) ar implica cresterea PIB-ului: 6 mld. Euro/an, ar produce noi locuri de munca, in jur de 106,000 si ar reduce costurile administratiei publice (196 mil Euro/an).


Agenda Digitala 2014-2020 pentru Romania arata ca in contextul unei cresteri inteligente si durabile, sectorul Tehnologiei Informatiei si a Comunicatiilor (TIC), va aduce noi oportunitati de dezvoltare in Educatie, Sanatate, Cultura si eInclusion, a precizat Secretarul de Stat.

In cadrul educatiei, putem vorbi despre dezvoltarea competentelor digitale in cadrul profesiilor didactice, despre activitatile elevilor pe perioada vacantelor (tabere de cunoastere, vizite de studiu internationale), despre noi activitati la clasa (Web 2.0, Utilizarea ePortofoliului).

Daca vorbim despre TIC in cultura, interventiile Romaniei in fiecare biblioteca, pe parcursul anilor 2014-2020 vor urmari transformarea bibliotecilor in adaposturi de cunoastere pentru antreprenori, fermieri, persoane dezavantajate si vor oferi livrarea de noi servicii.

eInclusion listeaza interventiile Romaniei in ceea ce priveste accesul public la informatie in comunitatile dezavantajate precum si beneficiarii acestui demers.

In cadrul sanatatii, suportul broadband in Telemedicina indica patru mari drumuri:

Telemedicina de urgenta
Teleconsultatia
Pilotul de ingrijiri la domiciliu
Teleimagistica


Bineinteles ca vor exista si obstacole in piata digitala deoarece suntem departe de a atinge potentialul maxim. Costul estimat atinge un prag de 500 de miliarde de EUR sau 1.000 Eur/ locuitor si un PIB de cel putin 4,1% pana in 2020, a precizat Secretarul de Stat.

Atunci cand devin cetateni digitali, oamenii trebuie sa se simta protejati corespunzator. De aceea, serviciile digitale vor intampina mereu provocari sociale (educatie, cultura, sanatate, eIncluziune) dar asigurarea unei infrastucturii va afisa un nivel de protectie.


Mai jos este prezentarea Dianei Voicu de la conferinta Evenimentul a fost organizat de Concord Communication cu spijinul partenerului principal Telekom Romania, si al partenerilor Cisco Romania, 3M si Philips Romania. Au contribuit cu continut de valoare Ministerul pentru Societatea Informationala, reprezentati de seama ai administratiei centrale, profesori si academicieni, Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri - FNTM, Asociatia Municipiilor din Romania, societati si organizatii din domeniul IT&C.

Reveniti pentru a urmari inregistrarea video a prezentarii.