Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Intreprinzatori romani in turism descopera aurul desertului 15-03-2013

In perioada 5 – 12 martie a avut loc vizita celei de a treia serii de 20 intreprinzatori in turism si manageri de pensiuni, in cadrul schimbului de experienta in Spania.

Membrii celei de a treia grupe de participanti din Romania, au avut ocazia sa viziteze afaceri turistice de succes din Spania si acces la bune practici europene, sa se intalneasca cu reprezentanti ai autoritatilor locale de resort sau ai organizatiilor de turism si cu activitati conexe turismului din regiunea Andalucia.

Activitatea desfasurata in cadrul acestui schimb de experienta reprezinta un element important si pentru sectorul turistic spaniol, evenimentul fiind anuntat si comentat in presa locala.

Intre afacerile de succes vizitate de catre beneficiarii proiectului “Intreprinzatori in turism – Pensiuni in Romania”, se regasesc Casas Rurales los Albardinales – Fabrica „Oro del Desierto” sau Camping Sierra de Maria.

Ajunsa la cea de a saptea generatie de intreprinzatori, Casas Rurales los Albardinales si fabrica „Oro del Desierto” este o afacere de familie, compusa dintr-o ferma agricola (livada de maslini, fabrica de ulei de masline si restaurant langa fabrica) si o pensiune (de tip bungalou), situate la 35 km de Almeria. Ferma cu exploatatie agricola de 110 ha cu masline, dintr-un total de 600 ha (inclusiv ferma de animale), a beneficiat de finantare europeana pentru dezvoltarea partiala si s-a stabilit un parteneriat cu Universitatea din Cordoba pentru asigurarea calitatii uleiului produs. Proprietarii, specialisti in fabricarea uleiului de masline din mai multe generatii, au dezvoltat un sistem interesant de promovare a afacerii prin oferirea de cazare gratuita pentru grupuri de vizitatori straini sau prin sistem de vouchere de reducere. Toata productia de la ferma este ecologica si utilizata integral in cadrul afacerilor (in restaurant, pensiune etc.), proprietarilor decernandu-li-se premii nationale si internationale pentru uleiul de masline produs. Hotelul este format din bungalouri 100% ecologice, inclusiv constructia sau termoizolatia camerelor.

Situata in zona Vélez Blanco, nucleu pentru turismul din Andalucia, Camping Sierra de Maria ofera campare in rulote personale, corturi sau in bungalouri inchiriate, curent electric racordat la fiecare spatiu de campare si toate facilitatile necesare pentru petrecerea unui bun sejur pentru amatorii de camping. Afacerea a fost initiata ca o mica afacere de familie ulterior fiind stabilita o asociere cu o companie catalana in vederea dezvoltarii. Investitie privata cu sprijin european de 30%, afacerea a fost inscrisa in circuitul europeean al campingurilor cu o preocupare constanta pentru promovarea si vizibilitatea afacerii la nivel local si international.

Cei 100 de beneficiari e-Learning, exclusiv intreprinzatori in turism si manageri de pensiuni, au fost selectati pentru participarea la un schimb de experienta in cadrul a 5 vizite consecutive. Grupa 4 de participanti efectueaza schimbul de experienta in perioada 12-19 martie 2013.

Programul se desfasoara in perioada februarie – martie 2013, in cadrul proiectului stategic “Intreprinzatori in turism – Pensiuni in Romania”, implementat de Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri – FNTM (www.fntm.ro), in calitate de lider al consortiului, in parteneriat cu organizatiile Asociación Agraria de Jóvenes Agricultores de Almeria – ASAJA (www.asajaalmeria.es) si Asociatia Nationala de Turism Rural Ecologic si Cultural – ANTREC (www.antrec.ro)> proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, „Investeste in oameni!”.

Pentru mai multe informatii accesati site-ul proiectului “Intreprinzatori in turism – Pensiuni in Romania”.