Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Masuri pentru stimularea infiintarii de microintreprinderi de catre tineri 04-02-2011

 

Saptamana aceasta Executivul a adoptat Ordonanta de Urgenta care stimuleaza si dezvolta microintreprinderile intreprinzatorilor tineri. Prin aceasta masura, Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM va aloca fonduri reprezantand "cel mult 50% din valoarea proiectului de investitii, dar nu mai mult de 10.000 de euro." In plus "se acorda garantii de stat pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, dar nu mai mult de 80.000 de euro, prin intermediul Fondului de Garantare".

O alta masura este cea prin care "chestuielile de asigurari sociale datorate de angajatori sunt scutite pentru veniturile a cel mult 4 salariati - dar nu mai mult de echivalentul salariului mediu brut pe economie din anul anterior pentru fiecare salariat."

Masura se aplica pentru tinerii debutanti in afaceri, pana in 35 de ani, "care nu au mai detinut calitatea de actioanr sau asociat in vreo firma si au un plan bun de afaceri...". Una din conditi ieste ca tanarul antreprenor "sa aiba cel putin 2 angajati la momentul obtinerii facilitatilor de finantare si sa reinvesteasca cel putin 50% din profitul realizat in anul precedent." Aceste facilitati nu se mai acorda daca cifra de afaceri depaseste 500.000 euro, echivalentul in lei.

 

Pentru mai multe informatii si norme de aplicare, inclusiv criterii de evaluare a planului de afaceri, informatiile sunt disponibile pe site-ul Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM, disponibil aici.