Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

MERITO încurajează excelența în educație 14-03-2018

Echipa Merito

Proiectul Merito

Proiectul MERITO a luat naștere în cadrul Summit-ului Romanian Business Leaders – Februarie 2015 și are ca obiective să arate tuturor că există profesori cu vocație, pasionați, entuziaști, care devin modele pentru copiii noștri și să îi inspire pe ceilalți să creeze, să inoveze, să transmită copiilor pasiunea și bucuria de a descoperi și învăța.

 
 
„Educația este fundamentul unei națiuni. Nimeni nu contestă asta, dar e genul de prioritate de care uitam în fiecare zi. Iar schimbările din educaţie cer, de cele mai multe ori, zeci de ani pentru a da rezultate.
Este nevoie de o reconstrucţie a prestigiului social al meseriei de învăţător/profesor. Cei demni de respect și de admiraţie trebuie să primească recunoaștere publică, cu voce tare. Aceasta-i misiunea pe care și-o propune proiectul nostru. Este momentul ca noi, comunitatea de business, să alocăm o parte din energia și din resursele noastre concrete acestor oameni. În parte din recunoștință pentru foştii noștri profesori datorită cărora suntem ceea ce suntem, în parte din nevoia de a da șansa copiilor noștri de trăi momentele de fascinaţie a cunoaşterii pe care un profesor bun le poate crea. În parte pentru a face din România o țara mai bine pregătită pentru viitor.
Vrem să aducem în ochii și în mintea romanilor profesorii luminoşi!”
 
– extras din manifestul proiectului MERITO.
 
La a VII-a ediție a Romanian Business Leaders Summit, Fundația Romanian Business Leaders a pregătit câteva momente cheie, dedicate aspectelor prioritare pentru educația din România:
 
Gala MERITO, eveniment desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, moment de recunoaștere a Excelenței în Educație și de mulțumire publică a celei de-a III-a generații de profesori valoroși MERITO  
 
 - Joi, 15 Martie 2018, orele 17:30 – 19:30 
 
Sesiune plenară: Ce poate face mediul de business pentru o Educaţie de calitate?
 
- Moderator: Florin Talpeș, Bitdefender
- Vineri, 16 martie 2018, orele 09:10 – 10:20
 
Sesiune de lucru pe statutul profesorului din România, cu profesorii MERITO și actori relevanţi din Educaţie
 
- Moderator: Simona Baciu, Transylvania College
- Vineri, 16 martie 2018, orele 10:50 – 12:00
 
 
Despre proiectul MERITO
 
"Proiectul MERITO își propune să prezinte modele de profesori. Considerăm că avem nevoie de oameni care să ne inspire și care să inspire schimbări pozitive la nivelul întregului sistem educațional. Știm cu certitudine că există astfel de oameni.
Pentru această ediție am primit informații direct de la alți profesori, de la părinți și elevi sau foști elevi. Am analizat atent informațiile primite, am discutat cu profesorii respectivi, am încercat să vedem în ce măsură reușesc să aducă responsabilitate, profesionalism și creativitate în muncă lor. Adică în ce măsură sunt profesorii de care noi toți avem nevoie și de la care noi toți putem învață. Sunt cazuri în care nu am avut destule informații (din interacțiune directă) pentru a luă o decizie asumată. Înseamnă că dorim să-i cunoaștem mai bine, în 2016, pentru a-i prezența drept modele în cadrul proiectului MERITO.
După 2 ediţii ale Galei MERITO, cu “puf de păpădie” şi emoţii puternic exprimate, am început să coagulăm comunitatea profesorilor valoroşi şi continuăm să lucrăm la cauza noastră pentru Educaţie. Am organizat două ediţii ale MERITO SummerCamp, cu profesorii, echipa proiectului, lideri din business şi experţi din Educaţie, iar anul trecut profesorii şi-au împărtăşit primele bune practici şi au iniţiati primele proiecte în comunitate, de schimbări în Educaţie.
Am primit şi procesat peste 300 de recomandări, până acum, din comunitatea RBL, de la elevi şi absolvenţi, părinţi, profesori, din comunităţile locale şi organizaţii din Educaţie. Am analizat atent informaţiile, am documentat la “faţa locului” recomandările, prin reţeaua RBL şi am cerut sprijin din partea profesorilor MERITO şi partenerilor, pentru a ne asigura că cei pe care îi selectăm pun responsabilitate, profesionalism, creativitate, dar şi pasiune, har şi un pic de “magie” în munca lor.
Am ales a treia generaţie de 11 profesori MERITO, cu câteva premiere, printre care şi primul Educator MERITO. Poveştile lor au fost documentate şi portretizate de reporteri colaboratori Decât o Revistă şi publicate, în galeria profesorilor MERITO, alături de poveştile celor 20 de profesori din generaţiilor anterioare.
Premiile Merito ocupă un rol central în cadrul acestui proiect. Aducem pentru o seară, laolaltă profesorii laureaţi, oameni de afaceri, reprezentanți ai media şi societăţii civile pentru a spune « Mulţumim ! », pentru a-i aplauda și a le spune că noi credem că împreună putem schimba soarta României.
Acest proiect şi ciclul de selecţie se derulează anual. Dorim să creăm o comunitate a profesorilor excepționali, să dăm mai departe metode și practici folosite de aceștia pentru a putea ajuta și alți profesori să « redescopere » plăcerea de a preda, de a ajuta la formarea viitorului țării."