Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Momente din conferinta Pregatire 2014-2020. Studii de caz, Probleme, Solutii, Oportunitati 26-03-2014

Peste 50 de repezentanti ai autoritatilor publice locale, Primarii si Consilii Judetene s-au aflat fata in fata cu cei mai buni specialisti si consultanti in domeniul dezvoltarii locale, cu ocazia Conferintei ’’Pregatire 2014-2020. Studii de caz, Probleme, Solutii, Oportunitati’’, care a avut loc pe 25 martie 2014 la Athenee Palace Hilton, Bucuresti.

Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri a participat in calitate de co-organizator. Evenimentul a constituit o oportunitate pentru toti participantii de a afla despre proiecte de succes, care au fost implementate cu ajutorul fondurilor europene neramburabile si de a invata din experienta altora.  Solutiile gasite de beneficiari la problemele cu care s-au confruntat, precum si idei de noi proiecte care pot fi depuse pentru urmatoarea perioada de programare a finantarilor europene au reprezentat subiecte de interes pentru participanti.
Marius Bostan,Senior Partner al VMB Partners si Presedinte al Fundatiei Nationale a Tinerilor Manageri, impreuna cu Violeta Alexandru, Co – Fondatorul și Directorul Institutului pentru Politici Publice, au condus discutiile in cadrul conferintei.’’Conditia pentru o absorbtie eficienta este atragerea unor companii de consultanta solide, inteligente care au dovedit ca au initiat si implementat proiecte de succes pentru clientii lor in perioada care a trecut.  Cunoasterea bunelor practici alaturi de lectiile invatate in proiectele anterioare sunt temelia pentru o utilizare eficienta a fondurilor europene, iar capacitatea de management alaturi de cofinantare vor face diferenta intre campionii din 2020’’, a precizat Marius Bostan.

Prima sesiune a  conferintei a fost dedicata  studiilor de caz, proiectelor de anvergura care au fost finalizate cu succes si din care participantii au avut de invatat despre cum se poate aplica un management performant sau despre solutiile adoptate, de la caz la caz . Consultantii prezenti la eveniment  au prezentatsi idei noi de proiecte ce pot fi realizate pentru urmatoarea perioada de programare, scopul conferintei fiind acela de a gasi cele mai cele mai bune metode de initiere si dezvoltare ale unor noi proiecte de succes, plecand de la experientele anterioare.

Jeni Ionita, Managing Director, Halcrow Romania Ltd a declarat: “Autoritatile publice impreuna cu consultantii trebuie sa transforme lectiile invatate in ultimii doua zeci de ani in proiecte de success in perioada 2014-2022. Halcrow in Romania a contribuit la pregatirea si implementarea proiectelor cu finantare Europeana de peste 800 milioane Euro. Externalizarea serviciilor de management al programelor operationale sau al proiectelor catre consultanti cu experienta internationala poate facilita succesul. CH2M HILL exceleaza in Management de Program si aspira la pozitia “Numarul 1 Mondial”: London Olympics sau Canalul Panama sunt doua exemple din portofoliul CH2M HILL cunoscute la nivel international, care numai printr-un management de program adecvat si-au putut atinge obiectivele de timp, calitate si de buget.”Legat de proiecte integrate in zone urbane unde in competitia globala unele orase castiga iar altele pierd,
Nicolae Taralunga, Director General IHS Romania a precizat ca ‘’dezvoltarea urbană nu se petrece în afara procesului de formulare si implementare a proiectelor. Acestea contribuie la schimbarea calitatii vietii, la dinamica economica si la rezolvarea sau atenuarea unor aspecte sociale proprii oraselor’’. Nicolae Taralunga a punctat elementele care contribuie la realizarea unui proiect in peisajul dezvoltarii durabile, cum ar fi: identitatea si problematica urbana, parteneriatul factorilor interesati in realizarea proiectelor, coordonareainstrumentelor de planificare spatiala, managementul resurselor umane si institutionale, precum si al resurselor patrimoniale si financiare.

Ionut Tata, managing partner al Iceberg Consulting, a vorbit despre eficienta energetica in spatii si domenii publice, despre mecanisme de finantare si proiecte de succes din judetul Brasov. 


In cadrul celei de a doua sesiuni au fost prezentate atat solutii  de informare si educare a personalului implicat in derularea proiectelor finantate din fonduri europene cat si metode de rezolvare a finantarii si cofinantarii unor astfel de programe.


Raluca Mihaila, consultant in cadrul Lattanzio Learning, a explicat ca, ’’pe de o parte, solutiile de digital learning pot contribui la dezvoltarea competentelor de specialitate la nivelul personalului implicat in managementul si implementarea fondurilor europene si, pe de alta parte, acestea constituie o oportunitate pentru modernizarea sistemului de invatamant si de formare profesionala din Romania’’. Sistemul de invatare online aplicat la nivelul administratiilor publice, dar si al beneficiarilor de proiecte si-ar putea gasi finantare prin axa Asistenta Tehnica din cadrul programelor operationale. In acest fel, un numar foarte mare de persoane din intreaga taraar putea avea acces la informatii de ultima ora pentru domeniul de activitate specific.

Legat de finantarea proiectelor publice, in cadrul conferintei au fost detaliate avantajele parteneriatului public privat. Acesta a fost folosit la scară largă, in ultimele decenii, in Europa si America de Nord, in cadrul strategiilor de implicare a sectorului privat in finantarea si implementarea marilor proiecte publice. Şerban Pâslaru, avocat asociat în cadrul Ţuca Zbârcea & Asociaţii, specialist în parteneriat public privat şi concesiuni, a declarat că ’’parteneriatul public privat trebuie considerat o alternativă de finanţare şi implementare a proiectelor de interes public şi în România, în special în domeniul infrastructurii, într-o perioadă în care autorităţile române se confruntă cu lipsa disponibilităţilor bugetare, dificultăţi în accesarea fondurilor europene, precum şi cu lipsa unor capabilităţi necesare unui management eficient al proiectelor. Autorităţile trebuie să înveţe din eşecurile anterioare şi să se mobileze astfel încât să putem vorbi, cât mai curând, de un „success story” românesc. Indiferent de lipsurile legislative, există soluţii în măsură a facilita implementarea unor structuri de proiect care să permită satisfacerea nevoilor de dezvoltare atât în ceea ce priveşte proiecte de interes naţional cât şi proiecte ale comunităţilor locale.’’


De asemenea, participantii la conferinta au avut ocazia sa afle in detaliu care sunt cele mai potrivite instrumente si metode de cofinantare si prefinantare pentru autoritatile publice locale. Valentin Miron, Managing Partner al VMB Partners SA a sustinut o intreaga prezentare pe acest subiect si a subliniat faptul ca ’’existenta resurselor necesare pentru cofinantarea viitoarelor proiecte europene este un motiv de ingrijorare pentru multe autoritati publice locale. Un serviciu existent al datoriei publice care e deja foarte mare, veniturile proprii limitate sau cu un nivel de colectare sub asteptari impreuna cu perspectiva unui procent mai mare de aport local (poate chiar 10-15%) care trebuie adus in procesul de implementare a acestor proiecte europene sunt, la prima vedere, ingredientele unui cosmar iminent pentru primarii si consilii judetene.’’ Valentin Miron a precizat ca situatia nu este totusi atat de grava pentru exista solutii, iar acestea sunt:’’monitorizarea permanenta si management-ul efectiv al datoriei publice, incluzand restructurari si/sau refinantari pe termen lung a datoriei actuale prin emiterea de titluri de valoare, planificarea multianuala bugetara, planificarea investitiilor de capital, rezonarea fiscala si, nu in ultimul rand, identificarea unor surse noi sau mai rar utilizate de venituri la bugetul local (prin companii tip ESCO, concesiuni cu plata taxei de disponibilitate, rambursari TVA pentru proiecte de investitii cu vocatie comerciala/economica etc.)’’.

Cea de a treia sesiune a conferintei a fost dedicata prezentarilor realizate de  autoritatilor publice locale si centrale si s-a constituit ca o runda de concluzii si proiecte pentru viitor.

Nicolae Moldovan, City Managerul orasului Alba Iulia a prezentat proiectul de referinta al acestei regiuni, un exemplu de urmat pentru toate localitatile unde exista potential turistic. Alba Iulia este exemplul orasului de 60.000 de locuitori care a reusit sa contracteze si sa implementeze in ultimii 5 ani proiecte finantate cu fonduri nerambursabile in valoare de 150 milioane de euro (comparativ cu 1,5 milioane de euro, bugetul de investitii anual al orasului colectat din taxe si impozite locale).


Reprezentatantii Ministerului Fondurilor Europene au prezentat, in incheierea evenimentului, care sunt noutatile si solutiile pentru urmatoarea perioada de programare, dar si domeniile de interes din perspectiva Strategiei Europa 2020 si ce tipuri de proiecte pot fi depuse.Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici preconizeaza lansarea in dezbatere a primelor ghiduri ale solicitantului pentru exercitiul financiar 2014-2020  pana in luna mai, exprimandu-si speranta ca vom incepe absorbtia inca din acest an. El recomanda potentialilor aplicanti la fondurile UE sa aiba speranta si incredere in aceste instrumente.

 

Au mai intervenit Mircea Stoica de la International Financial  Corporation–grupul Banca Mondiala (IFC-WB) care a punctat posibilitatile de cofinantare a investitiilor din fonduri europene si cazuri de succes, exemple de bune practici de la Botosani si Timisoara, si reprezentantii BERD care au evidentiat oportunitati de co-finantare in contextul programelor UE - Infrastructura Municipala si de Mediu.


 

 

Partenerii evenimentului: Halcrow Romania - a CH2MHILL company si VMB Partners,

Sponsor: Lattanzio Learning,

Parteneri media: Ziare.com, business24.ro, dailybusiness.ro, curierulnational.ro, argesplus.ro, agoramedia.ro,

Eveniment organizat cu sprijinul: Asociatia Municipiilor din Romania, Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri.