Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Piata AeRO, o alternativa de finantare pentru dezvoltare, dedicata titlurilor de capital 18-03-2015

Piata AeRO a fost creata din nevoia de a furniza antreprenorilor o alternativa de finantare pentru dezvoltare si este segmentul dedicat titlurilor de capital (actiunilor) din cadrul sistemului alternativ de tranzactionare administrat de Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Acesta este un segment de piata dedicat listarii companiilor la inceput de drum, ca sa isi finanteze proiectele, povestile lor de crestere, sa isi sporeasca vizibilitatea si sa contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri. Bazandu-se pe sistemul alternativ de tranzactionare al BVB, existent din 2010, piata AeRO, sub un concept reproiectat si reconstruit, a fost lansata pe 25 februarie 2015.

Sistemul alternativ de tranzactionare nu este o piata reglementata in sensul Directivelor Europene si a legislatiei romanesti privind piata de capital, insa este reglementata prin regulile si cerintele stabilite de BVB. Sistemul alternativ a fost infiintat de BVB cu scopul de a oferi o piata cu mai putine cerinte de raportare din partea emitentilor, dar in acelasi timp cu un nivel suficient de transparenta pentru investitori, pentru a-i motiva sa tranzactioneze.

Piata AeRO este dedicata finantarii companiilor care nu indeplinesc criteriile de marime sau vechime pentru listarea pe Piata Reglementata.

 

Pentru listarea pe AeRO o companie are urmatoarele alternative:

  • • Plasamentul privat – oferta adresata catre un numar limitat, de pana la 150 de potentiali investitori. Plasamentul privat nu necesita realizarea unui prospect si aprobarea acestuia de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara
  • • Oferta publica initiala de actiuni (IPO) – necesita realizarea unui prospect si prin urmare parcurgerea procedurilor legale si regulamentare
  • • Listarea tehnica – listarea are loc fara derularea in prealabil a unei oferte publice.
  •  

Criteriile de admitere

Pentru admiterea la tranzactionare, candidatii emitenti trebuie sa aiba o capitalizare anticipata de minim 250.000 EUR, estimata fie pe baza unui plasament privat anterior sau a unei oferte publice initiale (IPO), sau pe baza unui istoric de tranzactionare pe o alta platforma de tranzactionare. In lipsa acestora, capitalizarea anticipata va fi estimata pe baza unei evaluari realizate de catre Consultantul Autorizat (Authorized Advisor). Alte criterii care vor fi luate in calcul: un free-float, actiuni disponibile pentru tranzactionare, de 10% sau cel putin 30 de actionari. 
BVB poate lua in considerare admiterea la tranzactionare pe AeRO a emitentilor si in situatia in care unul sau mai multe criterii mentionate mai sus nu sunt indeplinite.

 

 

Ghidul AeRO ( click pe imagine pentru ghid)

 

Sursă (text și imagine): Bursa de Valori București