Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Premiile eTwinning pentru proiecte cu participarea elevilor romani 18-03-2013

Cele mai bune proiecte scolare transfrontaliere ale anului au fost premiate in cadrul ceremoniei de premiere eTwinning 2013 de la Lisabona. In acest an, premiul cel mare pentru categoria 12-15 ani a revenit proiectului „Rainbow village”, care a reunit elevi din Franta, Grecia, Romania, Regatul Unit, Turcia, Italia, Slovacia si Polonia. Ei au creat o lume virtuala post-apocalipsa, explorand teme precum supravietuirea, protectia naturii si cetatenia. Reteaua eTwinning este o sala de clasa virtuala in care elevi si profesori de la 100.000 de scoli din 33 de tari europene participa la proiecte interactive prin intermediul internetului. In cadrul ceremoniei au fost anuntate in total noua premii. 

[...]

Proiectele castigatoare, alese dintre 300 de propuneri, au fost impartite in trei grupe de varsta (4–11 ani, 12–15 ani si 16–19 ani). S-au acordat, de asemenea, sase premii pentru categorii speciale: premiile pentru limbile spaniola, franceza, germana si engleza, Premiul Marie SkÅ‚odowska Curie pentru matematica si stiinte si Premiul Mevlana pentru intelegere interculturala.

Proiectul castigator la categoria de varsta 4–11 ani a fost „Friends Fur-ever”, un proiect la care au colaborat scoli din Romania, Polonia si Portugalia si a carui tema centrala a fost cainele ca fiind prietenul cel mai bun al omului. Castigatorii de la categoria de varsta 16-19 ani si-au construit proiectul in jurul aventurilor unui purice calator, elevii avand ocazia sa fie scenaristi, desenatori si traducatori. In acest proiect au fost implicate scoli din Franta, Spania, Italia, Turcia, Bulgaria, Portugalia si Republica Ceha.

Premiul pentru limba spaniola s-a impartit intre scoli din Italia, Spania, Portugalia si Danemarca, iar premiul pentru limba franceza intre scoli din Italia si Polonia. Scoli din Franta, Polonia si Grecia au impartit premiul pentru limba germana, iar premiul pentru limba engleza s-a acordat unor elevi din Grecia, Letonia, Franta, Austria si Portugalia.

Premiul Marie SkÅ‚odowska Curie a revenit proiectului „Fly Me to The Moon”, care a imbinat observatii sau masuratori stiintifice cu activitati de cercetare a traditiilor si credintelor locale. Scolile castigatoare sunt din Slovenia, Franta, Grecia, Spania, Polonia si Turcia.

Castigatorii Premiului Mevlana au lucrat la un proiect intitulat „Intercultural dialogue through fairy tales, drama and art”. Acesta a reunit studenti si profesori din 29 de tari, care au colaborat pentru a cunoaste diferitele culturi ale tarilor din care provin scolile partenere.