Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Primul curs de calificare prin proiectul MICESA 20-04-2018

 

Proiectul „Măsuri Integrate de Combatere a Excluziunii Sociale în comunitățile marginalizate din Municipiul Alba Iulia-MICESA“ este derulat de Municipiul Alba Iulia, printr-un parteneriat solid cu șase organizații.

 

O componentă importantă a proiectului este cea de formare profesională. În derulare sunt sesiunile de informare și consiliere profesională, în urma cărora benficiarii sunt îndrumați spre unul dintre cele zece  cursuri de formare profesională organizate gratuit prin proiect.

 

Primul curs organizat va fi cel de „Bucătar“ și va demara în data de 27 aprilie, la Alba Iulia. Programul este de calificare, nivel 3,  are o durată de 720 de ore(6 luni) și va fi susținut de experții DAD EXPERTISE S.R.L, partener în cadrul proiectului. Cursul, cu o importantă componentă practică,  se adresează celor care vor să se califice în domeniul culinar.

 

Amintim câteva dintre avantajele participării la programul de calificare: pregătire alături de formatori cu experiență, folosirea unor tehnici moderne de predare/instruire, obținerea unei diplome recunoscute în România și Uniunea Europeană, dobândirea de competențe profesionale (ex.asigurarea calității, dezvoltare personală, igiena și securitatea muncii, realizarea preparatelor culinare, organizarea activității unităților de alimentație și turism etc. ). Cursanții vor primi la absolvire și câte o subvenție în valoare de 1.800 de lei.

 

Participanții au fost selectați din comunitățile țintă ale proiectului: Chicago“ (blocurile V5 și V6),Goldiş (blocurile 6BCD, 7BCD, 8 BCD) și „Pâclişa”( str. Alunului nr. 1-20, str. Coastei, str. Mierlei, str. Rariștei, str. Văii, str. Carpenului – imobil 141 A-E, interval intersecție imobile 132, 153 – capăt stradă imobil 162).

 

Prin proiect vor fi organizate alte nouă cursuri de calificare:

- măcelar: durată 3 luni,  subvenție 900 lei;

- îngrijitor bătrâni la domiciliu: durată 3 luni, subvenție 900 lei; 

- lucrător în comerț: durată 3 luni,  subvenție 900 lei;

- agent de curățenie: durata 3 luni, subvenție 900 lei;

- agent de securitate: durata 3 luni, subvenție 900 lei;

- lucrător finisor pentru construcții: durata 3 luni,subvenție 900 lei;

- operator mașini unelte cu comandă numerică: durata 3 luni, subvenție 900 lei;

- croitor îmbrăcăminte: durata 3 luni, subvenție 900 lei;

- tâmplar universal: durată 6 luni, subvenție 1800 lei.

 

Participanții la cursurile organizate prin proiect trebuie să aibă domiciliul sau viză de flotant în comunitățile amintite mai sus.

 

O altă componentă importantă a proiectului este cea de antreprenoriat. Acțiunile de consiliere și asistență antreprenorială vor fi particularizate pe nevoile celor care intenționează să realizeze activități independente. Prin proiect se vor înființa cel puțin 15 structuri economice, ai căror beneficiari vor fi tot persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile amintite. Măsura va implica înființarea de noi locuri de muncă, dar și asigurarea unor venituri stabile și mai bune. În urma participării la programul de „Inițiere în Competențe antreprenoriale“ (durata o săptămână, subvenție 160 lei) și la sesiunile de consultanță/consiliere, persoanele interesate se pot înscrie la concursul de planuri de afaceri, în vederea obținerii unei finanțări nerambursabile de 25.000 de euro pentru dezvoltarea unei activități independente.

 

Serviciile furnizate în cadrul proiectului sunt integrate, ceea ce înseamnă că ating aspecte esențiale care țin de sfera socială, profesională, medicală, educațională, juridică etc. Altfel spus, vor avea ca scop creşterea accesului la educaţie, servicii medicale şi sociale, piaţa muncii, la  asistenţă juridică pentru reglementarea actelor, la îmbunătăţirea condiţiilor de locuit, respectiv susţinerea antreprenoriatului. Conjugate, aceste măsuri vor avea ca rezultat schimbarea modului de viață pentru zeci de familii din comunitățile amintite.

 

Cei interesați pot aflata detalii concrete legate de înscrierea în proiect de la experții: Livia ISTRATE: 0720-450887; Cristina BOC: 0753-115506; Petronela ȘERBAN: 0752-476357.

 

Proiectul „Măsuri Integrate de Combatere a Excluziunii Sociale în comunitățile marginalizate din Municipiul Alba Iulia – MICESA“, cu o durată de 36 de luni, este derulat de Primăria Municipiului Alba Iulia, în parteneriat cu: DAD EXPERTISE S.R.L, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței  de Muncă Alba, Colegiul Tehnic „Dorin Pavel“ Alba Iulia, Fundația Națională a Tinerilor Manageri, Fundația PAEM Alba, Filiala de Cruce Roșie a Județului Alba.

 

Proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capitalul Uman (POCU) 2014-2020.

 

Date de contact:

Neag Nicolae

Email: nicuneag@gmail.com