Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

RBL Summit 2018: Antreprenorii români au nevoie de stabilitate fiscală și capital străin și decid masiv să investească în educație 28-03-2018

 

Peste 300 de antreprenori și executivi de top din România au cerut la finalul săptămânii trecute să fie lăsați să facă business în condiții de stabilitate fiscală, de deschidere față de capitalul străin și de continuare a luptei împotriva corupției. 

 

Avem o șansă istorică. România este mai puțin coruptă decât țările vecine, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să luptăm mai rău împotriva corupției. Fără capitalul străin suntem morți. Dacă guvernanții nu vor bănci sau capital străin, le vrem noi, antreprenorii români. Capitalul românesc are nevoie de ele, fără ele murim, de la ei învățăm. Avem nevoie să nu mai schimbe acest Cod Fiscal în fiecare săptămână, să nu mai mărească salariile la stat în fiecare săptămână și să ne lase să facem business”, a declarat Mihai Marcu, co-fondator RBL și președinte MedLife, în deschiderea ediției 7 a Romanian Business Leaders (RBL) Summit, eveniment desfășurat în București, în perioada 15-16 martie 2018.

 

 

România este vulnerabilă în fața unei viitoare crize care probabil va veni din dezechilibre structurale și din creșterea costurilor de finanțare, în condițiile în care „necesarul nostru anual de finanţare de circa 9% din PIB, nu este deloc puţin”, potrivit economistului Cristian Popa, fost viceguvernator al Băncii Naţionale a României şi fost vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii. Celelalte vulnerabilități majore dezbătute în Summit au vizat poziționarea României în contextul reașezării Europei, revoluția digitală și leadership-ul politic de calitate. 

 

Tăria instituțiile depinde de gradul de încredere din societate

 

Educația a fost subiectul transversal al ediției 7 a RBL Summit și a fost identificată drept factor principal care determină calitatea leadership-ului în societate. Leadership-ul politic este cel mai mare risc al României astăzi, potrivit lui Sorin Mîndruțescu, country leader Oracle România și motivul pentru felul în care arată astăzi instituțiile”, potrivit lui Vlad Voiculescu, antreprenor social și fost ministru al sănătății. Baza de recrutare a elitelor politice în România a fost și continuă să fie foarte restrânsă. Nivelul de performanță al conducerii politice al unei țări nu poate să fie peste nivelul general de dezvoltare al țării, a declarat Iulian Stănescu, cercetător la Institutul de Cercetare a Calității Vieții.

 

Potrivit profesorului Daniel David, autorul cărții “Psihologia poporului român”, principala frână pentru dezvoltarea societății românești este gradul de încredere interpersonală scăzut al românilor. El a explicat că lipsa de încredere conduce la cooperare deficitară, care se reflectă în final în gradul de tărie a mecanismelor și instituțiilor sociale. Avem o problemă majoră pentru că suntem forțați să importăm instituții pe un fond cultural în opoziție. Și de multe ori aceste instituții fie nu prind, fie devin forme fără fond. Spațiul vestic are cele două valori fundamentale: individ autonom și descentralizarea puterii, pe când la noi avem de-a face cu tipul de individ colectivist și o concentrare a puterii, a arătat psihologul român, în interviul live acordat Andreei Roșca, co-fondator RBL, în cadrul Summit-ului.

 

Ce poate face mediul privat pentru educație

 

 

Cheltuielile publice cu educația în România au depășit (cu puțin) 4% din Produsul Intern Brut (PIB) doar de două ori din 1990 până în prezent, cu toate că legea nr. 1/2011 prevede ca România să aloce anual minim 6% din PIB pentru educație. În bugetul României pentru 2018, procentul alocat este de sub 3%, iar cifrele comparative ale Eurostat arată că, în 2014, România era singura țară din Uniunea Europeană care aloca sub 3% din PIB pentru educație, în condițiile în care media europeană depășea 5 procente din PIB.

 

Convingerea noastră este că schimbarea în educație o putem face doar de la firul ierbii”, a subliniat Florin Talpeș, CEO Bitdefender, care a moderat dezbaterea din Summit despre ce poate face mediul de business, împreună, pentru educație.

 

 

În absența unui angajament real pentru educație din partea administrației, liderii din business implementează deja soluții care schimbă educația în România, de la firul ierbii – de la divizii dedicate pentru educația privată în sistemul bancar, la inițiative ale companiilor concurente care pun împreună resurse și transformă școli profesionale în viitorul rezervor comun de angajați; și de la tehnici de esențializare a programelor pilot din educație când sunt scalate la nivel național, la acțiuni de schimbare a culturii organizaționale din școli și de implicare a liderilor din business în conducerea consiliilor administrative ale școlilor. Schimbarea culturii organizaționale va conduce la schimbarea de care avem nevoie. Școlile în România au nevoie de board-uri funcționale formate din oameni din mediul de business care ajută școala cu expertiza lor, cu susținere financiară și încredere. Când reconstruim cercurile de încredere între profesori, elevi, părinți și comunitate, lecțiile merg mai departe, a declarat Simona Baciu, fondator și președinte al Transylvania College.

 

Summit-ul s-a încheiat cu o sesiune de lucru în care au antreprenorii și executivii participanți au pornit trei noi proiecte pentru educație pe care RBL își propune să le implementeze din 2018 - o platformă online care integrează proiectele private din educație; o inițiativă de promovare a bunelor practici de consiliere vocațională pentru elevi și un program de pregătire a profesorilor. Noile inițiative intră în portofoliul de proiecte pentru educație prin care RBL inspiră profesorii să gândească antreprenorial și să adopte bune practici de predare și recunoaște profesorii cu vocație și gândire antreprenorială din România. La ediția din acest an a RBL Summit, peste 200 de antreprenori și șefi de companii din România au premiat şi aplaudat la scenă deschisă 11 dascăli excepționali din învățământul preuniversitar, în cadrul celei de a treia ediții a Galei MERITO, eveniment desfăşurat în premieră sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României. Vezi aici toate sesiunile din RBL Summit 2018.

 

 

DESPRE RBL

Romanian Business Leaders (RBL) este o organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit care oferă o platformă de acțiune și implicare socială pentru antreprenorii și șefii de companii din mediul de business privat. Misiunea RBL este ca România să devină o țară mai bună pentru afacerile responsabile și, în felul acesta, o țară mai bună pentru români.

 

Antreprenorii și șefii de companii din RBL inițiază și dezvoltă, pe bază de voluntariat, proiecte finanțate exclusiv din bani privați, prin care:

 

  • - educă și mentorează antreprenorii start-up și scale-up (Programul Atelierele de Antreprenoriat și platforma de mentorat Mentoria);
  • - inspiră tinerii să gândească antreprenorial (Conferințele Vreau să Fiu Antreprenor);
  • - promovează repatrierea diasporei prin antreprenoriat (RePatriot);
  • - revitalizează satul românesc prin antreprenoriat (Antreprenorești – Adoptă un sat!);
  • - susțin și recunosc profesorii cu vocație și gândire antreprenorială (Proiectul MERITO);
  • - sprijină antreprenorii români interesați să-și extindă afacerile în afara țării (StartUp Bridge);
  • - inspiră profesorii să gândească antreprenorial și să adopte bune practici de predare (SuperTeach).