Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Re>Patriot, proiectul ce isi propune sa aduca antreprenorii romani acasa 29-04-2015

Marți 28 aprilie 2015 a avut loc conferinta de presă de lansare a proiectului Re>patriot la sediul Romania Business Leaders, eveniment la care importanți oameni de afaceri din Romania au vorbit, câțiva din proprie experiență, despre oportunitățile pe care le poți avea în România, ca român care a lucrat sau studiat mai mulți ani în occidentProiectul Re>patriot își propune repatrierea românilor din străinătate și implicarea acestora în proiecte antreprenoriale locale.

 

 

“Românii din străinătate au avut un aport fundamental în dezvoltarea României, iar acest proces a a început cu generația pașopotiștilor. Spre deosebire de prima jumătate a anului trecut, România e acum ancorată în spațiul occidental, avem o economie de piață, dar sunt lucruri ce pot fi îmbunătățite”, a declarat Marius Bostan, președintele FNTM, la lansarea proiectului Re>Patriot, gestionat de Romanian Business Leaders. “Românii din străinătate au transferat bani în țară. Pot transfera și know how”, a adăugat președintele FNTM..

 

Președintele FNTM a explicat că astăzi un sfert din Românii care locuiesc în Italia s-ar întoarce să facă afaceri în România. În prezent, în Italia există 46.000 de companii deținute de cetățeni români.

 

“După 15 ani de stat în Germania, m-am întors în România pentru a face afaceri, sunt deci un exemplu viu în acest sens. Cred că exemplul meu poate influența și alți români”, a declarat Dragoș Anastasiu, președintele Eurolines. “Cred că România e o țară cu multe oportunități iar proiecte de acest tip pot face cunoscută România inclusiv ca un hub de business”, crede Anastasiu.

 

 

Antreprenorii prezenți la eveniment sunt însă conștienți că românii din străinătate sunt încă reticenți când discutăm despre întoarcerea în România. “În Vrancea, peste 80% dintre tineri sunt plecați în străinătate, în special în Italia și Spania. Oamenii aceștia au învățat multe lucruri acolo unde muncesc sau unde și-au deschis o afacere, însă se tem în continuare să revină în țară”, crede Felix Pătrășcanu, președintele Fan Curier.

 

 

“Românii din străinătate muncesc de ani buni în străinătate și au învățat acolo nu doar cum funcționează o economie liberă și competitivă ci și etica muncii”, sunt motivele pentru care Marius Bostan crede că repatrierea acestora s-ar resimți imediat și în creșterea Produsului Intern Brut.

 

Pasul următor este organizarea unor serii de conferințe în străinătate, în zonele locuite de români, pentru a-i convinge pe aceștia să revină acasă. În orice caz, procesul este unul de lungă durată și necesită inclusiv implicarea cât mai multor antreprenori, dar și a instituțiilor statului.