Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Repatriot: Peste 100 de intreprinzatori romani din Norvegia au discutat despre oportunitatile de afaceri din Romania 25-05-2017

Peste 100 de români din Norvegia s-au întâlnit la Bergen și Oslo cu reprezentanții RePatriot, proiect inițiat de Fundația Romanian Bussines Leaders cu scopul de a încuraja românii din diaspora să revină acasă și să deschidă afaceri, sau să investească în România. 

 

În cadrul întâlnirilor, care au avut loc pe 19 și 21 mai, au fost prezentate exemple personale și au fost generate discuții în care interesul major a fost pe turism, IT&C, Heritage, tabere copii, comerț și alte oportunități.

 

"Am observat cu toții de-a lungul timpului că diapora s-a îndepărtat de țară, și nici noi, cei din țară, poate nu am făcut suficient să strângem aceste legături, și ne-am dat seama că de fapt diaspora este cea mai mare bogăție a României în momentul de față și nu numai prin capitalul transferat ci și prin cunoștințe și prin comportament civic. Ne-am dat seama că rămânem în țară mai puțini oameni, deși în ultimii ani numărul de oportunități în România a crescut", scrie repatriot.ro.

 

 “Noi, nu știm ce ne rezervă viitorul. Nu știm ce se va întâmpla aici sau acasă și din această cauză este importantă legătura cu țara! Indiferent unde sunteți, uitați-vă și la oportunitățile de acasă”, a declarat Marius Bostan, inițiatorul proiectului Repatriot.  

 

Alături de Marius Bostan, au vorbit Gabriel Iștoc- B-Team, Lucian Butnaru – Cegeka, Radu Rughiniș – La Bottega Del Tartufo, Lucian Neacșu – Senator Wine, Pavel Popescu și Cristina Ghiurgiucanu, ambasadorii RePatriot din Norvegia.  

 

 

Radu Rughiniș și-a prezentat exemplu personal, povestind cum, după o aventură de mulți ani în Germania și Italia, a descoperit oportunitățile de acasă și s-a decis să deschidă o afacere: 

 

“Născut și crescut în România până în anii ‘90, când am plecat din țară și am rămas întâmplător în  Germania 10 ani. Am început să muncesc în zona de gastronomie, servicii, și am avut o legătură și cu Italia în același timp. Fiind foarte captivat de bucătaria italiană și de tot ceea ce venea de acolo, am plecat 4 ani în Italia. În acest timp am avut plăcerea să întâlnesc o persoană care m-a ajutat să-mi redescopăr țara. Întors cu el în România unde investea într-un hotel m-a rugat să lucrez cu el. Am rămas în România și ușor ușor mi-am dat seama de oportunitățile care erau acasă. M-am redescoperit într-o zonă a pădurii, anume trufe și ciuperci de pădure, iar în acest domeniu am legat parteneriate cu Italia. 
Sunt aici pentru că Echipa RePatriot m-a ajutat. Am ieșit în față acum pe piața din România pentru că facem lucrurile bine, cu pasiune”.

 

De asemenea, Gabriel Iștoc, fondatorul B-Team a spus: “Am lucrat în Israel ca să-mi întrețin familia. M-am întors și am avut norocul să mă asociez cu un neamț, iar acum suntem lideri de piață pe domeniul anticorozive industriale, în România. Lucrăm în Turcia, Germania și multe alte țări și urmărim în continuare și alte domenii să ne dezvoltăm. Sunt oportunități și sunt multe zone neacoperite acasă. România are nevoie de oameni ca să le fructifice". 
 
 
Un discurs bun a avut managerul Hub-ului norvegian, care ne-a găzduit, despre importanța cooperării dintre antreprenorii din România și Norvegia și alte argumente pentru antreprenoriat și inovare, care au relevat valoarea adăugată adusă de români Norvegiei. Mai multe puteți vedea în live-ul care a avut peste 12.000 accesări.
 
 
Mai jos puteți urmării cele două întâlniri: