Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Romania pe locul 36 din 190 in topul Doing Business 2017 al Bancii Mondiale 31-10-2016

Urmărește-ne cu un Like pe pagina FNTM de Facebook, AICI.

 

Studiul Băncii Mondiale - Doing Business in Romania, pentru 2017, poziționează țara noastră pe locul 36 din 190 de țări.

 

Rapoartele Doing Business se realizează anual și reflectă cât de ușor sau dificil este pentru un antreprenor să inființeze sau să conducă o afacere, din perspectiva reglementărilor fiscale.

 

România a scăzut cu un loc în clasament față de anul trecut, deoarece a înregistrat un punctaj mai mic la deschiderea unei afaceri din cauza impedimentelor generate de formularul de înregistrare în scopuri de TVA D088. Formularul D088 a blocat afacerile multor companii și a fost în topul reclamațiilor la Comisia de tăiat hârtii.

 

Romania a urcat patru locuri față de raportul de anul trecut la „Plata Taxelor” și a înregistrat același punctaj la „Autorizațiile de construcții”, „Obținerea electricității”, „Obținerea creditului”, „Comerț”, „Forța contractelor”, scrie profit.roÎn schimb, s-a clasat mai slab, în regresie cu două poziții, la „Protejarea intereselor acționarilor minoritari”, și cu câte o poziție la „Înregistrarea Proprietății” și „Rezolvarea Insolvențelor”.  

 

Pe de altă parte, în România nivelul taxelor e relativ scăzut, comparat cu nivelul european. Impozitul pe profit în Romania e de 16%, în vreme ce în UE rata de impozitare variază între 10 si 30% - rata României e relativ scazută.
 

România se situează, în clasament, în urma altor state est europene: Polonia  (poziția 24), Cehia (27), Slovenia (30), Slovacia (33), dar înaintea Bulgariei (39) și Ungariei (41). 
În top se află Noua Zeelandă, Singapore, Danemarca, Hong Kong, China, Coreea de Sud, Norvegia, Marea Britanie, SUA, Suedia și Fosta Republică Iugoslavă Macedonia.  
 

Puteți consulta întregul raport în limba engleză AICI.


Mai multe detalii și rapoarte pe mai multe țări, regăsiți pe site-ul Doingbusiness.org.