Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Solomon Marcus despre educatie, la Agenda Digitala 29-10-2014

In cadrul conferintei Agenda Digitala 2014-2020:Politici europene privind sectorul IT&C,profesorul Doctor Docent  Solomon Marcus, matematician si membru titular al Academiei Romane, a tinut un memorabil discurs despre educatie.

 

Academicianul Solomon Marcus a declarat:

„Educatia, fie ea scolara sau universitara, nu este o intreprindere de prestari de servicii. Principalul lucru care trebuie asimilat in scoala si universitate este capacitatea de a invata si tocmai aici esueaza si scoala, si universitatea. Rolul educatiei este, in primul rand, de a genera noi nevoi umane si sociale si pe baza lor, societatea sa creeze noi locuri de munca. Cel care intra intr-un anumit loc de munca trebuie sa fie pregatit nu sa aplice un stoc de cunostinte prealabile, ci sa faca fata, sa vada, sa inteleaga situatiile noi in care se afla.

Dar ce inseamna a ocupa un loc de munca? In primul rand, sa doresc, sa simt nevoia si capacitatea de a continua sa invat. Cea mai mare parte a absolventilor de scoalasi in mare masura a universitatilor, nu au aflat inca ce inseamna a invata. Se vorbeste despre unitatea investitiilor in tehnologia informatiei si comunicatiilor dar va atrag atentia ca praful se alege din o buna parte a acestor investitii, din cauza ca ele se bazeaza pe un diagnostic gresit al situatiilor de criza, a directiilor in care trebuie investit. Intreaga birocratie in materie de cercetare se bazeaza pe o distinctie care nu are niciun fundament azi si anume, distinctia dintre cercetare fundamentala si cercetare aplicativa.

Un alt aspect important este cum sa combatem saracia? Aici se omit cateva lucruri esentiale. Saracia vine, in mare masura, din faptul ca avem o productivitate a muncii foarte scazuta si acest lucru este bine cunoscut. Saracia se datoreaza numarului mare de persoane care cauta sa insele si societatea ii antreneaza in aceasta privinta. Dar ceea ce nu se spune este ca saracia vine in mare masura din numarul mare de persoane care cauta sa insele si scoala ii antreneaza in aceasta privinta prin proliferarea copiatului, prin needucarea notiunii de proprietate intelectuala, prin preluarea din diverse surse a unor lucruri fara a se mentiona sursa, prin obiceiul generalizat de a nu fi la obiect etc. De la aceste mijloace de inselaciune din scoala, se ajunge la faptul ca noi avem o rata de evaziune fiscala dintre cele mai mari din Europa.„
Domnia sa a mai afirmat ca o atentie deosebita trebuie acordata internetului, declarand ca ”Tehnologia este importanta,  dar a reduce totul la ea este o mare greseala pentru ca internetul este tratat ca un furnizor de servicii. Nu trebuie sa reducem totul la tehnologie, trebuie sa vedem partea de cultura si partea omeneasca. Unul din rolurile principale ale internetului este de a-i infrati pe oameni,  de a educa la copii nevoia, dorinta si capacitatea de a comunica cu toti copiii lumii, de a educa in spiritul convietuirii cu alteritatea de orice fel.”

Solomon Marcus este o personalitate universala, domeniile sale de cercetare fiind extrem de vaste, fiind recunoscut drept unul din initiatorii lingvisticii matematice si al poeticii matematice. Acesta propune o noua lectura a istoriei stiintei si, in mod special, a istoriei matematicii romanesti. A publicat peste 50 de volume, traduse in mai multe limbi, si aproximativ 400 de articole in reviste stiintifice sau de specialitate din tarasi strainatate, opera sa fiind citata de mii de autori.

Evenimentul Agenda Digitala a fost organizat in 28 octombrie 2014 de Concord Communication cu sprijinul partenerului principal Telekom Romania, si al partenerilor Cisco Romania, 3M si Philips Romania. La organizare au contribuit Ministerul pentru Societatea Informationala, reprezentati de seama ai administratiei centrale, profesori si academicieni, Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri-FNTM, Asociatia Municipiilor din Romania, societati si organizatii din domeniul IT&C.

Vedeti si alte declaratii AICI