Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

VIDEO Conferinta Nationala de Cibersecurity - Romania are mari probleme cu securitatea cibernetica 16-06-2017
foto: facebook.com/bursaziarul
 
Pe 15 iunie 2017 a avut loc la București Conferinței Naționale de Cibersecurity - Ediția a III-a la care au participat persoane juridice din diverse domenii (IT&C, energie, transporturi, financiar-bancar, educaţie, cercetare, inovare, sănătate), fonduri de pensii, societăţi de avocatură, societăţi de asigurări, societăţi de leasing, societăţi de brokeraj, fonduri de investiţii, autorităţi publice ale administraţiei centrale şi locale, mass-media, mediul academic.
 
Subiectele dezbătute în cadrul conferinței au fost: 
  • - Ameninţări cibernetice în Revoluţia Industrială 4.0
  • - Agenda de securitate cibernetică a României
  • - Implementarea Directivei NIS în România în noul context al ameninţărilor hibride
  • - Stadiul legislaţiei în domeniul cibernetic
  • - Protecţia sistemelor de control industrial
  • - Soluţii şi tehnologii pentru managementul securităţii cibernetice a organizaţiilor
  • - Oportunităţi de securitate cibernetică: CERT/CSIRT sectoriale
  • - Soluţii şi tehnologii block-chain pentru administraţia publică şi mediul privat (multinaţionale şi instituţii bancare)
  • - Portabilitatea conturilor bancare şi portabilitatea contractelor de furnizare a energiei, între avantaje şi dezavantaje.
 

 

Citat de bursa.ro, fostul Ministru al Comunicațiilor Marius Bostan a declarat în cadrul conferinței că problema securității cibernetice în România "este atât de mare că nu ar putea fi rezolvată decât cu ajutorul statului", precizând că "responsabilii de sisteme trebuie să fie siguri că se respectă toate regulile şi nivelurile de securitate. Cred că tot mediul privat ar trebui să scrie Guvernului. Scrisorile mediului de afaceri pot compensa lipsa de expertiză din sectorul public. Sectorul privat ar trebui să fie curajos, întrucât parteneriatul începe prin exprimarea dorinţei de a discuta".

 
"Legea securităţii cibernetice a fost discutată, dezbătută îndelung, dar nu a mai intrat în şedinţa de guvern. Cred că legea ar fi ridicat nivelul general de securitate, aducând o îmbunătăţire", a mai spus Marius Bostan. 
 
Partea de educaţie este foarte importantă, în opinia lui Marius Bostan, care consideră că primul nivel de educaţie trebuie să fie reprezentat de lideri: "Fac apel la experţii din sectorul public să încerce să facă educaţie. Ghidul de securitate energetică este unul dintre pârghiile prin care poate fi făcută această educaţie. Acest ghid ar trebui distribuit în toate instituţiile".
 

 

România trebuie să implementeze măsurile de diminuare a vulnerabilităţilor de securitate cibernetică, respectiv Directiva europeană nr. 2016/1148 (Directiva NIS) privind securitatea reţelelor şi a sistemelor informatice care vizează asigurarea securităţii reţelelor şi sistemelor informatice la nivelul operatorilor de servicii esenţiale şi al furnizorilor de servicii digitale, a afirmat domnul Adrian Țuțuianu, preşedintele Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.
 

 

Citat de bursa.ro, Adrian Țuțuianu a mai declarat că țara noastră are nevoie de un act normativ adaptat realităţilor în materie de securitate cibernetică, amintind că, la momentul actual, nu este promovat şi avizat un act normativ care să reglementeze acest domeniu.
 
Domnia sa menţionează: "Acest lucru înseamnă că trebuie să stabilim prin norma juridică internă desemnarea autorităţilor competente la nivel naţional, cerinţele minime de securitate în domeniu, obligaţia de notificare a incidentelor şi monitorizarea acestora, adoptarea de măsuri de pregătire, de răspuns şi reacţie, cooperarea între sectorul public şi privat, creşterea conştientizării, măsuri de instruire şi educaţie, furnizarea de alerte timpurii şi prioritizarea securităţii cibernetice în plan naţional".
 
Adrian Ţuţuianu subliniază că termenul de implementare a Directivei NIS este 9 mai 2018.
 
"Cred ca România are nevoie de un cadru legislativ adecvat, care să permită responsabilizarea deţinătorilor de infrastructuri cibernetice, creşterea capacităţilor de reacţie la incidente cibernetice şi diminuarea impactului acestora", declară Adrian Ţuţuianu.
 
"Este nevoie să armonizăm demersurile pe dimensiunea securităţii cibernetice cu cele ale partenerilor din UE şi NATO, pentru o abordare coerentă şi eficientă a provocărilor şi oportunităţilor specifice spaţiului cibernetic", susţine Adrian Ţuţuianu, adăugând: "Este nevoie să dezvoltăm mecanismele de apărare cibernetică, în condiţiile în care agresiunea cibernetică e una dintre cele mai dinamice ameninţări la adresa securităţii naţionale".
 
O lista a participantilor la conferință puteți citi aici.
 
Înregistrarea video: