Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Antreprenoriatul românesc nu se poate dezvolta în lipsa valorilor 29-05-2014”La nivelul unui manager, valoare fără cultură nu este posibil. Trăim într-o societate de mare confuzie a valorilor, unde multă lume ajunge la succes fără valoare și multe valori nu ajung să aibă succes. Acesta este un aspect tragic al existenței actuale, că școala eșuează în a livra oameni de cultură. Și noi plătim acest tribut”, a declarat academicianul Solomon Marcus, în cadrul conferinței ”România Continuăm! Clădim succesul pe baze solide”, organizată de Fundația Națională a Tinerilor Manageri.

La eveniment au participat peste 200 de persoane, ce au ascultat poveștile unor antreprenori de succes, precum Felix Tătaru, Mihai Marcu, Eugen Voicu, Adrian Bîzgan, Valentin Miron, Mugurel Stan, Felix Pătrăşcanu, Dan Călugăreanu, Ionuţ Ţaţa  şi Marius Bostan. Acestora li s-au adăugat și doi intelectuali publici de renume, matematicianul Solomon Marcus și profesorul universitar Vladimir Tismăneanu şi managerii Sonia Năstase şi Nicolaie Moldovan.

Mesajul transmis de vorbitori a fost acela că în spatele unei reușite durabile se află un set de valori recunoscute de umanitate de peste 2000 de ani, adică valorile care au creat societatea occidentală liberă pe care o cunoaștem astăzi.


”Vrem să potențăm acele voci care să afirme valorile fundamentale ale civilizației, care sunt sub atac acum. Lumea noastră în ultimii 2000 de ani este bazată pe aceste valori. Dacă ignorăm atacurile la adresa valorilor civilizației occidentale nu înseamnă că ele nu există. Ce am câștigat după 1989 nu vom putea menține fără luptă și din păcate întâmplările din ultimele luni ne arată din ce în ce mai mult acest lucru. Dacă nu înțelegem cauza prosperității, securității și libertății noastre, nu vom putea păstra ceea ce avem”, a explicat Marius Bostan, Președintele FNTM. “Doar în ultima sută de ani, când lucrurile astea au fost puse în discuție, nu au fost respectate, s-au întâmplat orori de o dimensiune extremă. Am trăit două razboaie, revoluții, numai în ultima sută de ani, și au murit zeci de milioane de oameni.” Marius Bostan a conchis spunând, “eu cred că noi nu eram azi aici, dacă România nu era în NATO și UE, nu discutam despre aceste lucruri, discutam cu totul altceva, uitați-vă la ucraineni!”.

 


”Sunt un om de afaceri care acţionează în ceea ce astăzi numim sistemul capitalist occidental. Dacă astăzi sunt un om de afaceri liber, acest lucru se întâmplă şi pentru că valorile occidentale au învins. Dacă m-aş fi născut în altă civilizaţie, poate că mi-ar fi fost mai greu să înţeleg valorile care stau la baza lumii în care trăiesc. Adică valorile mele! Ca român, ca cetăţean ce aparţine culturii occidentale, înţeleg însă că sistemul capitalist nu se reduce doar la relaţii economice. Acesta se bazează pe un sistem de valori culturale, spirituale şi morale”, a explicat la rândul său, Valentin Miron, președintele VMB Partners. ”Cred că a fi moral în afaceri ţine nu doar de o alegere, ci şi de o datorie faţă de urmaşi. Mi-aş dori ca şi copii mei să se bucure de aceeaşi libertate ca şi mine”, a explicat Miron.

 Vorbitorii au explicat cum forța creatoare a economiei de piață libere își are originea în valorile fundamentale ale civilizației, așa cum sunt  credința, onestitatea, adevărul, libertatea, onoarea, respectul, familia, responsabilitatea, munca, tradiția și perseverența. Mesajul majorității speaker-ilor a fost acela că România va fi cu adevărat parte a culturii și civilizației occidentale atunci când aceste valori vor fi și valorile românilor și, implicit, valorile mediului de afaceri. Vorbitorii au oferit exemple personale și au explicat cum valorile morale au avut un rol esențial în dezvoltarea lor ca oameni dar și în dezvoltarea afacerii pe care o dețin sau pe care o conduc. Uneori, un radio pentru copii născut doar din dorința de a oferi o platformă educațională, o discuție cu un preot sau cu un călugăr pe muntele Athos sau un puternic mesaj moral asumat încă din copilărie în sânul familiei pot reprezenta baza unor viitoare proiecte de succes.

 


Mihai Marcu, Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Medlife a spus că este esențial să crezi cu pasiune în ceea ce faci, ”Faceți-vă pasiuni! Au fost ani de zile în care nu am avut concediu. Nu vă gândiţi numai că trebuie să mergeţi înainte şi să lucraţi 12-14 h/zi, eventual şi sâmbătă şi duminică, ca mine, când realizam că este sâmbătă numai când ajungeam în Piaţa Victoriei şi vedeam că nu sunt maşini acolo”. Marcu a spus că printre abilitățile esențiale unui antreprenor de succes, abilități prea puțin întâlnite în România, se numără “toleranţă la risc, inițiativă, optimism şi inspiraţie, perseverenţă și viziune”.
Eugen Voicu, antreprenor de peste 20 de ani și cel care a pus bazele Certinvest, scoate în evidență importanța dedicării, a entuziasmului și a echipei pe care un antreprenor de succes se bazează: “entuziasmul este cel care trebuie să definească atitudinea și caracterul unui om de succes. De fapt, atitudinea este foarte importantă, cred că trebuie să fie un entuziasm molipsitor și, pe de altă parte, caracterul e la fel de important, pentru că oamenii cu care pornești la drum trebuie să fie oameni pe care te bazezi pe termen lung, oameni pe care într-adevăr îi crești, oameni pe care îi dezvolți”.
"Importanţa valorilor este una fundamentală. Nu cred că poţi să ai succes dacă nu ai un set de valori, oricare ar fi el. Când vorbim de valori, vorbim despre ceva pozitiv, dar trebuie să le trăieşti, trebuie să crezi în aceste valori şi nu trebuie să fie doar nişte valori afişate. Este foarte important să fiţi atenţi la percepţia pe care o generaţi în momentul în care sunteţi în companie cu colegii. Partea emoţională e mult mai importantă decât inteligenţa raţională şi partea de comunicare, de empatie pe care trebuie să o aveţi în vedere domină partea raţională. Deci atenţie la cum ne purtăm cu oamenii din echipă şi atenţie la cum îi sprijinim în a-i dezvolta şi a reuşi să avem o echipă valoroasă care să genereze, să creeze acele brand-uri româneşti de care şi eu duc lipsă." 

 

Mugurel Stan, unul dintre antreprenorii prezenți a vorbit despre obligația de a fi rațional, o obligație ce derivă și din creștinism.

”În una din călătoriile mele pe Muntele Athos, mi-am propus să aflu răspuns la una din preocupările mele fundamentale. Aș fi plecat nelămurit din Munte, dar în una din nopți am întâlnit la Mănăstirea Pantocrator un călugar mai special. Era un înțelept, dar nu refuza lumea. Trăia în modestie și nevoința călugarească, dar avea telefon mobil cu touch screen. Era foarte tănăr dar vorbea extrem de calculat, nicio vorbă în plus dar fără să aibă o comunicare precară. Când i-am zis eu spaima mea, că mintea nu face bine la mântuire, s-a uitat la mine și mi-a zis: - Ce vorbești?! Mintea este cea mai puternică armă pe care Dumnezeu a lăsat-o omului. Cel mai frumos dar! Ea ne dă discernământ și înțelegerea bună a lucrurilor. Fără ea am fi la îndemâna oricărei ispite" a explicat Mugurel Stan, președintele Asociației Euro<26 România, membru în bordul EYCA.

 

 


„Familia este mai mult decat importantă. Este ceea ce-mi dă dimensiunea a ceea ce sunt în momentul de față”, a spus Felix Pătrășcanu, fondator al companiei FAN Courier. Din 2001 a început să dezvolte FAN Courier împreună cu Adrian şi Neculai Mihai. Ei au fost cei care l-au cooptat. "Cea mai importantă legatură dintre noi este faptul că împartăşim aceeaşi scară de valori. Cele mai multe business-uri se distrug de oamenii din interior". Într-un clasament personal al valorilor de bază, acesta pune “familia, educația, tradiția și etica”, după care urmează “curajul, munca, responsabilitatea şi perseverenţa.”
"Trebuie să fiu foarte responsabil în ceea ce fac, pentru că oamenii se bazează pe ideile pe care vreau să le implementez, de credibilitatea lor şi de a le pune în practică în aşa fel încât să dea roade şi să producă bani."
 

”Perseverenţa stă în spatele cinstei și onestității morale, valori care sunt în mare parte înnăscute, dar care se și învață. Încrederea și optimismul au nevoie de perseverență pentru a putea fi păstrate” a declarat Adrian Bîzgan, antreprenor premiat la Târgul Internațional de Inventică de la Geneva, cu premiul special al serviciului de urgenţă şi siguranţă al oraşului Geneva, pentru o platformă de telemedicină inovativă. “Voința de a lupta și imaginația” sunt și ele importante, iar "inovația conduce inevitabil la succes" crede Adrian Bîzgan, care conduce şi departamentul de Cercetare-Dezvoltare al firmei MBTelecom.

 

 

 

Felix Tătaru, președinte și fondator al GMP Group a povestit cum o idee venită în cea mai proastă perioadă a sa ca antreprenor i-a schimbat viața.
”Despre credință e vorba în următoarea poveste. La cinci ani după ce am lansat GMP eram aproape de faliment. În mijlocul acestei perioade, eram nemulțumit de faptul că fiica mea se uită la televizor, la programe pentru copii. Și atunci m-am gândit: cum ar fi să facem un radio pentru copii? Cert este că nu aveam niciun ban, dar mi-am dat seama seama că ar fi extraordinar să ajungem să facem un radio pentru copii și adulți care să stimuleze imaginația, împotriva imaginii care dă dependență și blochează imaginația. Când ne-am dus la CNA, nu se mai dăduse o frecvență în România de peste 10 ani. Pe o frecvență din București se băteau Voiculescu cu Sârbu. Când am zis că vrem să facem un radio pentru copii s-au uitat la noi ca la extraterești. Și le-am spus povestea noastră. Au rămas mască și pentru că acest tip de radio nu mai exista nicăieri. Pot să spun că e un act de credință, pentru că mi-am spus e un lucru bun pentru oameni, ne ajută Dumnezeu și o să meargă. Și merge bine (Itsy Bitsy Radio)”, a povestit Felix Tătaru. 
La rândul său, Ionuț Țața, a povestit despre valorile morale și deprinderile pe care și le-a însuși încă din copilărie.
”Atunci când libertatea întâlnește responsabilitatea se naște voluntariatul. Am descoperit acest concept în anii ’90, atunci când părinții mei m-au implicat în diferite proiecte. La 14 ani eram cel mai tânăr voluntar care strângea gunoaie în Piața Sfatului din Brașov și lucrul ăsta m-a educat, m-a format”. "Succesul înseamnă să reuseşti, să fii mai bun decât cei din jur. Cred însă că succesul contează doar atunci când eşti dispus să îl împărtaşeşti cu cei din jur. Împărtăşind, faci ca cei din jur să crească, să aibă şi ei succes. Astfel poţi atinge un alt nivel, superior, al succesului", crede Țața, Vice-președinte global al Junior Chamber International şi Preşedinte Iceberg.


 

 
Pentru alții însă, dragostea față de cărți este motorul care mișcă creierul unui antreprenor. Este cazul lui Dan Călugăreanu, fondatorul Alliance Computers, ce a creat în acest scop bookblog.ro. ”Am un vis: să umplu Stadionul Național cu un eveniment cultural: să citim poezie 55.643 de oameni. Cred că o să reușesc acest lucru cu oamenii din jurul meu. Nicolae Steinhardt spunea că biruința nu este obligatorie, dar că întotdeauna obligatorie este lupta. Pentru mine sunt cuvinte pe care le am aproape, în fiecare zi. Încerc să fac asta cu onestitate și corectitudine”, explică Dan Călugăreanu.


Sonia Năstase, care ocupă din 2009 funcția de Director General al hotelului Howard Johnson Grand Plaza București, a spus că “în tot ceea ce faci, dacă pui un pic de suflet și iubire și faci ceva pentru ceilalți, nu poți să nu ai succes.” A continuat subliniind faptul că „am ajuns unde am ajuns datorită oamenilor care fac lucruri cu dăruire, pasiune și dragoste. Succesul se bazează pe mii de ore de muncă a unor oameni care iubesc ceea ce fac. Oamenii cu care lucrez se străduiesc să creeze amintiri frumoase pentru clienţii lor. Ospitalitatea înseamnă să creezi momente de fericire. Succesul este fericirea de a face ceva pentru ceilalţi, a le aduce un zâmbet în fiecare zi."
Nicolaie Moldovan, City Manager la Primăria Municipiului Alba Iulia, deţine peste 120 de proiecte de finanțare elaborate şi peste 40 de proiecte coordonate în calitate de manager, a construit strategia orașului Alba Iulia cu muncă responsabilă și multă consecvență, alături de un colectiv de oameni tineri, dornici de afirmare, pentru care măsura succesului nu sunt banii, ci dezvoltarea unui oraș uitat în ultimii ani de politicieni.” 

În opinia lui Vladimir Tismăneanu, încrederea este una dintre valorile de bază ale pieței libere. ”Totalitarismul este bazat pe supremația minciunii, de unde rezultă că a trăi în adevăr este calea cea mai sigură spre reconstruirea a ceea ce este un element esențial pentru funcționarea unei societăți democratice: încrederea”, crede Tismăneanu. ”Baza relațiilor dintre oameni este încrederea. Nici relațiile de afaceri nu pot funcționa în afara acesteia”, crede politologul.
 

 

De asemenea, au fost alături de noi și antreprenori care au urmat cursurile FNTM şi care au clădit poveşti de succes în turism şi mediul rural, difuzate în deschiderea evenimentului: Hosu Sebastian, Ela Atanasiu, Iancu Soiu, Luminiţa Obrejan, Tudor Cartianu.

Au transmis mesaje video Fundaţiei şi invitaţilor, colaboratori vechi ai FNTM, managerii Alexander Seidl - reprezentant CIM, organizaţie a Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică în Republica Moldova, Mihaela Seidl - Managing Director al European General Electric Sales & Project Finance Organization şi Ciprian Dănilă - unul dintre primii cursanți ai FNTM şi manager la Cortland Partners, în Atlanta, SUA.

La eveniment au participat peste 200 de persoane, antreprenori din diferite domenii, directori de companii, reprezentanți ai băncilor, media,  universitari, politicieni, dar și studenți, cărora le mulţumim că au răspuns invitaţiei noastre.


AICI puteşi viziona cele 16 filme despre succes, discursuri de la conferință. 
Urmăriți-ne şi pe rețelele sociale:

   
 

Parteneri oficiali: