Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Arta populara romaneasca intr-o afacere de succes - Atelierul Acul si Ata 07-07-2016

Atelierul Acul si Ata s-a nascut dintr-o mare pasiune a Oanei Pirvan pentru arta populara romaneasca.  Aceasta a demarat aceasta afacere intr-un moment de cumpana din viata ei, in anul 2010, in urma pierderii slujbei.

 

Nascuta in satul Cracu Muntelui, comuna Ponoarele din judetul Mehedinti, Oana Pirvan provine dintr-o familie cu posibilitati materiale modeste, dar pastratoare de traditii. Copil fiind, Oana isi ajuta parintii la toate muncile din gospodarie, mai ales pe perioada vacantelor, cand, sub atenta indrumare a mamei sale, Oana a invatat arta cusutului cu acul si ata, chiar de la frageda varsta de sapte ani.

 

Din dorinta de a-si construi o cariera, Oana Pirvan a ales sa urmeze facultatea de finante - banci, care era la moda si pe care a absolvit-o cu succes. Din pasiune pentru folclor, ea incepe sa participe la diverse festivaluri de muzica populara inca din timpul studentiei.

 

 

Dupa finalizarea studiilor, Ansamblul Danubius din Drobeta Turnu Severin o angajeaza. Timp de un an, a parcurs zilnic un drum de sase ore pana la noul ei loc de munca, pana in octombrie 2009 cand devine somera.  

 

Aflata intr-o situatie dificila, din cauza pierderii locului de munca, si cu mult timp liber la dispozitie, Oana a decis sa practice ceea ce stia, deja, de mica - mestesugul costumelor populare. Impreuna cu mama sa a cusut pentru ea un costum popular care a starnit admiratia tuturor celor care l-au vazut.

 

„In acest timp am creat un costum popular pentru mine si de acolo a pornit tot ceea ce eu fac astazi. Dupa ce am cusut primul costum, creat de mine si de mama mea, colegi de-ai mei si-au dorit sa le cos eu un costum popular... si asa mi-am dat seama ca as putea sa imi asigur veniturile de care aveam nevoie. Am renuntat la muzica populara, cant doar din placere si toata atentia si tot timpul meu s-a indreptat spre aceasta arta de a coase”, afirma Oana Pirvan.

 

A urmat o comanda de la ansamblul folcloric din regiune.

 

Inceputul atelierului de creatie populara  Acul si Ata

 

Inceputul a fost greu, din fonduri proprii si cu credit bancar. Lucrau doar ea cu mama ei, iar sediul intreprinderii era in casa construita de Oana, impreuna cu sotul sau. Aceeasi casa juca rol de camin, atelier si expozitie pentru toate costumele pe care le crea.

 

Initial, antreprenoarea nu s-a bucurat de sprijin, persoanele din jurul ei erau reticente in privinta reusitei unei astfel de afaceri si la posibilitatea de a primi finantare. Desi nu a fost un drum usor si s-a lovit de scepticismul celor din jur, Oana a perserverat si a gasit solutii de promovare pentru a-si face cunoscuta afacerea si a o dezvolta. La inceput i-a fost greu, atat cu clientii, cat si cu forta de munca.

 

Oana povesteste ca pentru a-si face cunoscute costumele populare lucrate in atelierul  ei a dus cateva astfel de costume la un magazin din Severin, apoi la un mall din Timisoara, iar ulterior, a inceput sa participe la licitatii organizate de diverse primarii de comune (Ponoarele, Garla Mare - Mehedinti, Danciulesti - Gorj), dar si alte organizatii muzeul Portile de Fier, Fanfara din comuna Godeanu.

 

Cautand in permanenta locuri optime pentru a-si expune si vinde produsele, Oana a discutat cu proprietarul unui magazin din localitatea Horezu, cu ceramica specifica zonei si i-a propus acestuia sa faca schimb de produse pentru a le expune, convinsa fiind ca produsele se pun in valoare reciproc, fiind complementare. Si astfel, obiecte de ceramica au fost expuse la atelierul din Ponoarele, iar costumele populare lucrate cu migala, pricepere si pasiune de Oana Pirvan si echipa la magazinul de la Horezu.

 

„In anul 2010, eu, mama mea si inca o femeie lucram si nu reuseam sa mai facem fata comenzilor pe care le aveam. Nu erau exagerat de multe, dar lucrand doar manual, nu puteam sa facem o cantitate foarte mare. Si atunci am adus o persoana, si inca o persoana, casa mea devenind practic un loc in care nu se locuia decat la etaj, iar la parter era totul plin de ate, de fire, de materiale”, spune Oana Pirvan. 
Pentru ca avea nevoie de un spatiu mai mare pentru desfasurarea activitatii si nu dispunea de banii necesari, s-a gandit sa scrie un proiect pentru obtinerea unor fonduri europene. „Nu stiam ce documente imi trebuie si ce urmeaza dupa aceea si am contactat o firma de cosultanta si asa am reusit sa realizez in comuna mea un atelier”, spune Oana Pirvan.

 

”Nu am avut partea financiara si nu am stiut ce inseamna un proiect cu 30% parte de co-finantare. Am apelat la toate bancile care mi-au deschis usa, dar cand spuneam ceea ce imi doresc si la ce valoare ar ajunge proiectul, pentru ca a fost o valoare destul de mare, toata lumea ma refuza.”

 

Intr-un final a gasit intelegere la una dintre bancile la care a apelat si a primit creditul de care avea nevoie. ”Acum sunt mandra ca am reusit si faptul ca achit acea rata lunara nu mi se mai pare greu”, spune Oana.

 

Antreprenoarea a obtinut o finantare PNDR pentru construirea atelierului Acul si Ata, dar si pentru achizitionarea unor utilaje (masini de cusut si surfilat folosite la pantaloni, veste, haine). Daca in anul 2010 cifra de afaceri era 150.000 lei, ulterior, Oana Pirvan, spirit hotarat si intreprinzator si-a propus triplarea cifrei de afaceri in doi ani si distribuirea produselor in toate judetele tarii

 

In anul 2012, antreprenoarea spunea ca cel mai mare obstacol a fost materia prima: „Am cautat pe internet, am dat numeroase telefoane si, in cele din urma, cineva de la o fosta cooperativa mestesugareasca mi-a dat un numar de telefon. Lucrez si azi cu acelasi furnizor din Covasna. Am cusut primele doua costume din materialul cumparat de la o fosta lucratoare la Arta populara, Baia de Arama”. Desi a fost un drum presarat cu diverse dificultati, datorita curajului, perseverentei si increderii in viitorul afacerii sale, Oana le-a depasit cu succes.

 

Din anul 2013, a inceput sa puna pe picioare si o ferma de capre, tot in comuna Ponoarele, Mehedinti.

 

O afacere construita pe principii solide

 

 „Cel mai important lucru pentru a avea succes este sa ai incredere si sa-ti placa ceea ce faci; principii etice si morale solide si, nu in ultimul rand, cunostinte in domeniul antreprenoriatului”, afirma Oana Parvan, Atelierul Acul si Ata.

 

 

Afacerea s-a dezvoltat, an de an comenzile au crescut, echipa s-a marit, iar astazi Oana Pirvan conduce un atelier de costume populare romanesti, lucrate manual cu o echipa de 23 de persoane si este increzatoare in viitorul afacerii ei.   

 

Spre deosebire de perioada cand in atelier erau trei persoane (Oana, mama ei si inca o femeie) si lucrau doar pentru solisti de muzica populara, dupa anul 2014 piata a crescut, iar Acul si Ata este la mare cautare.

 

„Este foarte greu sa fii si producator si vanzator direct catre client si atunci colaboram cu magazine online, cu firme care se ocupa de asta, si multumim lui Dumnezeu, suntem bine”, spune Oana.

 

„In acest moment ma bucur foarte mult de tot ceea ce am reusit sa realizez, dar drumul pana la final a fost destul de greu”, afirma Oana Pirvan la Conferinta Antreprenoresti, din iunie 2016, initiativa Romanian Business Leaders, la care FNTM este partener.

 

 

Importanta participarii in proiectul FNTM Rural-Antreprenor pentru optimizarea afacerii

 

Inscrierea in anul 2011, in Proiectul FNTM RURAL-Antreprenor, i-a dat Oanei Pirvan acces la consultanta personalizata si educatie antreprenoriala si de management, prin Programul e-Learning Antreprenor. 
Impreuna cu consultantul FNTM Luminita Popescu, Oana a lucrat si la un catalog de prezentare ce a fost distribuit, impreuna cu mostre de produse, in Germania.

 

Reportajul despre afacerea Acul si Ata a Oanei Pirvan a fost inclus in seria de filme “A face afaceri la tara”, realizate de FNTM si promovate in cadrul emisiunii TVR "Viata Satului", alaturi de alte 9 filme despre beneficiarii proiectului Rural-Antreprenor.

 

 

“Sfaturile pe care dl Marius Bostan mi le-a dat in anul 2012, eu le-am ascultat, le-am luat in seama si am incercat, cat am putut, sa le pun in practica si am reusit  sa imi aduc o sora care era plecata in strainatate inapoi in tara”, spunea Oana Pirvan la Confeinta Antreprenoresti, din iunie 2016.

 

Oana Pirvan - promotoare de traditie si folclor

 

 

Oana Pirvan iubeste folclorul si mai ales doinele, insa acum isi concentreaza toata munca si atentia pe afacerea ei de suflet.

 

Pasionata de traditie si folclor, Oana isi doreste sa insufle bucuria intoarcerii la traditie tuturor romanilor, mai ales tinerilor, pe care vrea sa ii vada purtand cu mandrie obiecte vestimentare cu motive populare. Este convinsa ca o ie nu se demodeaza niciodata si, de aceea, va continua sa coasa si sa culeaga motive din diverse zone ale tarii.  Oana, insasi, poarta aproape mereu o ie cusuta de ea, sau o poseta tesuta in atelierul ei.

 

De asemenea, cauta in permanenta sa aduca un suflu nou artei populare romanesti si sa trezeasca interesul tinerilor pentru aceasta indeletnicire.

 

Are obiceiul de a fotografia modele care ii plac, pentru a le reproduce. Se inspira din carti vechi si reproduce cu mandrie modelele lasate mostenire de bunica sa.
 

Crede ca exista intotdeauna o solutie pentru cei care vor cu adevarat sa o gaseasca. Nu i-a trecut niciodata prin minte sa plece din tara si se gandeste sa aduca mereu ceva nou in afacerea ei, in care investe timp, energie si pasiune zi de zi.

 

Iubitoare de port popular romanesc si folclor, Oana Pirvan duce mai departe cultura si mostenirea etnografica primite de la mama si bunica ei.

 

“Eu imi doresc din suflet ca toata viata sa fac acelasi lucru, sa cos si sa tes la mine in comuna, sa reusesc, nu 20, ci toata comuna, daca se poate, sa lucreze costume populare. Asa am crescut si as vrea ca fetita mea sa duca in continuare ceea ce fac”, afirma cu entuziasm Oana Pirvan.

 

Contact
Oana Nicoleta Pirvan
Acul si Ata
comuna Ponoarele, judetul Mehedinti
Telefon: 0732155019
Email: oana.ponoarele@yahoo.com
Facebook: ACUL & ATA" - atelier arta populara

 
Magazin online 

 Va invitam sa admirati cateva creatii populare  realizate cu migala si daruire in Atelierul Acul si Ata: