Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Cele mai antreprenoriale tari din Europa – Romania in Top 10 24-04-2017

Conform raportului publicat de World Economic Forum, "Antreprenorii ascunși ai Europei: Activitatea antreprenorială a angajaților și competivitatea în Europa" (Europe’s Hidden Entrepreneurs: Entrepreneurial Employee Activity and Competitiveness in Europe), România se află în Top 10 al țărilor din Europa cu cea mai intensă activitate antreprenorială. Raportul a analizat o formă de antreprenoriat care merge dincolo de start-up-ul obișnuit - "intrapreneurship" - termen ce se referă la implicarea angajaților în implementarea unor idei noi, în cadrul firmei în care lucrează, activitate denumită EEA

Conform raportului, persoanele cu spirit antreprenorial din Europa aleg de multe ori să pornească noi proiecte în același timp lucrând pentru angajatorii lor. 

Raportul compară activitatea antreprenorială în cadrul organizațiilor, cu start-up-urile, denumite TEA (“total early-stage entrepreneurial activity”) în graficele de mai jos. 

În Europa, o mai mare proporție din activitatea antreprenorială se manifestă prin EEA decât oriunde altundeva în lume: 40% dintre antreprenori sunt antreprenori EEA, comparat cu 29% în SUA. 

 Image 1

Image: World Economic Forum

Când combinăm antreprenoriatul de tip TEA și EEA, obținem o listă surprinzătoare a celor mai antreprenoriale țări din Europa. Observăm că țările baltice sunt foarte antreprenoriale și că România este de asemenea în top 10 al celor mai antreprenoriale țări din Europa, top în care Germania și Franța, două din cele mai mari economii din Europa, nu se califică. 

Acest studiu a fost realizat din combinarea a două baze de date: Indexul Global al Competitivității realizat de World Economic Forum, care evaluează competativitatea economiilor, și estimarea activității antreprenoriale realizată de Global Entrepreneurship Monitor)