Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Declaratii de la evenimentul Agenda Digitala 2014-2020 28-10-2014Activitatile economice si sociale nu mai pot fi concepute fara includerea elementelor de tehnologia informatiei si comunicatiilor, care contribuie in mod decisiv la cresterea competitivitatii si dezvoltarii afacerilor. In sprijinul progresului societatii romanesti vine Strategia Nationala privind Agenda Digitala pentru Romania, elaborata de Ministerul pentru Societatea Informationala, in conformitate cu Agenda Digitala Europeana, care are in vedere dezvoltarea sectorului romanesc de IT&C, precum si cresterea eficientei si reducerea costurilor  din sectorului public. Un beneficiu important al implementarii Agendei Digitale in Romania este cresterea productivitatii in sectorul privat ca urmare a reducerii barierelor administrative in relatia cu statul si imbunatatirea competitivitatii fortei de munca.

 

Importanta unui astfel de subiect a atras reprezentanti de seama ai institutiilor de stat, autoritatilor publice locale si centrale, ai mediului academic, societatii civile si companii private din domeniul IT&C, care s-au intalnit astazi in cadrul Conferintei Agenda Digitala 2014-2020, Politici europene privind sectorul IT&C pentru a dezbate proiectul cu acelasi nume initiat de Ministerul pentru Societatea Informationala.

 

Au fost prezentate programele Agendei Digitale concepute pe patru mari directii: eGuvernare, Interoperabilitate, Securitate Cibernetica, Cloud Computing, Open Data, Big Data si Media Sociale; TIC in e-Educatie, e-Sanatate, e-Cultura si e-Incluziune sociala; e-Comert, Cercetare - Dezvoltare si Inovare TIC; Broadband si Infrastructura de servicii digitale. Aceste programe au drept scop crearea infrastructurii necesare pentru dezvoltarea economiei digitale si pentru transformarea pe mai multe niveluri: legislatie, inovatie, schimbari procedurale, modificari de comportament etc. Principalul obiectiv al proiectelor de eGuvernare este de a moderniza administratiile publice centrale si locale pentru a oferi servicii cetatenilor si mediului de afaceri, intr-un mod integrat, transparent si sigur.

 

Conferinta a fost deschisa de Razvan Cotovelea, Ministrul pentru Societatea Informationala, care a subliniat deschiderea Ministerului, prin proiectele sale, catre catre societatea civila, mediul de afaceri, mediul universitar si catre organizatii neguvernamentale, in special catre organizatii profesionale. ‘’Romania a semnat in luna august  documentul cu Comisia Europeana si in acest moment avem foarte bine clarificat modul de implementare al fondurilor structurale si de investitii 2014-2020. Prin Agenda Digitala reusim sa introducem principalele interventii publice pe care dorim sa le finantam in perioada imediat urmatoare: fonduri publice, fonduri private, parteneriatul public privat’’, a declarat ministrul. Domnia sa a mai afirmat ca o atentie deosebita trebuie acordata sustinerii dezvoltarii clusterelor si modului in care acestea vor fi finantate. ’Nu in ultimul rand consideram ca anul 2015 este  anul de gratie al domeniului IT&C cand lucrurile ar trebui sa inceapa sa se intample. Avem un mare concern international care urmeaza sa vina in Romania si care va crea 3000 de locuri de munca in domeniul IT&C si un al doilea concern de peste ocean, ce doreste sa isi externalizeze o parte din servicii, generand in jur de 1500 locuri de munca. Prin urmare, este obligatia noastra sa sutinem acest demers pozitiv: prin noi locuri de munca, noi IMM stimulate sa isi dezvolte activitatea, sustinand cresterea competitivitatii economiei nationale si impunerea Romaniei ca un actor important in sectorul ITC la nivel european. De asemenea, vom sustine si aplicarea pentru finantarea de proiecte in domeniul cercetarii-dezvoltarii si formarii profesionale in acest domeniu, cel mai eficace si eficient produs al scolii romanesti’’, a mentionat Razvan Cotovelea.
 

Razvan Cotovelea a mai subliniat importanta securitatii cibernetice ca o stare de bine oferita cetatenilor din partea institutiilor. Legea securitatii cibernetice se afla momentan in dezbatere in Parlament. Toate investitiile si dezvoltarile in domeniul IT&C, ale mediului public si privat, trebuie asigurate din punct de vedere cibernetic’, a concluzionat Razvan Cotovelea.
 

Diana Voicu, Secretar de stat Ministerul pentru Societatea Informationala,  declarat in prima sesiune a conferintei ca „42% din populația României nu intelege beneficiile utilizarii Internetului. Acest procentaj este o provocare foarte mare pentru noi pana in 2020, prin Agenda Digitala.
Peste 7 milioane de români sunt activi in retelele sociale, sunt colaborativi, si ar fi o mare greseala sa ignoram aceasta capacitate de contributori la initiative guvernamentale. La nivel international exista un ecosistem in care cetatenii sa poata sa preia initiativele guvernamentale si ulterior sa vina cu o reactie”.
De asemenea Diana Voicu a mentionat, in ceea ce priveste securitatea cibernetica, ca doar 8% din populația Romaniei este utilizatoare de e-Commerce, majoritatea populatia fiind reticenta fata de tranzacțiile e-Commerce, deoarece se teme de fraude.


Legat de Agenda Digitala, Ovidiu Ghiman, Director Executiv Comercial Segment Business, grupul Telekom Romania, a declarat “Credem ca solutiile de telcomunicatii sunt indispensabile unei dezvoltari sociale si economice pe termen lung. In cadrul Agendei Digitale, Romania si-a asumat mai multe obiective ambitioase, printre care acela de a creste procentajul romanilor care folosesc solutii de eGuvernare de la 5% in 2013 la 35% in 2020. Suntem pregatiti sa continuam colaborarea cu autoritatile guvernamentale pentru a atinge obiectivele din Agenda Digitala, oferind solutii de telecomunicatii menite sa accelereze digitalizarea Romaniei si, implicit, cresterea economica”.

 

Marius Bostan, Presedinte FNTM a declarat in cadrul conferintei: ‘’Dezbaterea despre Agenda Digitala este importanta pentru managementul modern si pentru dezvoltarea Romaniei bazata pe tehnologia informatiei si comunicatii, racordata la agenda digitala europeana. Dezvoltarea internetului si penetrarea lui in toate aspectele vietii cotidiene deschide noi oportunitati pentru antreprenori, administratie si cetateni. Viteza schimbarii creeaza necesitatea unei informari permanente si a unei consultari profunde intre guvern, administratia locala, mediul de afaceri, mediul universitar si academic si cetateni. Prin interventiile speakerilor si participantilor la acest eveniment s-au creat premise pentru o mai inteligenta fructificare a resurselor existente in urmatorii ani.’’

Solomon Marcus, Membru al Academiei Romane, a declarat: "Educaţia, fie ea şcolară sau universitară, nu este o întreprindere de prestări de servicii. Rolul educaţiei este, în primul rând, de a genera noi nevoi umane şi sociale şi, pe baza lor, societatea să creeze noi locuri de muncă. Dar ce înseamnă a ocupa un loc de muncă? În primul rând, să doresc, să simt nevoia şi capacitatea de a continua să învăţ." Citiți mai mult și vedeți înregistrarea VIDEO a discursului...
 

Sesiunea a doua a conferintei a fost axata pe dezvoltarea sectorului de sanatate in contextul Agendei Digitale. Prin crearea sistemului de telemedicina se urmareste facilitarea accesului la medicina de calitate in randul populatiei, in special in cazurile in care distanta reprezinta un factor critic. Telemedicina reprezinta transferul electronic de date medicale (ex. poze de mare rezolutie, sunete, transmisii video in direct, inregistrari cu privire la pacienti) dintr-un loc in altul, la mare distanta.
 

Raed Arafat, Secretar de Stat, Ministerul Afacerilor Interne, a mentionat in cadrul conferintei ca: ”La momentul actual, Romania este implicate intr-un proiect international de telemedicina. In cadrul sistemului de urgenta am reusit sa introducem capabilitatile de telemedicina pe partea ambulantelor care au pe ele fie paramedici, fie asistenti si sa le legam printr-un sistem cu spijinul serviciului de telecomunicatii speciale care permite ca oricine din zona lor sa contacteze centrul de coordonare, sa trimita electrocardiograma, sa trimita datele spre analiza.

De asemenea, Raed Arafat a vorbit si despre un nou proiect: ”In programul Bancii Mondiale si in Programul Fondurilor Structurale, avem un plan pe care il intocmin pentru a vedea unde mergem cu telemedicina si am identificat mai multe zone. Primul aspect, este teleradiologia, parte din telemedicina. Un sistem de radiologie este obligatoriu in Romania pentru ca nu prea avem medici radiologi in fiecare spital. Al doilea aspect, este raspandirea pe partea medicinei primare si secundare, adica ambulatoriile impreuna cu medicii de familie. Aici este foarte mult de lucru. Mergand si mai departe, vedem ca avem foarte multe probleme de ingrijire la domiciliu, avem foarte multi pacienti care sunt post-accident vascular cerebral, care necesita ca ei sa stea acasa si sa ramana imobilizati. Acum sunt mai multe tari care folosesc telemedicina pentru supravegherea acestor pacienti. Poti obtine analizele lor prin telefon, prin smartphone, poti transmite prin intermediul lor toti parametrii care se masoara o data pe zi, o data pe saptamana, pentru ca aceste date sa fie analizate. Deci viitorul este extrem de larg pentru ce posibilitati poate sa rezolve telemedicina!”
 

Alexandru Popescu, Commercial Leader Healthcare South East Europe, Philips Romania, a declarat in cadrul conferintei ca: “Care sunt trendurile si provocarile pe care le avem in fata noastra astazi? In mod clar ne confruntam cu o cantitate uriasa de date pe care medicii trebuie sa o asimileze si sa o judece in timp foarte scurt, avem un shortage foarte mare, o lipsa de personal medical din diferite motive, pe care le cunoastem cu totii, dar unul din lucrurile foarte serioase cu care ne confruntam astazi sunt infectiile. Care e viziunea noastra ca si companie pentru toate lucrurile astea? Viziunea este ca putem folosi tehnologia!Si folosind resursele pe care le avem astazi sa incercam sa putem in legatura echipamentele de elita cu spitalul, creand in acest fel mobilitate medicilor si a pacientilor, creand posibilitatea de a furniza medicina la distanta. Asta inseamna ca astazi trebuie sa facem cu totii cat mai mult, cu cat mai putine fonduri.”
A treia sesiune a evenimentului a fost dedicata dezvoltarii inovării prin clustere TIC - proiecte, securitate cibernetică, agendă digitală europeană şi oportunităţi pentru industria IT românească.
 

Todi Pruteanu, reprezentat ANIS, a declarat in cadrul Conferintei Agenda Digitala ca: “Ne uitam la mai multe aspecte ale industriei noastre, ne uitam la advocacy pentru tehnologii noi sau la cultura manageriala, deschiderea fata de tehnologie sa fie acolo unde i-ar sta bine, ne uitam la cum putem avansa mai mult decat am facut-o pana acum ca asociatie sau ca industrie. Asteptarile noastre ca si consumatori, fie ca suntem persoane fizice sau companii/ institutii, asteptarile noastre fata de tehnologie s-au schimbat. Din ce in ce mai mult, in calitatea mea de consumator, voi spune furnizorilor mei de tehnologie sau informatii la ce ma astept. Profilul cumparatorului s-a schimbat, profilul celui care ia decizia vis-à-vis de tehnologie intr-o companie s-a schimbat. Avem o industrie  puternica dar utilizarea internetului in business, in sectorul privat ne pozitioneaza undeva in urma cu 26, 27, 28 de ani.”


 

Dorin Pena, General Manager la CISCO Romania, a declarat ca: “Am ajuns la problema ridicata de securitate, care poate fi, dintr-un anumit punct de vedere, impartita in 3 piloni principali. In primul rand, vedem o diversificare in ceea ce inseamna modul in care corporatiile si institutiile publice functioneaza. Fie ca aceasta schimbare este rapida sau mai putin rapida, fie ca aceasta schimbare o vedem de la un an la altul sau de la cinci la cinci ani, aceasta schmbare se petrece. In al doilea rand, vedem o crestere a complexitatii in ceea ce inseamna interactiunea dintre sistemele informatice si interactiunea cu sistemele informatice. Vedem un numar din ce in ce mai mare de dispozitive. Daca acum 10 ani smartphone-ul era un lucru science fiction, astazi, marea majoritatea a oamenilor are smartphone. La generatia tanara, procentul cred ca este undeva peste 90%. In al treilea rand, cei care ataca acest mediu dinamic in ceea ce inseamna infractionalitatea cibernetica. Daca e sa vedem o evolutie a atacurilor in zona ciberneticii, acum 10-15 ani multe dintre acestea se faceau de placere pentru ca exista cineva teribilist care voia sa demonstreze mai multe decat colegii sai.”

Ionut Tata, presedinte al Asociatiei Cluster pentru Inovare si Tehnologie, a declarat ca: ”Clusterele pot fi unul dintre principalele motoare ale transformarii si dezvoltarii economice ale Romaniei. Daca ne gandim la ce isi propune Agenda Digitala, adica sa invete cetatenii, sa impinga cetatenii catre lumea digitala, atat Agenda cat si clusterele trebuie sa aibe un impact social, sa schimbe lucrurile in comunitatile lor. Din acest punct de vedere, clusterele pot sa devina un fel de mecanisme intermediare prin care sa valorificam resursele disponibile pe piata pentru a genera schimbarea.”

 

Evenimentul a fost organizat de Concord Communication cu spijinul partenerului principal Telekom Romania, si al partenerilor Cisco Romania, 3M si Philips Romania. Au contribuit cu continut de valoare Ministerul pentru Societatea Informationala, reprezentati de seama ai administratiei centrale, profesori si academicieni, Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri - FNTM, Asociatia Municipiilor din Romania, societati si organizatii din domeniul IT&C.


AICI regasiti prezentarile vorbitorilor si aparitiile in presa ale evenimentului Agenda Digitala 2014-2020.