Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Economiczoom.ro: predictii despre evolutia leului in ciclul 2011-2020 17-04-2014

Articol preluat de pe EconomicZoom.ro
Daca doriti sa va abonati la Newsletter-ul EconomicZoom pentru a fi la curent cu informatiile esentiale din domeniul economic, va puteti adauga emailul aici  ( http://www.economiczoom.ro/abonare-la-newsletter )

Modulul
 INFLATIE-DEPRECIERE al Business Intelligence EconomicZoomTM cuprinde un Grafic interactiv ce CUMULEAZA date atat de la

  • Institutul National de Statistica (INS)/Comunicatele INS – anume Inflatia anuala masurata cu Indicele Preturilor de Consum (IPC), cat si de la
  • Banca Nationala a Romaniei (BNR) – anume Deprecierea anuala calculata in urma publicarii ratelor medii / sfarsit de perioada lunare si anuale ale cursului Euro-Leu si ale cursului Dolar-Leu.

     

De ce e util graficul? Cele doua institutii publica separat cele doua variabile – inflatie, respectiv depreciere. Suprapunerea lor ne da imaginea aprecierii sau deprecierii reale a monedei noastre. 

Metodologie: Deprecierea sau aprecierea este calculata pentru fiecare luna, an-la-an fata de luna corespunzatoare a anului anterior. In subsidiar am utilizat date zilnice, insa pentru comparabilitate la diferite momente, graficul afiseaza date la final de luna. Similar, inflatia (IPC) este afisata lunar, exprimata an-la-an.

 

 PERIOADA ANALIZATA

Pornim din anul 1993 – de la prima “liberalizare valutara” si pana in prezent  = peste 20 de ani x 12 valori lunare => peste 240  de valori pe grafic.

Toate se bazeaza pe aceeasi unitate: procent inflatie pe ultimele 12 luni, respectiv depreciere sau apreciere pe ultimele 12 luni.  Exemplu: Daca RON se depreciaza de la 3,5 RON la 4 RON, atunci Indicele este 1,14 dar Rata este 14%.

Devine relevant sa comparam daca intr-o perioada sau alta leul s-a intarit sau nu fata de o valuta sau fata de un cos EUR-USD, in mod real, eliminand efectul inflatiei. Nu este relevanta economic doar o evolutie nominala, uitandu-ne strict la evolutia cursului valutar.

Nota: Pentru rigurozitate, cand inflatia in Romania a scazut sub 5% ar fi fost ideal sa luam in calcul diferentialul de inflatie intre Romania si Eurozona (inflatia europeana fiind in general intre 0,5% – 2,5%). Totusi, pentru istoria prezentata aici, cand am avut inflatii galopante si inflatii cu doua cifre, comparatia ramane relevanta si doar daca eliminam inflatia din Romania.

 

APLICATII PRACTICE

 Comparatia Inflatie vs Depreciere pentru moneda nationala ne permite:

- sa calculam rapid daca era mai rentabil sa luam un Credit in valuta sau in RON. De aici extragem stric pierderea/castigul valutar, nu si diferenta dintre dobanzi si alte conditii de creditare.

- meritau prinse intr-un contract de furnizare cu un client anumite clauze de acoperire risc valutar ? …sau acel risc nu era prea mare pe termen mediu, daca ne referim mai ales la ultimii ani de analiza?

 

Utilizati Butonul de Zoom In / Zoom out din stanga-sus, pentru a selecta o perioada mai redusa, de interes pentru dvs.

Butoane rapide: ” ” reprezinta intreaga perioada, iar “ 1y ”/ “ 5y ” = ultimul an sau ultimii 5 ani. 

 Casete numerice in dreapta-sus, ca sa introduceti data de inceput si de sfarsit pe care o doriti sa o analizati mai indeaproape (ZoomIn) inainte de a reveni la o imagine mai ampla (ZoomOut); dar asta merita daca nu functioneaza varianta facila si rapida cu mouse-ul sau degetele !

“Tactil”: Puteti selecta o perioada mai redusa sau mai ampla “apasand” direct pe grafic ! – cu mouse-ul pe PC sau tactil cu degetul pe Tableta / Smartphone.

 

DEPRECIEREA a fost calculata cu 3 indicatori astfel:

1.       Cursul EURO-RON – cel mai relevant astazi, de fapt de un deceniu si jumatate;

2.       Cursul DOLAR_RON – mai relevant inainte de introducerea Euro (1999) **;

 3.       COS VALUTAR calculat de EconomicZoom cu ponderile 75% Euro & 25% Dolar vs. RON***

** pe Grafic, valoarea cursului Euro de dinaintea lansarii oficiale si pe piata valutara = calculate pe baza EMU (= European Monetary Unit = cosul valutar precursor Euro al Bancii Centrale Europene).

*** Comertul exterior al Romaniei se desfasoara cu precadere cu Uniunea Europeana de ani buni, cu Exporturile >70% si Importurile >75% proportie in total; decontarile cu UE si mai ales cu Eurozona (cvasitotalitatea raporturilor cu tarile UE) sunt in Euro; in Dolari ar fi restul: Rusia, gaze, alte continente s.a.

Puteti deselecta una sau alta dintre cele 4 linii prin debifare / rebifare sub grafic.

ATENTIE ! – Daca Graficul pare PREA INCARCAT cu 3 linii reprezentand Deprecierea si 1 linie Inflatia, ORICAND se poate “APRINDE / STINGE”oricare din cele 3+1 linii afisate: spre exemplu sa ramana numai EUR-RON vs Inflatie sau numai Cosul Valutar 75%-25% vs Inflatie !

“Caseta cu cifre”: mergand cu cursorul mouse-ului pe ecran (sau cu degetul pe ecranul tactil de tableta / smartphone), veti observa ca se afiseaza casete care cuprind Luna si valorile efective I / D in % an-la-an).