Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Finantarea europeana pentru IMM-uri a fost suplimentata cu 50 de milioane de euro 22-11-2013

Fondul European de Investitii (FEI) si Guvernul Romaniei au suplimentat fondurile destinate IMM-urilor cu 50 milioane de euro, in cadrul initiativei JEREMIE.

Fondurile vin in completarea celor 20 milioane de euro deja alocati alocati deja unui instrument de credintare avantajos. In cadrul acestui instrument, fondurile alocate creditarii IMM-urilor sunt constituite atat din resursele JEREMIE, in valoare cumulata de 70 milioane de euro, cat si din cele proprii ale bancilor, care vor adauga o suma identica, ceea ce va stimula finantari noi pentru firmele romanesti estimate la 140 milioane de euro.

In Romania, initiativa JEREMIE este finantata prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, cofinantat din Fondul European Regional pentru Dezvoltare. Prin Acordul initial de Finantare JEREMIE, s-au creat deja doua instrumente financiare – facilitatea de garantare si un fond de capital de risc. Pana acum, IMM-urile au accesat peste 2.000 de noi credite in valoare de 175 milioane de euro. Exista si un al treilea instrument care acorda o subventie de dobanda si preluarea riscului de creditare, si care se afla in faza de evaluare si selectie a aplicatiilor.

"JEREMIE functioneaza ca o sursa de finantare adaptata riscurilor specifice sectorului IMM. Ne bucuram ca fondurile europene alocate Romaniei isi gasesc astfel un nou mod de a ajunge in economie pentru a sustine dezvoltarea sectorului care reprezinta cel mai important angajator. Totodata, suntem increzatori ca instrumentele implementate de catre FEI prin JEREMIE si suplimentarea de fonduri vor avea un impact important in economia Romaniei", a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.

"Ne bucura posibilitatea de a extinde accesul la finantare IMM-urilor din Romania. Prin cele trei instrumente de finantare, JEREMIE creeaza un efect de parghie pentru resursele financiare disponibile intreprinderilor romanesti. In acelasi timp, noul instrument contribuie la functionarea ecosistemului local de finantare, stimuland astfel si activitatea bancara", a declaratHubert Cottogni, Deputy Director FEI si Head of Regional Business Development.

JEREMIE este o initiativa administrata in Romania de catre FEI. Principala misiune a FE este de a sustine IMM-urile europene, sprijinind accesul acestora la finantare. FEI dezvolta instrumente de capital de risc, de garantare si microfinantare.

JEREMIE ("Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises") este o initiativa comuna a Comisiei Europene (Directia Generala Politici Regionale) si a Bancii Europene de Investitii (din care face parte Fondul European de Investitii), care are ca obiectiv imbunatatirea accesului la finantare pentru IMM-urile din Uniunea Europeana in cadrul Fondurilor Structurale pentru perioada 2007-2013. JEREMIE permite Statelor Membre si Regiunilor sa dedice resurse nationale si din fonduri structurale pentru a crea fonduri de participare ("holding funds") care sa poata finanta IMM-urile intr-un mod flexibil si inovator. Noua initiativa urmareste dezvoltarea si incurajarea antreprenoriatului in Uniunea Europeana.

Pana in prezent, la nivel UE, FEI gestioneaza 14 Fonduri de Participare JEREMIE, dintre care 7 la nivel national si alte 7 la nivel regional. In Romania, initiativa JEREMIE este administrata de catre FEI si este finantata prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, cofinantat din Fondul European Regional pentru Dezvoltare.