Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

FNTM a participat la Forumul Ziua Europeana a Concurentei si Competitivitatii in Romania 29-11-2010

Forumul juridico-economic de Solutii Practice  

ZIUA EUROPEANA a CONCURENTEI si COMPETITIVITATII in ROMANIA

~ editia a VI-a ~  

Palatul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR)

~ Amfiteatrul Al. I. Cuza ~

29 noiembrie 2010  

"Provocarile concurentei in perioada recesiunii. Rigori comunitare, soluĊ£ii parteneriale, strategii de perspectiva"

 

"In incertitudinea si confuzia create de actuala recesiune, aparent cel putin, legislatia din nou innasprita pe plan european si implicit intern nu sperie pe mai nimeni."

 

Abuzurile de pozitie dominanta, de diversuri tipuri, ale tot mai multor companii sunt complicate de interferenta Statului - prin politicile impredictibile ale unor institutii - care contribuie astfel si mai mult la distorsionarea pietei si la amanarea unei veritabile integrari a afacerilor romanesti pe Piata Unica Europeana. 

 

"In plus, toate acestea se petrec in conditiile unei necesare accelerari a ritmului si calitatii accesarii Fondurilor Europene."

 

De corectitudinea si transparenta in care se fac procedurile de achizitii publice va depinde in cea mai mare masura daca vom adapta economia la rigorile unei competitvitati tot mai acerbe sau, in urma auditurilor, va trebui sa inapoiem banii prost sau gresit cheltuiti.

 

De aceea, in acest context mai tensionat ca niciodata, Forumul Anual de Solutii Practice, organizat de catre Platforma CEFTAC sub emblema traditionala "ZIUA EUROPEANA a CONCURENTEI si COMPETITIVITATII", capata dintr-odata rolul unui esential punct de cotitura pentru modul in care se va aplica e acum inainte legislatia recent perfectionata, iar companiile vor sti sa evite sau sa solutioneze juridic litigiile cu Consiliul Concurentei sau Comisia Europeana.

 

Aceasta unica reunire a managerilor, avocatilor, consultantilor si juristilor specializati se produce acum prin implicarea Consiliului Superior al Magistraturii care sprijina pe aceasta cale implementarea procesului de reglementare sustinut de UE, imbunatatirea expertizei si a capacitatii de consultare a judecatorilor cu furnizorii de expertiza manageriala si in dreptul concurentei pentru a creste capacitatea de preventie a conflictelor, litigiilor si crizelor tot mai virulente si cu efecte ingrijoratoare - din unghiul intereselor consumatorilor finali.

 


Obiective centrale

 

Redresarea economica, revenirea la normalitate si, treptat, la crestere raman simple iluzii daca detinatorii majori de interese in Romania (reprezentati in cadrul Comitetului Economic Social UE drept GIE - Grupuri de Interese Economice) nu reusesc sa-si determine si sa-si conjuge urgent prioritati si cai de actiune comune si cat mai coerente.

Faramitarea in cat mai multe „platforme” genereaza doar sterile lupte de orgolii si este in interesul unor forte din umbra, care se hranesc din dezbinarea agentilor din economia reala si din societatea civila, cata mai exista.

 

De aceea, obiectivele centrale ale Forumului juridico-economic "Ziua Europeana a Concurentei si Competitivitatii in Romania" sunt:

 

1. sa sprijine intarirea unei platforme unitare a profesionistilor din domeniul concurentei, competitivitatii si inovarii, fara granitele artificiale de afiliere formala dintre sectorul privat, mediul economic si sectorul ONG in favoarea reintronarii competentelor, promovarii unei reale scari de valori si contra „politizarii” toxice a vietii publice din Romania;

 

2. sa determine, impreuna cu principalele asociatii ale profesiilor liberale, constientizarea consecintelor practice ale noilor schimbari legislative din domeniiile: concurenta, achizitii publice, sectorul financiar-bancar, cadrul parteneriatului public-privat;

 

3. datorita situatiei speciale de criza profunda a Statului roman, sa revendice si sa obtina un sprijin mult mai clar si mai energic din partea Consiliului UE si a Comisiei Europene pentru imbunatatirea comportamentului autoritatilor romane, atat fata de implementarea acquis-ului communautaire (legislatiei armonizate) din domeniile vizate in tara noastra, cat si fata de aplicarea in practica a drepturilor si libertatilor acordate (si) romanilor, ce decurg din transpunerea cetateniei europene prin Carta Drepturilor Fundamentale, ca parte a Tratatului de la Lisabona.

 

Moduri concrete de lucru oferite participantilor in cadrul reuniunii:

 

1. relationarea directa intre invitati si participanti in cadrul Bursei de Contacte (Business Matching Point) a Forumului;

 

2. includerea propunerilor si recomandarilor formulate in Documentul de Pozitie catre UE;

 

3. chestionarea reprezentantilor autoritatilor asupra problemelor sesizate in Consultarea Publica premergatoare Forumului;

 

4. confruntarea deschisa a punctelor de vedere, in prezenta partenerilor si reprezentantilor mass-media;

 

5. provocarea unui grad mult sporit de transparenta asupra rezultatelor activitatii autoritatilor de reglementare;

 

6. actiune concertata de prevenire a consecintelor negative ale unor acte normative, sesizate indeosebi din perspectiva jurisprudentei si practicilor comunitare impuse de Comisia Europeana, ce pot antrena noi proceduri de infringement contra Romaniei;

 

7. prin parteneriatul cu Institute of Competition Law, partener principal al DG Concurenta (Comisia Europeana), provocarea unui feed-back prompt si inteligent calibrat din partea Comisiei Europene, referitor la doleantele consumatorilor directi de bunuri si servicii in relatie cu functionarea eficienta si transparenta (sau nu) a pietelor din Romania.

 

Mai multe detalii, aici.