Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Fonduri europene pentru dezvoltarea industriei cinematografice 24-02-2015

Premiul Oscar pentru Cel Mai Bun Film Strain in 2015 a fost decernat filmului polonez Ida". Acesta a primit finantarea europeana pentru dezvoltare si distributie, prin programul Creative Europe - MEDIA.


Din bugetul total de 2 milioane de euro cat au fost costurile de productie, aproximativ 650.000 de euro au provenit din fondurile nerambursabile ale Comisiei Europene. Oficialii de la Bruxelles sprijina capacitatea industriei cinematografice europene de a se dezvolta, de a distribui si promova operele audiovizuale si sustine integrarea acestora in tehnologia digitala. 
 

"Aceste premii prestigioase arata talentul producatorilor nostri de filme si modul in care sustinerea UE poate sa-i ajute sa prospere si sa atinga o audianta mare. Suntem hotarati sa sustinem mai departe industriile creatoare si sa cream conditiile potrivite pentru ca ele sa reuseasca in era digitala", arata Comisia Europeana.


Pelicula "Ida", a regizorului polonez Pawel Pawlikowski, relateaza povestea Annei, o orfana crescuta de calugarite la o manastire catolica care, in cele din urma, porneste cu singura ei ruda intr-o calatorie care ii va schimba ideile despre  ea insasi  dar si despre religia in care a crezut pana atunci. 


Pe langa pelicula mentionata mai sus, un alt film nominalizat la Oscarul 2015 la aceeasi sectiune a fost „Timbuktu”, care a primit o finantare in valoare de 540.000 de euro prin acelasi program. Acesta este o cronica a rezistentei in fata vremurilor tulburi, o cronica a terorii jihadiste in Mali, care a gasit desigur un ecou puternic in actualitate. 

Despre programul Europa Creativa


Europa Creativa este cel mai important program de finantare al Uniunii Europene dedicat sprijinirii domeniilor creative, culturii si audiovizualului.
 

Programul are un buget total de 1,46 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020 si este gestionat de Comisia Europeana prin AgenČ›ia Executiva pentru Educatie, Audiovizual si Cultura, care primeste si evalueaza aplicatiile. Europa Creativa are trei subprograme: MediaCultura si o componenta transsectoriala, dedicata garantarii creditelor bancare pentru sectoarele culturale si creative si cooperarii in domeniul politicilor culturale (aceasta din urma va fi disponibila incepand cu 2016).

 

 

Sursa (inclusiv foto): HotNews