Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Participati la conferinta "Cine administreaza Internetul? Despre actorii din domeniul guvernantei Internetului" - 4 feb. 2016 25-01-2016

Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale organizează, pe 4 februarie 2016, în sala Nicolae Bălcescu a Palatului Parlamentului, conferința „Cine administrează Internetul? Despre actorii din domeniul guvernanței Internetului”. La conferință veți afla răspunsurile la întrebările: Cine administrează Internetul? Și cine stabilește regulile după care funcționează această „rețea a rețelelor”? Ce este „guvernanța Internetului” și cine are responsabilități în acest domeniu? Ce rol au guvernele, organizațiile interguvernamentale, companiile private, comunitatea tehnică și academică și societatea civilă în guvernanța Internetului? Unde și cum se discută și se iau decizii despre utilizarea și evoluția Internetului? Și cum putem participa la aceste discuții și procese decizionale? Cum funcționează, de fapt, Internetul? Și ce înseamnă că drepturile omului se aplică în mod egal în spațiul offline și cel online?

 

Participarea este gratuită iar înscrierea se face online, până pe 1 februarie, în limita locurilor disponibile. 

Înregistrarea online se poate face AICI.

 

De ce să participi:

•  pentru a înțelege cum funcționează Internetul și a descifra noțiunea de „guvernanță a Internetului” (concept, procese și organizații, principii, subiecte principale, etc.);

• pentru a înțelege care sunt actorii care „guvernează” Internetul și ce rol și responsabilități are fiecare dintre ei;

•  pentru a afla cum te poți implica (în calitate de simplu utilizator de Internet sau ca reprezentant al organizației tale) în elaborarea și implementarea de principii, norme, reguli, etc. privind utilizarea și evoluția Internetului;

• pentru a participa la discuții despre drepturi civile digitale, blocarea conținutului online și alte chestiuni curente și emergente referitoare la Internet.

 
Organizatorii evenimentului sunt
Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților, Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI), Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN).

Printre participanți se numără: reprezentanți ai European Dialogue on Internet Governance, Internet Governance Forum, Internet Society, RIPE Network Coordination Centre, South-Eastern European Dialogue on Internet Governance, Serbian National Internet Domain Registry.


Înregistrarea online se poate face AICI.

 

Persoana de contact din partea MCSI: Gratiela Rudnic (gratiela.rudnic@msinf.ro)

 

Programul conferinței
(versiune preliminară)

 

09.00-09.30

 

Introducere

 

Camera Deputaților

Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN)

09.30-11.00

Cine administrează Internetul?

Despre actorii din domeniul guvernanței Internetului

 

Discuții despre:

·         Guvernanța Internetului: concept și principii.

·         Organizații cu responsabilități în administrarea resurselor tehnice asociate Internetului (ICANN, Internet Engineering Task Force, etc.).

·         Procese și forumuri de dezbateri multiparticipative privind guvernanța Internetului: Internet Governance Forum (IGF), European Dialogue on Internet Governance (EuroDIG), South Eastern European Dialogue on Internet Governance (SEEDIG) etc.

·         Cum este „administrat” Internetul (din perspectivă tehnică, legislativă, economică și educațională) și de către cine – rolul și responsabilitățile diverselor categorii de actori.

 

Participanți:

Frederic Donck, Biroul regional pentru Europa, Internet Society

Sandra Hoferichter, European Dialogue on Internet Governance

Valentina Pavel, Asociația pentru Tehnologie și Internet

Jean-Jacques Sahel, Internet Corporation for Assigned Names and Numbers

Dušan Stojičević, Serbian National Internet Domain Registry / South Eastern European Dialogue on Internet Governance

11.00-11.30

Pauză

11.30-12.30

 

 

Cum funcționează Internetul?

 

Prezentare și sesiune de întrebări și răspunsuri despre resursele tehnice ale Internetului (nume de domenii, adrese Internet protocol, etc.)

 

Reprezentant al RIPE Network Coordination Centre (tbc)

 

12.30-13.15

ICANN: ce înseamnă și de ce ar trebuie să ne implicăm?

 

Prezentare și sesiune de întrebări și răspunsuri despre: guvernanța multiparticipativă a Internetului și rolul ICANN, misiunea și activitatea ICANN, modul de funcționare al organizației, participarea diferitelor categorii de actori.

 

Andrea Beccalli, Internet Corporation for Assigned Names and Numbers

 

13.15-14.15

Pauză de prânz

14.15-15.00

 

 

Piața unică digitală

 

Prezentare și sesiune de întrebări și răspunsuri despre Strategia Comisiei Europene privind piața unică digitală și implicațiile acestei strategii asupra industriei și consumatorilor.

 

Reprezentant al Direcției generale pentru rețele de comunicații, conținut și tehnologie, Comisia Europeană (tbc)

 

15.00-15.45

Blocarea conținutului online – premize și efecte

 

Prezentare și sesiune de întrebări și răspunsuri despre măsurile de blocare a conținutului online, eficacitatea și efectele acestora.

 

Varujan Pambuccian, Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor, Camera Deputaților

15.45-16.00

Pauză de cafea

16.00-16.45

 

Drepturi civile digitale

 

Prezentare și sesiune de întrebări și răspunsuri despre drepturile omului în era digitală (libertatea de exprimare, protecția vieții private și a datelor cu caracter personal, etc.)

 

Bogdan Manolea, Asociația pentru Tehnologie și Internet

16.45-17.15

Concluzii