Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Povestea medicului stomatolog care a fondat clinicile Tender Dent si Artisdent Center 13-02-2017

“Nu aș fi reușit să deschid clinicile stomatologice în altă țară, într-un timp atât de scurt. Pot spune că aici, în țară, sunt multe oportunități pentru oameni muncitori și talentați. În plus, pot oferi servicii de bună calitate la un preț mult mai mic comparativ cu alte țări. România s-a dezvoltat mult în ultimii 10 ani, dar mai are încă nevoie de oameni cu inițiativă.” (Ana-Maria Ionașcu, fondatoare Tender Dent și Artisdent Center)

Ana - Tender Dent 1Pasiunea Anei pentru această meserie a început încă din copilărie, din sala de aşteptare a medicului dentist. Atunci, a învățat primele secrete a ceea ce urmaza să devină o parte importantă din viaţa ei, medicina dentară. Și-a terminat studiile la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti, a urmat cursuri pentru specializare în implantologie orală, a mers la congrese și hands-on-uri internaţionale despre endodonţie, parodontologie și estetică dentară, a urmat training-uri motivaționale și de management și a pășit ușor, ușor, pe calea antreprenoriatului în România.

Dr. Ana-Maria Ionașcu a avut amabilitatea de a răspunde la câteva întrebari platformei online a proiectului Repatriot, care e adresat românilor din Diaspora care vor să se reconecteze cu țara.

Spune-ne, ai fost tentată să-ți părăsești țara?

Am fost plecată de mai multe ori în străinătate, încă de la vârsta de 17 ani. Îmi aduc aminte și acum ca și cum ar fi fost ieri, prima mea vacanță de vară petrecută în Regatul Unit. Treceam în clasa a XI-a și deja mă gândeam că vor urma doi ani de învățat intens și pregătire pentru facultate. Am urmat liceul IMG_0010în cadrul Colegiului Național Mihai Viteazul, unde aveam în jurul meu numai minți strălucite și competitive. Inițial, am plecat pentru două săptămâni, dar am rămas de fapt, cam zece. Acolo am descoperit pentru prima dată că elevii de liceu pot avea un job. Mi s-a părut fascinant să am o responsabilitate de oameni adulți, lucru care mi-a crescut foarte mult încrederea în sine, dându-mi ocazia să experimentez multe lucruri noi.

Experiența mi-a prins foarte bine la acea vârstă. Am învățat ce înseamnă lucrul în echipă, cum să cooperezi cu oameni diferiți, cu mentalități și culturi diferite și cum funcționează o afacere. Câștigam destul de bine și când mă întorceam în România deja îmi făceam planuri pentru următoarea plecare. Începusem să visez mult la ce viață aș fi putut să îmi construiesc în străinătate. Vizitele externe deveniseră pentru mine un obicei și chiar mă vedeam emigrând în Regatul Unit. Acest lucru se întâmpla în 2001-2002, când situația emigrării era foarte dificilă. În același timp eram conștientă că trebuie să încep studiile universitare și, fiind singură la părinți, am decis să rămân în România, cel puțin până când terminam facultatea.

În 2005 am luat decizia să trăiesc experiența americană, cu ajutorul unui program pentru studenți, Work and Travel. Acolo mi s-a deschis o altă lume, mai frumoasă, mai vie, o lume cu un stil de viață DSC03187absolut diferit de cel pe care îl știam. Făceam parte dintr-o echipă mult mai mare. Înainte de angajare, am urmat un training de 3 zile în care ne-a fost prezentată compania, ne-a fost adus la cunoștință regulamentul intern, modul în care trebuie tratați clienții fideli. Treceam la un alt nivel. Lucram acum într-un lanț de hoteluri. De atunci am înțeles cât de important este fiecare om în cadrul unei afaceri mari, dacă îți dorești să oferi servicii de calitate și cât de mult este eficientizată munca dacă există un training, în prealabil.

Evident că vara urmatoare mi-am dorit să mă întorc și am făcut-o. Să nu își inchipuie cineva că totul a fost perfect. Munceam mult și este greu să fii atât de departe de casă și de mediul social în care ai trăit. Întotdeauna mă gândeam, ce bine ar fi dacă am aplica și acasă experiența dobândită în afara țării și am fructifica oportunitățile existente. Am revenit acasă și am finalizat studiile Facultății de Medicină Dentară. Încă vroiam să emigrez, numai că nu știam exact unde.

Cum ai luat decizia de rămâne în țară?

13165844_1170388559658513_6041604210431680516_nM-am interesat ce etape trebuie să urmez ca să plec și să profesez ca medic și am realizat că acolo trebuie să o iau aproape de la capăt. Așa că am început să îmi caut un loc de muncă în România și să încerc să mă dezvolt aici. A fost greu! Eram la început, nu aveam experiență și nu aveam nici pacienți. Am depus multe CV-uri și am fost la interviuri până când am fost acceptată la primul meu loc de muncă part-time. După o perioadă, a venit și al doilea și lucrurile au început să meargă de la sine. Moment în care, am luat decizia de rămâne în țară și de a investi tot timpul în dezvoltarea mea.

 

Am avut șansa de a avea doi mentori extraordinari, cărora doresc să le mulțumesc pentru răbdarea și încrederea acordată de-a lungul timpului. Unul dintre ei îmi spunea mereu că cel mai important este:

 „Dacă vrei să ai succes trebuie mereu să faci lucrurile cât mai bine posibil.”

Celălalt mentor m-a ajutat să trec peste teama de necunoscut și mi-a dat curajul să rezolv cazuri din ce în ce mai complexe. Eram foarte mulțumită de realizările mele, însă îmi doream să pun în aplicare lucrurile pe care le învățasem din experiențele mele din străinătate. Așa s-a născut în 2011 primul meu cabinet stomatologic, într-un spațiu închiriat și gata amenajat.

Cum s-au născut clinicile Tender Dent și Artisdent Center?

Profesam ca medic stomatolog colaborator la două clinici din Bucureşti, în același timp, și reușisem să pun deoparte primii mei bani, 5000 de euro. Bani din care mi-am cumpărat primele instrumente și materialele necesare. Am închiriat un sediu și am deschis primul meu cabinet de stomatologie. Jumătate de zi lucram ca angajat, iar cealaltă jumătate încercam să îmi dezvolt cabinetul. Primii mei pacienți au fost prieteni și cunoștințe, iar după un timp au început să vină prin recomandări.

 

echipa tender - o parte

În același timp, a apărut oportunitatea unui spațiu perfect în orașul meu natal, Slobozia, și am decis că ar fi o idee bună deschid și aici un cabinet stomatologic. Știam că va fi mult de lucru cu renovările și cu avizările, însă am mers înainte. Tata îmi repeta mereu că trebuie să dezvoltăm comunitatea, orașul nostru și că avem datoria să facem acest lucru pentru viitorul copiilor noștri. Comunicarea cu alți antreprenori, interacțiunea cu Fundația Națională  a Tinerilor Manageri –FNTM, cărțile despre antreprenoriat și management m-au motivat și mi-au arătat că există o oportunitate mare să fii antreprenor în România.

Sunt multe lucruri învechite în România, care nu merg la randament maxim. De multe ori aud replica „e de vină sistemul” și mă trec fiorii pentru că îmi dau seama că oamenilor le este mult mai ușor să arunce vina în altă parte sau poate le este teamă de schimbare și responsabilitate. E greșită mentalitatea “să ni se dea”. România are un un potențial imens și are nevoie de cât mai mulți antreprenori, oameni bine pregătiți, cu initiativă, cu atitudine care să fructifice oportunitățile de aici și să creeze locuri de muncă. Cu toții putem contribui la dezvoltarea economică a României.

Timpul, dezvoltarea rapidă a clinicilor

Îmi doream să am mai multă libertate, să fac lucrurile mai bine, cu materiale de calitate, echipamente și tehnici de tratament de ultimă generație, așa cum văzusem la colegii mei din străinătate, pentru oameni care nu aveau posibilitatea să meargă în orașele mari. Așa a apărut Artisdent Center. În primăvara anului 2012 amenajam deja cabinetul în spațiul cumpărat în rate la un preț destul de mare. Îmi puneam problema dacă voi câștiga suficienți bani să le plătesc. Mi-am făcut calcule, cât trebuie să investesc și cât voi putea încasa. Planul făcut arăta că voi putea plăti ratele și voi recupera în câțiva ani investiția. Am făcut și un curs de management online care m-a ajutat. Un fel de MBA prescurtat, simplificat.

16523634_166657680496763_53420280_oÎn timp ce lucram la acest cabinet am aflat că și în Târgovişte ar fi nevoie de un cabinet cu program prelungit care să răspundă urgenţelor din weekend. Mi-a surâs ideea, pentru că m-am gândit că, în timpul liber pe care îl mai aveam, aş fi putut ajuta oamenii aflaţi în durere şi care din cauza serviciului nu ar fi avut când să ajungă la medicul stomatolog. Deja observam o nouă oportunitate și în câteva luni, am reuşit să deschid și al doilea sediu al clinicii Tender Dent, în Târgoviște.

Nu mi-a fost uşor, însă cu paşi mici şi prin multă muncă şi perseverenţă am reuşit să strâng o echipă de medici specialişti şi asistente medicale, cu ajutorul căreia, astăzi, ofer servicii stomatologice complete şi de înaltă calitate, zecilor de pacienţi care trec zilnic pragul clinicilor.

Cum ai investit profitul oținut?

Pe parcursul celor patru ani, m-am preocupat permanent în a oferi un confort crescut pacienţilor noștri și da, am reinvestit anual profitul în echipamente profesionale de ultimă generaţie şi în cursuri de perfecţionare continuă pentru a putea oferi tratamente de actualitate şi cu rezultate cât mai bune. Pentru anul acesta am stabilit deja două noi investiţii în colaborare cu doi dintre medicii din echipa noastră.

Am implementat în urmă cu doi ani un plan de monitorizare și prevenţie orală pentru copii, foarte accesibil, care a dat rezultate uimitoare şi din noiembrie anul trecut am reușit să îl implementăm și pentru adulți. Scopul acestui plan este de a scădea numărul de afecţiuni carioase şi parodontale şi de a educa pacientul în sensul în care un simplu control stomatologic periodic poate reduce dramatic disconfortul legat de durerea dentară şi bineînţeles costurile tratamentului.

Ce planuri ai pentru viitorul clinicilor?

Primele rezultate în cariera mea nu au venit peste noapte, s-au obţinut prin multă muncă şi devotament pentru cei pe care îi tratez. Mulțumirea pacienților este satisfacția și motivația mea. Îmi doresc să pot fi în continuare cât mai aproape de ei şi să înlesnesc accesul lor la serviciile oferite prin deschiderea celui de-al treilea sediu al clinicii Tender Dent, în județul Dâmbovița și încă unul în București. Acesta este doar începutul!

În februarie 2017 am reușit să deschidem al treilea sediu al clinicii Tender Dent în București și vom continua extinderea.

 

td

sursa: repatriot.ro