Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Povesti de succes: Pensiunea Mont Blanc 19-06-2014

Sotii Iancu, absolventi ai cursurilor  e- Learning de educatie manageriala organizate de Fundatia Nationala a Tinerilor Mangeri prin proiectul “Intreprinzatori in turism – Pensiuni in Romania” au deschis in toamna anului 2013 pensiunea Mont Blanc din Eselnita/Cazanele Dunarii. Acestia povestesc cum le-a venit ideea acestei afaceri si pasii pe care i-au urmat pentru a deveni proprietari de pensiune. Anica Iancuisi aminteste cum in anul 2002, venind pentru prima data pe Clisura Dunarii, familia a cumparat un teren pentru a-si construi o casuta de vacanta, intrucat se saturasera de oras si doreau un loc unde sa se poata relaxa. Daca initial investitia a fost gandita ca o casa de vacanta, apoi cand a venit criza, afacerea lor de baza scartaind, familia Iancu si-a schimbat planurile.  Fiind situata la ceva distanta de Drobeta Turnu Severin, unde locuieste familia, iar o casa de vacanta fiind costisitoare, acestia au regandit utilitatea si s-au hotarat sa o transforme in pensiune, avand in vedere ca in zona incepusera sa apara pensiuni, dar mai ales turisti, iar acestia nu aveau multe spatii de cazare, nici distractii sau activitati. Totul se limita la cateva plimbari pe Dunare si pescuit. Astfel, familia Iancu a dorit sa faca o pensiune care sa ofere facilitati mai deosebite in zona si sa fie dotata cu piscine.

Pentru a realiza aceasta investitie, familia Iancu a  accesat fonduri europene. “Investitia mea era in curs de derulare – si pentru ca era pe fonduri europene una dintre conditii era ca la finalizarea investitiei sa am o pregatire in managamentul turistic”- isi aminteste Cristian Iancu. Astfel, cei doi soti Iancu au urmat cursurile e-learning derulate in cadrul proiectului ”Intreprinzatori in turism- Pensiuni in Romania”. De administrarea efectiva a pensiunii se ocupa Cristian Iancu, care fiind inscris in programul e-Learning, la finalul acestuia, a beneficiat de un schimb de experinta in Spania. 100 de intreprinzatori in turism din Romania au vizitat 25 de afaceri de turism de succes din Spania si au venit cu idei pe care sa le aplice aici.

Pensiunea este deschisa de curand, iar proprietarii sunt convinsi ca turistii care vor calca pragul pensiunii vor fi incantati de toate utilitatile si de standardul ridicat al pensiunii.

Pensiunea Mont Blanc are 8 camere, dotate cu toate utilitatile necesare, foarte spatioase, de 20 mp. Desi pensiunea este clasificata la 3 margarete, conditiile sunt de cel putin 4 stele, ne asigura proprietarii.

Astfel,in spatiul din dreapta al piscinei exista  un spatiu verde luxuriant, jacuzzi, un loc de joaca pentru copii, un loc pentru plaja, masute, umbrelute si foarte multa verdeata.

Baile sunt dotate corespunzator, acestea fiind foarte spatioase, cu jacuzzi, foen, apa calda permanent, existand panouri fotovoltaice. In camera va exista un chestionar prin care turistii sa faca sugestii.

Desi cei mai multi turisti vin aici pentru Dunare, ei pot admira si peisajul fantastic cu dealuri,  daca ies in balcon din camerele de pe partea sudica a pensiunii. Nu doar sa admire, ci sa si exploreze zona, la cules de fructe, plante, sa faca o excursie pana in varful dealului de unde pot vedea altfel Dunarea, pana la cazane…

Aceasta trecere de la o casa de vacanta la pensiune necesita spirit antrepreniorial. Dar la fel de sigur este ca spiritual antreprenorial se cultiva. De aceea, programul Intreprinzatori in turism – Pensiuni in Romania a fost extrem de util pentru proprietarii pensiunii.

Zona Clisurii are un potential turstic deosebit, dar care nu fost valorificat pana acum. Sporadic s-au facut circuite in zona, dar ca si cazare nici nu a existat pana recent. Prin acest proiect, FNTM a incercat tocmai promovarea acestor zone mai putin cunoscute, dar cu un potential extrem de valoros, mai ales ca zona e cam saraca in alte domenii, iar turismul e un mijloc prin care zona se poate ridica economic.

Proiectul a fost util si altor intreprinzatori in turism din zona, pentru ca au acumulat multe cunostinte in domeniu.

Anica Iancu afirma ca beneficiarii proiectului “Intreprinzatori in turism – Pensiuni in Romania” au invatat cum sa isi administreze afacerea, dar si cum sa si-o promoveze online, cu costuri zero, pe un portal cu peste 3000 de pensiuni, in care prezentarea unei pensiuni e realizata si administratata chiar de proprietarul pensiunii.

Fiind in mediul rural, pensiunea Mont Blanc tinteste turistul educat, elevat, care vrea sa descopere locuri noi, vrea relaxare si intimitate.

Sotii Iancu au invatat la cursurile FNTM despre importanta asocierii in afaceri, aceasta reprezentand forta care misca lucrurile.

Anica si Cristian Iancu sunt membrii ai comunitatii turismului de pensiune www.cazarelapensiune.ro si beneficiari al Programului e-Learning de educatie manageriala si consultanta. Programul este parte integranta a proiectului strategic “Intreprinzatori in turism – Pensiuni in Romania”, proiect derulat de Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri, in parteneriat cu ANTREC Romania si ASAJA Spania si cofinantat din Fondul Social European.

Reportaj video despre Pensiunea Mont Blanc, de la minutul 9.30: