Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Puteti participa la studiul DG Intreprinderi si Industrie a Comisiei Europene 02-06-2010

DG Intreprinderi si Industrie a Comisiei Europene (DG Enterprise and Industry of the European Commission) a initiat un studiu privind "IMM-urile si Dinamica afacerilor" (“Study on Business dynamics: Start-ups, business transfers and bankruptcy” framework contract N° ENTR/2007/040-2). Scopul acestui studiu este de a analiza situatia procedurilor de demarare a unei afaceri, procedurile necesare pentru transferuri de proprietete asupra firmelor, procedurile de faliment si a doua sansa in afaceri dupa faliment si felul in care impactul acestora asupra mediului de afaceri este perceput de catre intreprinzatori.

 

Studiul se desfasoara simultan in toate cele 27 de state ale Uniunii Europene plus Croatia, Islanda, Muntenegru, Norvegia, Serbia si Turcia si este efectuat de un consortiu format din Planet SA, Camera de Comert si Industrie din Paris, Danish Technological Institute si GFA Consulting Group GmbH.

 

Contributia intreprinzatorilor din Romania este foarte valoroasa pentru Comisia Europeană. Rezultatele vor oferi mijloacele de analiza comparativa pentru intreaga Europa si vor fi punctul de sprijin al Comisiei Europene in elaborarea de recomandari pentru imbunatatirea politicilor pentru IMM-uri in UE. 

 

Studiul se concentreaza pe trei aspecte incluse explicit in "Small Business Act" (SBA):

 

•    Procedurile de pornire a afacerii si obtinerea avizelor de functionare (de licentiere): Studiul va analiza in ce masura procedurile administrative actuale sunt greoaie pentru start-up-uri sau descurajeaza crearea de noi intreprinderi franand, prin urmare, crearea locurilor de munca.


•    Transferuri de proprietate asupra unei afaceri (societati comerciale): Se constata ca un numar important de afaceri viabile sunt pierdute in Europa in fiecare an din cauza dificultatii transferurilor de proprietate. Studiul urmareste sa identifice principalele obstacole in calea transferurilor de succes si disfunctionalitatile politicilor actuale in vederea recomandarii unor proceduri imbunatatite.


•    Procedurile de faliment si a doua sansa pentru antreprenorii care au esuat: Comisia a observat faptul ca procedurile de faliment sunt lente si costisitoare si faptul ca antreprenorii onesti ajunsi la faliment sunt supusi acelorasi limitari ca si in cazul falimentelor frauduloase. Aceasta este un obstacol real daca acestia intentioneaza sa reporneasca o afacere.

 

Va rugam sa alegeti dintre chestionarele (unul sau mai multe) din lista de mai jos, pe acelea pentru care considerati ca opinia exprimata este de cel mai mare interes pentru viitoarea legislatie europeana care va fi recomandata de CE. Se estimeaza ca pentru a completa on-line un chestionar sunt necesare intre 5 si 10 minute.

 

Modelele de intreprinderi la care se refera chestionarele privind obtinerea avizelor de functionare sunt definite in documentul de lucru al CE privind criteriile de masurare a timpului pentru obtinerea avizelor si se urmareste evaluarea duratei dintre momentul la care s-a obtinut inregistrarea unei societati si momentul la care se obtin avizele de functionare specifice.

 

 

Iata lista chestionarelor din baza de date a proiectului:

 

Bankruptcy Questionnaire (Procedurile de faliment/insolventa). Puteti completa chestionarul aici.

 

Business Transfer Questionnaire (Transferul de proprietateasupra afacerii): Puteti completa chestionarul aici.

 

Second Chance and re-Starters Questionnaire (A doua sansa dupa faliment): Puteti completa chestionarul aici.

 

Licencing Questionnaire - Hotel and Restaurant (Avize functionare Hotel cu restaurant): Puteti completa chestionarul aici.

 

Licensing Questionnaire - Plumbing Company (Avize functionare Firma de instalatii): Puteti completa chestionarul  aici.

 

Licensing Questionnaire - Small IT Devices (Avize functionare Firma IT):  Puteti completa chestionarul aici.

 

Licensing Questionnaire - Steel Products Manufacturer (Avize functionare Firma produse din otel): Puteti completa chestionarul aici.

 

Licensing Questionnaire - Wholesale or Retail Distributor of Food Items (Avize functionare distributie/vanzare alimente): Puteti completa chestionarul aici.