Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Sondaj FNTM si AVISSO: Iasi, in topul preferintelor pentru viitorii antreprenori sociali din regiunea Nord-Est 28-01-2019

Iasi s-a aflat in topul preferintelor celor din regiunea Nord-Est, localitati urbane si rurale din judetele Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui, care doresc sa deschida o intreprindere sociala, conform unui sondaj online realizat de FNTM si AVISSO in perioada 3 octombrie - 18 decembrie 2018. Acestia pot primi de anul viitor subventii in valoare de maximum 100.000 de euro, prin schema de finantare “Sprijin pentru infiintarea de intreprinderi sociale”, apel lansat in cadrul POCU. 

 
97,09% dintre respondenti considera ca pentru lansarea si dezvoltarea unei afaceri au nevoie de cursuri in care sa asimileze cunostinte care sa le permita elaborarea cu succes a Planului afacere, iar 66,35% dintre acestia considera ca birocratia stufoasa constituie principala piedica in calea antreprenporiatului.
 

Au raspuns la chestionar 276 subiecti domiciliati in localitati urbane si rurale din regiunile Nord-Est si Sud-Est ale tarii. Dintre acestia, 107 subiecti sunt din regiunea Nord-Est, localitati urbane si rurale din judetele Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui.

 

Dintre cei 107 respondenti cu domiciliul/resedinta in judetele regiunii Nord-Est, 42,6% sunt de sex masculin, iar 57,94% sex feminin. Distributia pe grupe de varste este urmatoarea: 25-40 ani - 41,12%, 16-24 ani - 29,91%, 41-55 ani -27,1%, peste 55 ani - 1,87%.

 

In ceea ce priveste nivelul de studii al respondentilor, 42.99% au studii universitare, 24,30% postuniversitare, 22,43% liceale, 2,80% postliceale. Doar 5,61% sunt absolventi de 10 clase si 1,87% de scoala primara/gimnaziala.

 

Din punctul de vedere al statutului pe piata fortei de munca 42,99% sunt angajati, 14,95% manageri, 13,08% antreprenori, 2,80% someri, 13,08% studenti/elevi, iar un procent de 13,8% s-au declarat ca fiind in alta situatie.

 

Referitor la domeniile in care respondentii isi desfasoara activitatea in prezent, 20,56% au declarat domeniul Consultanta/financiar, 10,28% - Prestari servicii, 9,35% Comert, urmate de alte domenii precum Educatie - 6.54%, Social - 4,67&,  IT&C - 4,67%  etc. Totodata 14,95% dintre respondenti au declarat ca nu lucreaza.

 

Mai mult de trei sferturi dintre participantii la studiu din regiunea NE au avut deja o activitate sau initiativa (nu neaparat o afacere) in care au avut alte persoane in subordine (79,44%).

 

In ceea ce priveste intentia de a lansa o afacere sociala in urmatorii 2 ani, un procent foarte mare, respectiv 84,11%, de respondenti au declarat aceasta intentie, in timp ce 13,08% nu sunt hotarati, iar doar 2,80% nu doresc initierea unei afaceri in viitorul apropiat.

 

Asa cum era de asteptat, in cadrul regiunii Nord Est, polul de dezvoltare constituit de municipiul resedinta de judet Iasi s-a aflat in topul preferintelor celor care doresc sa deschida o intreprindere sociala (52,88%), urmat de Suceava (11,54%). Celelalte judete ale regiunii pastreaza o distributie relativ echitabila (Botosani 9,62%, Bacau 8,65%, Vaslui 7,69%, Neamt 7,69%). Aceste date indica faptul ca noile intreprinderi sociale ar putea fi dezvoltate in numar mai mare in judetul Iasi, dar exista totusi interes si in celelalte judete ale regiunii.

 

Dintre cei 104 respondenti care intentioneaza sa deschida o afacere sociala in urmatorii 2 ani, persoanele angajate sunt cele mai interesate, raspunzand pozitiv in proportie de 43,27%, urmati de manageri si antreprenori cu un procent de 15,38, respectiv 13,46%. In mod surprinzator, persoanele aflate inca in sistemul educational (studenti/elevi) intentioneaza, intr-un procent relativ important, 12,50%, sa initieze o afacere sociala, procent foarte apropiat de cel al categoriilor mentionate anterior.

 

Printre cei 104 subiecti doritori sa initieza o afacere, desi exista o preferinta clara pentru mediul urban  (61,54%), nu putem vorbi de o debalansare intre urban si rural.

 

De asemenea, respondentii studiului si-ar stabili cu preponderenta sediul afacerii intr-un spatiu inchiriat – 47,12% sau la domiciliu/rezidenta - 35,58%. Mai putin de 15% dintre respondenti nu stiu sau ar alege o alta varianta pentru sediu viitoarei afaceri.

 

In ceea ce priveste domeniile de activitate ale viitoarelor afaceri, se observa o dispersare destul de mare a distributiei acestora functie de aceste domenii. Printre favorite mentionam: Educatie - 15,38%, Prestari servicii - 14,42%, urmate de Agricultura/ zootehnie -7,69% si Mestesuguri, Consultanta/ Finanaciar, Industrie, Comert si Turism in proportii egale - 6,73%.

 

Din punctul de vedere al temelor secundare FSE la care, declarativ, vor contribui viitoarele afaceri sociale, mai mult de jumatate din respondenti declara contributii la Inovare sociala si Promovarea egalitatii de sanse (69,23% si respectiv 65,38%), in timp ce peste o treime declara contributii la Sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon si eficienta din punct de vedere al utilizarii resurselor. Mai putin de 10% nu stiu sau nu au raspuns. Aceste procente demonstreaza in mod clar faptul ca nu vor exista probleme in atingerea temelor secundare conform indicatorilor inclusi in proiect.

 

Referitor la suma  considerata a fi necesara pentru demararea unei afaceri, participantii la studiu au raspuns in proportie de 34,62% ar avea nevoie de o suma intre 55.000 si 70.000 euro, 30,77% intre 85.000 si 100.000 euro,  26,92% ca ar avea nevoie demai putin de 55.000 euro si 7,69% intre 70.000 si 85.000 euro. Mentionam, de asemenea, ca suma medie considerata necesara de cei 104 respondenti pentru demararea unei afaceri in urmatorii 2 ani este de 67.500 euro.

 

Analizand aceleasi date din punctul de vedere al numarului de locuri de munca create, se poate estima faptul ca noile intreprinderi sociale vor crea in medie 3-4 locuri de munca.

 

Din punctul de vedere al viabilitatii viitoarelor potentiale afaceri sociale,  atat experienta specifica cat si studiile/cursurile in domeniul viitoarei afaceri sunt esentiale. Participantii sondajului care doresc infiintarea unei afaceri sociale au declarat ca detin, in proportie de 70,19%, experienta profesionala/practica in domeniul in care urmeaza sa fie infiintata afacere.

 

Mai mult de jumatate din respondenti declara ca au „studii” relevante (cursuri, cerificari, studii superioare) pentru viitoare intreprindere sociala.  Valorile cele mai ridicate se regasesc in cazul angajatilor (21%), urmate de studenti, antreprenoril si manageri in proportii egale (8%). Nivelul cel mai scazut de participare la astfel de cursuri de formare se inregistreaza in cazul  somerilor (1%).

 

Din punct de vedere a cunostintelor specifice sectorului economiei sociale, exista o nevoie reala de astfel de cursuri avand in vedere ca marea majoritate (83,65%) nu au participat la cursuri/ nu detin certificari. Dintre respondetii care au detin cunostinte specifice (cursuri/certificari): 12,50% au participat si detin un certificat de antreprenor in economia sociala, in timp ce doar 3,85% au participat si detin un certificat de manager de intreprindere sociala.

 

Aceasta nevoie de formare profesioanala specifica este demonstrata si de procentul covarsitor de respondenti care sunt disponibili si considera utila participarea la cursuri de formare in vederea dezvoltarii unei intreprinderi sociale (peste 99%). Dintre acestia, un procent mai mare de 90% considere ca fiind foare utila/ utila participarea si certificare ANC (57,69% In foarte mare masura, 32,69% In mare masura).

 

Mai mult decat atat, dintre  cei 103 respondenti care considera necesara participarea la cursuri de formare acreditate ANC in vederea infiintarii si dezvoltarii unei intreprinderi sociale, 97,09% considera ca pentru lansarea si dezvoltarea unei afaceri au nevoie de cursuri in care sa asimileze cunostinte care sa le permita elaborarea cu succes a Planului afacere (antreprenoriat). De asemenea, complementar cu acesta, in proportii aproximativ egale, respondentii considera necesara si utila acumularea de cunostinte specifice in domeniile Managemetului financiar, Managementului strategic etc (curs perfectionare/specializare ANC - Analist financiar) si in domeniile relationate Marketingului (curs ANC - Marketing Manager). In aces scop, proiectul propune 3 tipuri de cursuri acreditate ANC mentionate mai sus.

 

In plus fata de participariea la cursurile de formare profesionala ANC, repondentii, prin bifarea unor posibilitati multiple de raspuns, considera ca fiind foarte utila existenta unor activitati de suport/ sprijin suplimentare, cum ar fi: sprijin in obtinerea/ utilizarea finantarilor nerambursabile (>60%), consultanta in domeniile antreprenoriatului si antreprenoriatului social (53,85% si respectiv 47,12%), mentorat (>25%), schimb de experienta (23,08%)a si accesarea unui credit (>10%).

 

In ceea ce priveste activitatile de consultanta necesare (intrebarea a permis alegerea de raspunsuri multiple), acestea sunt direct legate de initierea si dezvotarea unei afaceri, optiunile indreptandu-se cu preponderenta catre consultanta fiscala, realizarea unui plan de afacere si consultanta juricia  (aprox 30% fiecare), urmate de marketing si promovare (25%) si suport in infiintare, consultanta in accesarea unui credit si strategii de vanzari (aprox 20% fiecare).

 

Avand la dispozitie bifarea a mai multe raspunsuri, in opinia celor mai multi repondenti participanti la studiu, si care ar dori deschiderea unei afaceri in domeniul economiei sociale in urmatorii 2 ani, birocratia stufoasa constituie factorul cel mai frecvent mentionat (66,35%) ca piedica, urmat de coruptie si taxele mari (aproximativ 45% fiecare), instabilitate legislativa (32,69). Interesat este faptul ca lipsa finantarii se afla pe locul 5 in topul celor mai frecventi factori care ar putea impiedica dezvoltarea de structuri de economie sociala.

 

CONCLUZII pentru proiectul depus de FNTM in ianuarie 2019:

Studiul releva disponibilitatea si intentia a minim 104 persoane (din 107 repondenti care au domiciliul/resedinta in localitati ale regiunii NE) de a infiinta in urmatorii 2 ani intreprinderi sociale in regiunea NE.

Respondentii, in numar similar cu numarul minim GT al proiectului (104 persoane studiu si 101 persoane – GT proiect) confirma practic activitatile principale ale proiectului in relatie cu GT (identificare GT – cf profilului definit in sectiunea specifica si SA1.1 si SA1.2, formare profesionala specifica  - SA1.3 si SA1.4 si consiliere si oferire de consultanta in vederea infiintarii intrepr sociale in cadrul proiectului – SA2.1 si SA2.2).

In egala masura, studiul arata ca respondentii doresc infiintarea de intreprinderi sociale folosind sume bugetare diferite ale ajutorului de minimis (cf defalcarii incluse in ghidul conditii specifice). In acest sens, proiectul prevede infiintarea a min 21 intreprinderi sociale in zonele urbane si rurare ale regiunii NE (bugetate la valoare maxima de 100.000 euro) tocmai pentru a putea permite infiintarea oricarui tip de intreprindere sociala. In acest sens, in deplin consens cu optiunile GT care vor depune planuri de afaceri in concurs, vor putea fi finantate un numar egal sau mai mare cu 21 de intreprinderi sociale pana la cheltuirea totala a bugetului alocat pentru aceasta sectiune.

 

Consultati rezultatele in detaliu: