Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Sprijin financiar de 133 milioane euro pentru intreprinderile din Romania 16-02-2009

Ministrul Muncii a prezentat partenerilor sociali sprijinul pe care Guvernul Romaniei si Comisia Europeana, prin intermediul Fondului Social European, il vor acorda intrepinderilor pentru a diminua efectele crizei economice.

Suma totala alocata schemelor de ajutoare de stat va fi de 133 de milioane de euro, disponibili in urmatorii 2 ani. Contributia Comisiei Europene la finantare este de 85%, diferenta de 15% fiind contributie nationala.

Cele 133 de milioane de euro vor fi repartizate astfel: 56 de milioane euro vor reprezenta subventii acordate intreprinderilor pentru angajarea de personal, 52 de milioane de euro -pentru formarea profesionala a angajatilor si 25 de milioane euro - pentru subventionarea imbunatatirii conditiilor de sanatate si securitate in munca.


Subventii pentru angajare:


Vor fi subventionate timp de 12 luni, jumatate din salariile noilor angajati care provin din randul unor categorii de populatie cum sunt somerii, care nu si-au gasit un loc de munca in ultimele sase luni, persoanele care sunt unici intretinatori de familie, persoanele, care au depasit varsta de 50 de ani, persoanele, care provin din comunitati rome, sau nu au studii medii si calificari care sa le dea mari sanse pe piata muncii.

Pentru angajarea celor care sunt in somaj de mai bine de doi ani se va subventiona un procent de 75% din salarii, timp de 24 de luni. in cazul angajarii persoanelor cu handicap, se va subventiona 75% din salariile acordate, si, mai mult, vor fi acoperite investitiile facute de angajator pentru adaptarea spatiilor de lucru si asigurarea echipamentelor necesare.

Din subventia totala de 56 de milioane de euro pentru sprijinirea ocuparii fortei de munca, 29 de milioane de euro vor fi alocate pentru angajarea persoanelor din mediul rural, astfel incat si acestea sa aiba sanse reale pe piata muncii.

 

Formare profesionala:


Principala departajare se va face in functie de marimea intreprinderii si de tipul calificarilor pe care intreprinderea vrea sa le ofere angajatului.

Pentru formarea generala, subventia acordata intreprinderii va fi de 60% din cost, pentru intreprinderi mari, de 70% - pentru intreprinderi mijlocii si de 80% - pentru intreprinderi mici. Pentru formarea specifica, subventia fi de 25% din cost pentru intreprinderi mari, 35% - pentru intreprinderi mijlocii si de 45% - pentru intreprinderi mici.

Prin subventia acordata pregatirii profesionale se intelege nu doar cheltuiala firmei reprezentand plata celui care preda si materialele folosite in timpul cursului sau a stagiului de pregatire, ci si suportarea salariilor celor care vor fi instruiti, pe perioada de instruire.

Vor putea fi decontate cheltuieli cu achizitionarea si montarea diferitelor instalatii, instruirea angajatilor, seminarii de pregatire, brosuri si materiale informative etc.

Subventiile vor putea fi accesate de orice agent economic din Romania, fie cu capital privat, fie cu capital de stat, inclusiv intreprinderile mici si mijlocii.

Nu vor putea depune cereri de finantare intreprinderile aflate in situatii de insolventa sau lichidare, precum si cele care inregistreaza datorii la bugetul de stat sau local. Cererile se vor depune la Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane.

Depunerea cererilor de finantare va incepe la sfarsitul lunii martie, banii se vor acorda dupa principiul primul venit, primul servit cu conditia ca cererea de finantare sa respecte regulamentele CE si legislatia in vigoare.

Sursa: Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale