Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri

Trident Juncture 2015 - Romania participa la cel mai mare exercitiu NATO din ultimii 13 ani | Resurse informationale 28-10-2015

 

În perioada 3 octombrie – 6 noiembrie, România participă la Trident Juncture 2015, cel mai mai mare exerciţiu militar organizat de Alianţa Nord-Atlantică, de la încheierea Războiului Rece. Operațiunile, care implică 36.000 de militari, 140 de avioane și 60 de nave maritime din 33 de ţări membre şi partenere, inclusiv din România, se desfăşoară pe mare, pe uscat şi în aer, în mai multe locații din Italia, Spania, Portugalia, din Marea Mediterană şi din Oceanul Atlantic. La exercițiu participa reprezentanţii mai multor organizaţii internaţionale, printre care Uniunea Europeană şi Uniunea Africană.

 

Forţele Terestre ale Armatei Române sunt reprezentate de 75 de militari - un pluton de cercetare din cadrul Batalionului 528 Cercetare „Vlad Ţepeş” care va executa, împreună cu structuri similare din armata belgiană şi spaniolă, infiltrări în dispozitivul inamicului pentru culegerea de date şi informaţii despre forţele acestuia, şi un pluton de decontaminare Radiologică, Biologică şi Chimică din Batalionul 202 Apărare CBRN „General Gheorghe Teleman”, care va avea ca misiuni decontaminarea personalului, tehnicii, echipamentelor şi terenului. Centrul de operaţii psihologice este reprezentat la exerciţiul din Spania de trei echipe tactice din România.

 

Operațiunea are ca scop evaluarea şi certificarea structurilor participante la Forţa de Răspuns a NATO – NRF, pentru anul 2016. NRF este constituită dintr-un pachet de forţe întrunite, multinaţionale, rapid dislocabile, pregătite, antrenate şi certificate pentru îndeplinirea misiunilor încredinţate.

 

În perioada 3 - 6 octombrie, în Norvegia a avut loc prima fază a TRJE 15 – un exerciţiu de comandament, iar între 21 octombrie şi 6 noiembrie se desfăşoară faza a doua - un exerciţiu cu trupe în teren, în Italia, Portugalia şi Spania.

 

Anvergura managerială a exercițiului dovedește și forța efectivă logistică și tactică a Alianței de a previziona, organiza și comanda dispozitive importante pe spații geografice largi.  Capacitatea de adpatare la situațiile reale legate de contextul geopolitic actual a fost dovedită deja în primele zile ale desfășurării de forțe, reflectată transparent prin mecanisme de comunicare modernă cu impact larg. Acest exercițiu este o ocazie pentru profesioniștii în management de a face noi paralele între modelele organizaționale ale companiilor și cele militare.

 

Conform oficialităților Alianței Nord-Atlantice, planul inițial al exercițiului Trident Juncture a fost adaptat pentru a răspunde agresiunii Rusiei din Ucraina și include elemente precum războiul hibrid și scutul antirachetă.

 

„A trebuit să adaptăm scenariul pentru a intregra toate provocările cu care ne confruntăm în prezent”, a declarat Gen. din Forțele aeriene franceze, Denis Mercier, comandamentul NATO axat pe amenințările viitoare (Supreme Allied Commander Transformation of NATO), în timpul unei întâlniri cu presa din 14 octombrie 2014. În comparație cu acum 13 ani, lumea se schimbă mult mai repede, a spus acesta: „Amenințările și surprizele se accelerează, deci trebuie să ne asigurăm că suntem îndeajuns de flexibili pentru a integra în execrițiul nostru aceste noi concepte și pentru a accelera procesul dezvoltării de noi idei.”

 

În contrast cu ultimul exercițiu de anvergură al NATO, cel din 2002, Trident Juncture pune mult mai mult accent pe testarea ideilor noi, pe lângă antrenarea trupelor, a declarat Mercier. Acesta a adăugat că adversarul simulat în acest exercițiu a evoluat în amenințare hibridă: un stat-națiune care desfășoară nu doar forțe obițnuite – inclusiv tancuri și scuturi antirachetă – pentru a-și lovi vecinii, dar și războiul de gherilă și mercenari.

 

Buna desfășurare de până acum, reflectata de canalele de comunicare NATO și mediile de informare generale, da mai multă siguranță mediului de afaceri și cetățenilor oferind încredere suplimentară în capacitatea NATO de a face față provocărilor din ultima perioadă.

 

Pentru informații în timp real despre acest exercițiu, se pot accesa  linkurile de mai jos, de unde se pot descărca materiale dedicate - text, foto și video. Aceste materiale vor fi actualizate, în permanență, pe întreaga perioadă a exercițiului.

 

Site-ul oficial: www.tj15.nato.int

Site-urile dedicate: http://www.jfcbs.nato.int/trident-juncture.aspx, http://www.act.nato.int/trident-juncture-15http://www.nato.int/cps/en/natohq/opinions_121821.htm?selectedLocale=en

 

Comunicate de presa: http://www.jfcbs.nato.int/trident-juncture/media/news/initial-exercise-news-release-trident-juncture-2015-.aspx

 

Materiale video: https://www.youtube.com/watch?v=Zevywc1onho

 

Pentru descărcarea materialelor video, la calitate înaltă, pentru fiecare stat în parte, accesați: www.nato.int/trident-juncture-2015

 

Pentru fotografii de rezoluție înaltă, accesați: https://www.flickr.com/photos/jfcbrunssum

 

Pe platformele Facebook & Twitter, sub hashtag-ul: #TJ15

 

Oana Lungescu (purtător de cuvânt NATO) - https://twitter.com/NATOpress

 

Pe site-ul Ministerului Apărării Naționale: http://www.mapn.ro/cpresa/14935_MILITARI-ROM%C3%82NI-PARTICIP%C4%82-LA-EXERCI%C5%A2IUL-NATO----TRIDENT-JUNCTURE-15--